Peste cinci milioane de lei, atât au fost calculate suplimentar la buget de către Serviciul Fiscal de Stat (SFS) pe parcursul anului trecut din impozite, taxe şi alte plăţi, stabilite în urma unor controale privind respectarea legislaţiei în domeniul raporturilor de muncă. Datele sunt prezentate în Raportul general al activităţilor de minimizare a practicii de achitare a salariilor „în plic” şi a muncii „la negru” pentru anul 2016.
Munceau ,,la negru”
Astfel, în urma acestor controale, angajaţii SFS au adoptat peste 170 de decizii pe marginea cazurilor de încălcare a legislaţiei. Este vorba de diminuarea fondului de salarizare, a impozitului pe venit, contribuţiilor de asigurări sociale şi a primelor de asistenţă medicală, inclusiv referitor la încălcările ce vizează corectitudinea calculării şi achitării plăţilor salariale, a impozitelor şi defalcărilor aferente lor.
Pentru încălcarea prevederilor legislaţiei în vigoare aferente raporturilor de muncă, în baza de-ciziilor adoptate, au fost calculate:
– impozit pe venit reţinut din plăţile salariale în valoare de circa 422 de mii de lei, inclusiv calculat prin metode și din surse indirecte, de 107 mii de lei;
– contribuţii de asigurări sociale de stat în valoare de peste un milion 800 de mii de lei;
– prime de asigurare obligatorie de asistenţă medicală în valoare de peste un milion 600 de mii de lei, dar şi penalităţi, sancţiuni şi alte impozite de circa un milion 300 de mii de lei.
De asemenea, în urma măsurilor întreprinse de către SFS, au fost
identificate 120 de persoane care practicau muncă ,,la negru” şi beneficiau de salarii ,,în plic”, suma estimată fiind de peste 3,5 milioane de lei.
Pe parcursul anului trecut, au fost efectuate peste patru mii de controale la peste trei mii de instituţii, unde sunt peste 140 de mii de salariaţi. Astfel, în 48 de unităţi şi la 22 de angajatori persoane fizice au fost depistate peste o sută de persoane care activau fără forme legale de angajare, inclusiv 39 de femei şi 15 minori.
De asemenea, inspectorii de muncă au examinat peste 160 de petiţii parvenite de la circa 300 de cetăţeni care au invocat probleme privind desfăşurarea muncii fără forme legale.
Implicarea sindicatelor
O muncă aparte în diminuarea evaziunilor fiscale şi în realizarea măsurilor privind minimizarea practicii de achitare a salariilor ,,în plic” şi a muncii ,,la negru” i-a revenit şi Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova (CNSM), se precizează în raportul SFS.
Astfel, la iniţiativa acestora, au fost elaborate şi adoptate iniţiative parlamentare de modificare şi completare a Legii salarizării, care are ca scop reglementarea salarizării angajaţilor din sectorul real în funcție de nivelul de calificare, de instruire, competenţe profesionale sau de postul deţinut. Printre activităţile respective se înscrie şi menţinerea sistemului progresiv de impozitare a veniturilor persoanelor fizice, concomitent cu majorarea tranşelor de venit impozabil. De asemenea, este vorba de majorarea scutirii anuale personale, a scutirii anuale pentru persoanele întreţinute la nivelul minimului de existenţă.
O altă iniţiativă ţine de modificarea legislaţiei în vederea introducerii mecanismului de evidenţă individuală a contribuţiilor în sistemul de asigurări obligatorii de asistenţă medicală. În şirul activităţilor CNSM, raportul menţionează şi completarea Codului contravenţional cu un articol nou, care ar prevedea pedepsirea angajatorilor cu o amendă de zece ori mai mare decât suma prejudiciului adus bugetului public naţional prin neachitarea impozitelor şi a contribuţiilor stabilite în cazul achitării salariilor ,,în plic”.
În document este menţionat şi ziarul ,,Vocea poporului”, care a publicat mai multe articole la tematica în cauză.