3 December 2024
Chisinau
Sanatate

Medicii de familie, tot mai departe de familiile noastre

Loading
Sanatate Medicii de familie, tot mai departe de familiile noastre
Medicii de familie, tot mai departe de familiile noastre
noi.md

Asistența medicală primară repre­zintă prima verigă din sistemul me­dical al unui stat, iar de dezvoltarea și modernizarea acesteia depinde soluționarea a 80% din problemele de sănătate din societate. Covid-19 a demonstrat, o dată în plus, cât de important este rolul medicilor de familie în acordarea asistenței medi­cale pe timp de pandemie.

În ultimii zece ani, Republica Moldova este afectată de o insuficiență constantă de medici de familie, în special, în mediul rural. Potrivit datelor oficiale ale Agenției Națională de Sănătate Publică (ANSP), din 2002 și până în 2019, sistemul a pier­dut peste 450 de medici de familie, de la 2.136 de specialiști raportați în 2002, în 2019 au rămas numai 1.687, gradul de acoperire fiind de 4,8 medici la 10.000 de locuitori, iar numărul este în scădere constantă în ultimul deceniu.

În aceeași ordine de idei, Ministerul Sănătății susține că, la momentul actu­al, în instituțiile medicale din Republica Moldova se atestă un deficit de aproxi­mativ 200 de medici de familie. Numă­rul acestora ar putea, însă, crește după pensionarea unor specialiști. Managerii centrelor regionale de sănătate spun că se confruntă cu o serie de probleme, iar investițiile în domeniu vor produce efec­te mai târziu.

Actualmente, sistemul de sănătate pregătește doar 16 medici de familie, din totalul necesar de aproximativ 200. Majoritatea medicilor de familie care activează, în special, în zonele rurale ale Republicii Moldova, sunt pensionari.

„Noi avem 5,9 medici de familie la 10 mii de locuitori. În Europa, sunt aproape opt medici de familie la același număr de oameni. Da, este o diferență. Fălești, Rezina, Vulcănești și încă vreo 7-8 raioane au și mai puțin, 2,8 medici de familie la 10 mii de locuitori. Situația e dificilă. Ca soluție, dorim să propunem Guvernului să creăm condiții favorabi­le pentru medicii de familie. Un studiu recent denotă că în cazul în care la cei 5,9 medici de familie s-ar mai adăuga unul la 10 mii de locuitori, ar scădea mortalitatea populației generale cu trei procente”, a declarat Ala Nemerenco, ministrul Sănătății, la un post de radio.

Ala Nemerenco a mai spus că lip­sa medicilor de familie se atestă în peste zece raioane ale țării, precum Fălești, Rezina, Vulcănești și altele, unde trebuie concentrate toate eforturile pen­tru a spori numărul acestora și a oferi facilități sociale lucrătorilor din dome­niu.

O problemă care necesită a fi rezol­vată urgent în anul 2024 ține de activi­tatea medicilor de familie din centrele raionale. Se știe că, de la un an la altul, populația scade, în multe sate au rămas doar câte 300 de locuitori, în altele, și mai puțin. Un medic, însă, ca să aibă un salariu complet, trebuie să ofere servicii la 1500-1800 de pacienți. Activând în asemenea condiții, nu e greu de calcu­lat câte localități îi revin unui medic ca să primească leafa cuvenită. În ceea ce privește mijloacele de transport cu care se deplasează prin sate medicii de fami­lie, acestea sunt învechite.

Potrivit lui Aurel Popovici, președintele Federației Sindicale „Sănătatea”, pentru a schimba în bine situația din sis­temul de sănătate, ca să fie mai atractiv pentru viitorii medici și ca pacienții să se bucure de servicii de calitate, sunt nece­sare reforme serioase. Pentru ca acest lucru să se întâmple, Ministerul Sănătății trebuie să depună multă muncă, să con­lucreze cu toate instituțiile și organizațiile de profil, care pledează pentru un sistem medical de nivel european.

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot gacor
ssh account
slot thailand