20 November 2024
Chisinau
Sanatate

Medicină cu probleme cronice

Loading
Sanatate Medicină cu probleme cronice
Medicină cu probleme cronice
gurin

Foto: vocea.md

La Basarabeasca funcţionează o policlinică şi un spital. Şi dacă în prima instituție nu se resimt probleme ce ţin de personal, în cea de-a doua, insuficienţa cadrelor este o problemă serioasă. De exemplu, aici sunt angajaţi doar doi chirurgi şi, dacă unul dintre ei se îmbolnăveşte, cel de-al doilea este nevoit să lucreze în regim nonstop.

 

Cea mai mare problemă pentru lu­crătorii medicali, de altfel, ca şi pentru toate celelalte instituţii bugetare, este nivelul scăzut de salarizare. „Am impre­sia că în raionul nostru, în comparaţie cu restul ţării, avem cel mai mic coefici­ent de salarizare a medicilor – doar doi la sută. Indiferent de vechimea în mun­că, toţi ridică salarii identice. Au ma­jorat salariul din luna iulie de la 750 la 1000 de lei. Dacă e să-l înmulţim cu co­eficientul de salarizare respectiv, ajun­gem la 2000 de lei. Se mai achită supli­mente în mărime de  50% din salariul de funcţie pentru categoria superioară de calificare, 40% – pentru categoria I şi 30% – pentru categoria II. Cu alte cuvin­te, o persoană care a muncit toată viaţa la spital, ajuns la categoria superioară de calificare, în final ridică un salariu de 2500 de lei fără deduceri, pe când suma net e de doar 2200 de lei (!)”, își arată indignarea preşedintele Federaţiei sin­dicale „Sănătatea” din Basarabeasca, Natalia Gurin.

Leafa este achitată fără întârzieri, însă despre cel de-al 13-a salariu lucră­torii policlinicii şi ai spitalului au şi uitat demult. Doar cei care lucrează în condi­ţii nocive primesc zilnic câte 0,5 litri de lapte şi un anumit spor pentru nocivi­tate, în funcţie de categorie. „Suplimen­tar, la finele anului trecut, administraţia a mai oferit prime sau pur şi simplu o recompensă din suma de bani rămasă. Administraţia încearcă să le ajute cum­va”, menţionează Natalia Gurin.

 

g_sanatate

Sindicatele feroviarilor insistă asupra menţinerii medicinei de ramură

 

În general, sindicaliştii găsesc lim­baj comun cu administraţia. Am avut o problemă cu canalizarea, acum s-au dat bani pentru soluţionarea ei. Există şi alte momente pozitive – organizarea de către sindicate a diverselor activi­tăţi, unde lucrătorii sunt încurajaţi cu tot felul de cadouri. Medicii din partea locului au arătat rezultate frumoase la spartachiada sindicatului de ramură. În palmaresul lor este chiar şi primul loc la şah.

Deoarece Nodul feroviar Basara­beasca este o întreprindere mare, unde lucrează locuitori din nouă raionale, sindicatele de pe acest segment insistă asupra menţinerii medicinei de ramu­ră pentru feroviari. Potrivit lui Nicolai Nicolaev, în raionul Vulcăneşti, unui medic de familie îi revin 2,5 mii de lo­cuitori, în raionul Ceadîr-Lunga – 2100 şi în Comrat – 1850 de locuitori.

„În aceste condiţii, cum ar putea me­dicul de familie să ajungă la toţi bolnavii, pentru ca oamenii să poată beneficia la timp de un tratament calificat?”, se în­treabă şeful Consiliului interramural al sindicatelor din Basarabeasca. Noi lup­tăm pentru ca medicina de ramură să fie menţinută pe viitor, pentru că ştim ce aparatură avem, ce medici avem, care lucrează aici de mulți ani şi ştiu de ce tratament eficient poate beneficia un lucrător al Căii ferate”.

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand