Deși toată lumea recunoaște că lucrătorii medicali aflați în prima linie în lupta cu noul coronavirus sunt adevărați eroi, care muncesc până la istovire, cu spirit de sacrificiu, departe de familiile lor, riscându-și sănătatea și viața, atitudinea guvernanților trezește cel puțin nedumerire.
Vă reamintim că, pe 28 aprilie, Federațiile Sindicale din Europa, printre care și Federația Sindicală „Sănătatea” din Moldova, au înaintat o scrisoare deschisă către comisarul european pentru locurile de muncă, Nicolas Schmit, prin care au solicitat ca virusul COVID-19 să fie recunoscut drept boală profesională.
Aurel Popovici, președintele Federației „Sănătatea”, a reamintit, la o ședință a Biroului Executiv al Federației, că lucrătorii medicali se află în grupul cu cel mai mare risc de infectare, dovezile sunt cifrele crescânde de infectare cu COVID-19 printre lucrătorii din domeniu.
În context, Federația Sindicală „Sănătatea” a adresat guvernării un demers prin care a fost solicitat ca virusul COVID-19 să fie recunoscută drept boală profesională.
Reprezentanții Federației „Sănătatea” consideră necesară revizuirea legislației vizând bolile profesionale, pentru a include în mod expres COVID-19 ca fiind aplicabil tuturor lucrătorilor care sunt expuși în mod disproporționat la infecție.
Totodată, Federația se arată convinsă că infectarea cu COVID a lucrătorilor din ramura sănătății a rezultat din prestarea muncii, iar modificarea legislației va fi un prim pas spre a arăta angajaților din sistemul medical respectul pe care îl merită.
Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a venit cu un răspuns la acest demers. Astfel, reprezentanții ministerului consideră că este prematur să se pronunțe asupra problemei legate de recunoașterea virusului COVID-19 drept boală profesională, motivând că nu le sunt cunoscute cauzele răspândirii cazurilor de coronavirus în rândurile angajaților din sănătate.
De parcă medicii s-ar putea contamina cu virusul fiind la pescuit sau la vânătoare!
Totodată, oficialii de la minister au specificat, în răspunsul expediat, că recunoașterea unei boli ca și profesională și adăugarea acesteia în lista respectivă necesită studii științifice aprofundate (!).
Cei peste două mii de medici care s-au infectat cu COVID-19 în exercițiul funcțiunii, iar unii chiar au decedat, nu constituie o dovadă elocventă, probabil…
Chiar a doua zi după ce a luat cunoștință de răspunsul ministerului, conducerea Federației „Sănătatea” a avut o întrevedere cu președintele Comisiei parlamentare protecție socială, sănătate și familie, Ghenadie Buza. În cadrul întâlnirii, părțile au discutat propunerile cu privire la suportul pentru lucrătorii medicali implicați în lupta cu pandemia, precum și acțiunile necesare de a fi întreprinse pentru susținerea acestora.
Totodată, liderul sindical, Aurel Popovici, a accentuat necesitatea stringentă de revizuire a salariilor angajaților din sistemul medical, precum și posibilitatea recunoașterii și compensării COVID-19 ca boală profesională.
Solicitat de „Vocea poporului” să comenteze răspunsuldat de minister, Igor Zubcu, vicepreședinte al Federației „Sănătatea”, ne-a spus că „este un răspuns vag, neconvingător. De ce dovezi mai are nevoie guvernarea că noul coronavirus poate duce la incapacitate de muncă sau chiar la deces în cazul lucrătorilor medicali? În vorbe, ei ne susțin, dar în realitate, caută pretexte de a se eschiva de la soluționarea problemei. Desigur, motivul real în acest sens ar fi impactul financiar mare. Dar cui îi va fi mai ușor dacă oameni care au studiat aproape un deceniu, muncesc și învață permanent, își pun viața în pericol, își sacrifică sănătatea, ca până la urmă nici să nu fie protejați de stat?”.
Igor Zubcu ne-a dezvăluit că Federația „Sănătatea” a solicitat o întâlnire comună cu factori de decizie de la minister, din Parlament și din Guvern pentru a se găsi o soluție în ceea ce privește sănătatea și siguranța la locul de muncă pentru lucrătorii medicali. Căci, în principiu, nici nu e nevoie de o nouă lege votată de Parlament, ci de modificarea unei hotărâri de guvern privind modul de stabilire a bolii profesionale.
Mai notăm, în context, că, până acum, Guvernul a acordat indemnizații de câte 16.000 de lei în total la 1050 de angajați din sistemul medical, adică la mai puțin de jumătate din numărul celor infectați.