27 iulie 2024
Chisinau
Social

Meseria de sommelier, nou-nouţă în Clasificatorul Ocupaţiilor din Moldova

Loading
Social Meseria de sommelier, nou-nouţă în Clasificatorul Ocupaţiilor din Moldova
sommelier

Foto: agoodnose.com

Câţi dintre noi, în vizită la un restaurant, au cerut părerea sommelierului despre un anumit  soi de vin? Fiind o meserie cu tradiţii în Europa, dar prea puţin cunoscută în Moldova, meseria de sommelier în sfârşit a fost recunoscută legal în Moldova. Astfel, „arta vinului” îşi face drum în ţara unde butoiul cu vin este „testul de gospodar” păstrat cu sfinţenie în beci.

 

Alexandru Strugăreanu este enolog de meserie, sommelier a devenit de curând, urmând timp de un an de zile cursul specializat din cadrul Asociaţiei Italiene de Sommelier din Brescia, Italia.

„Am ales domeniul vinului deoarece în Moldova, industria vinicolă reprezintă una din principalele ramuri ale ţării, dar şi din cauza numelui meu de familie, Strugăreanu de la „strugure”. Pentru a deveni un bun sommelier, trebuie să întruneşti un amalgam de calităţi, rar întâlnite în zilele noastre, să iubeşti vinul, să nu fumezi şi să cunoşti cel puţin două limbi de circulaţie internaţională. „Sommelierul trebuie sa fie o persoană amabilă, tolerantă, un bun psiholog, un bun actor şi un bun orator. Ce ţine de miros, nasul trebuie antrenat prin mirosire a diferitor arome, iar pentru fumători, e de dorit să se lase de fumat”.

 

g_social

Vrei să devii sommelier? Fii amabil, învaţă franceza şi nu fuma! 

 

Micile secrete mai include renunţarea la cafea şi la parfumuri. Prima sticlă de vin pe care a servit-o Alexandru în calitatea sa de sommelier a fost a unui englez, un mare cunoscător de vinuri.

Mândria a fost şi mai mare, deoarece vinul servit era produs în Moldova şi din acelaşi an cu Alexandru, 1987.

 

Meserie cu tradiţii în Europa, dar mai puţin cunoscută în Moldova

 

Peste hotare, fiecare restaurant care se respect are un sommelier. Acesta are grijă de servirea vinurilor şi de a consulta clienţii referitor la ce vin i s-ar potrivi în funcţie de bucatele alese. În Moldova nu există o facultate unde să deprinzi meseria de sommelier. Persoanele interesate pot urma un curs de specialitate din cadrul Asociaţiei de Sommelier din Moldova. „Din păcate, la noi în ţară această meserie cu o istorie foarteveche este aproape necunoscută”, recunoaşte preşedintele Asociaţiei de Sommelier din Moldova, Mihail Druţă.

Doar câteva restaurant de la noi beneficiază deserviciile unui sommelier. „Ne dorim ca numărul acestora să crească, din moment ce au de profitat şi clienţii restaurantului care vor primi o deservire pe cinste, dar şi patronii de restaurant care îşi vor vinde mai uşor vinurile din stoc, şi producătorii de vinuri care îşi vor vinde marfa”, adaugă Mihai Druţă.

 

Profesia de sommelier, recunoscută legal în Moldova

 

Până nu demult, specializarea de sommelier nu era inclusă în nomenclatorul profesiilor. Aceasta însemnând că nu era recunoscută legal. Doar la 25 ianuarie 2013, meseria de sommelier a fost inclusă în Clasificatorul Ocupaţiior al RM, de către MinisterulMuncii, Protecţiei Sociale şi Familiei. Astfel, angajatorilor le va fi mai uşor să beneficieze de serviciile unui sommelier.

În Moldova salariul unui sommelier este în jur de 4000 de lei. În celelalte ţări ale Europei, salariul poate ajunge până la 1500 de euro şi mai mult, în funcţiede experienţă şi notorietate. La moment, în ţară sunt în jur de 20 de sommelieri, în vârsta de până la 30 de ani.

„E rentabil să fii sommelier, nu doar pentru individual care face această meserie(plătită la nivelul un şef de bucătărie), dar şi pentru restaurante, deoarece a aveaun sommelier, înseamnă 30% adaos la venit. Şi asta doar din vânzări de vinuri. De asemenea pot apărea boutique-uri de vinuri. Treideja s-au deschis”, menţionează Diana Lazăr, manager pe industria vinicolă în cadrul proiectului USAID CEED II.

Amintim că, în premieră anul acesta, în cadrul expoziţiei „ExpoVin 2013”,  a fost organizată o Şcoală a Vinului, adresată tinerilor care doresc sa cunoască cultura şi degustarea vinului. Patru sommelier din Republica Moldova şi unul Master sommelier din Franţa  au ținut în cadrul Şcolii Vinului opt traininguri pentru consumatorii de vin şi două master-class-uri destinate tinerilor profesionişti în domeniul serviciului de vin. Cursurile au fost gratuite, important era să aveţi 18 ani împliniţi!

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand