Acţiunile întreprinse de Guvern în vederea minimalizării practicii de achitare a salariilor „în plic” şi a muncii „la negru” au fost calificate drept ineficiente de către membrii Comisiei naţionale pentru consultări şi negocieri colective. În consecinţă, partenerii sociali au convenit ca, în termen de două luni, să fie elaborate noi mecanisme de combatere a acestui flagel.
„Ne îngrijorează situația pe care o avem în prezent în țara noastră. Nu se văd rezultate pozitive după aplicarea Planului de acțiuni privind minimalizarea practicii de achitare a salariilor ”în plic” și a muncii ”la negru”. De aceea, trebuie aplicate metode mai drastice pentru ca atât patronii, cât și angajații, să înţeleagă necesitatea muncii legale”, a subliniat Petru Chiriac, vicepreşedinte al Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova, în cadrul şedinţei a comisiei sus-menţionate.
Ponderea muncii la negru
La solicitarea vicepreședintelui CNSM, viceministrul Muncii, Protecției Sociale și Familiei, Sergiu Sainciuc, a constatat că, în prezent, nimeni nu cunoaşte care este ponderea muncii „la negru” în ţara noastră. „În acest caz, noi trebuie să facem tot posibilul ca toţi lucrătorii să încheie contracte individuale de muncă. Până la urmă, salariaţii care nu o fac, atunci când ating vârsta de pensionare, vor veni la stat să ceară pensie”, a remarcat viceministrul.
Să fie făcute publice informaţiile despre cei care comit astfel de încălcări |
Vorbitorul a precizat că populaţia ocupată este compusă din salariaţi, care au contracte individuale de muncă, şi nesalariaţi, care sunt peste 400 de mii la număr, din rândul cărora fac parte membrii cooperativelor, deţinătorii de patente, întreprinzătorii individuali, fermierii etc.
„Cu părere de rău, în sectorul formal, care include peste 800 de mii de salariaţi, există şi angajatori care nu sunt oneşti, şi angajaţi fără forme legale de activitate. Aceştia muncesc, dar nu dispun de contract, carnet de muncă sau le au pe toate acestea, dar primesc un salariu minim, iar o parte din retribuţie îi este achitată în plic”, a specificat Sergiu Sainciuc.
Toţi într-o oală
Viceministrul a adăugat că în ultimul timp s-a răspândit practica stabilirii de către angajatorii din sectorul real al economiei a cuantumului minim garantat de 1400 de lei pentru toţi salariaţii, indiferent de nivelul de calificare şi funcţia ocupată. Nivelul minim de salarizare este prevăzut pentru munca necalificată, iar pentru specialişti trebuie să existe altă remunerare garantată de unităţile economice.
Sergiu Sainciuc a afirmat că, în acest context, vor trebui introduse un şir de modificări ale cerinţelor legislaţiei în vigoare pentru a se reveni la coeficienţii tarifari sau pentru a fi stabilite anumite ierarhii în funcţie de nivelul de calificare. Prin aceste modificări legislative va fi majorată şi cota înregistrată a salariului achitat angajaţilor şi vor fi minimalizate încălcările comise de unii patroni, a apreciat oficialul.
Viceministrul a adăugat că în 2013 au depus la Inspectoratul de Stat al Muncii copii ale schemelor de încadrare doar 16,6 mii de agenţi economici. Numărul de salariaţi incluşi în aceste scheme este de 388 de mii. „Nu toţi angajatorii s-au conformat acestei norme juridice din Codul muncii. Numărul respectiv reprezintă circa jumătate din unităţile economice”, a mai remarcat viceministrul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei.
Mecanismul este ineficient
La rândul său, ministrul Finanţelor, Anatol Arapu, a propus ca măsurile întreprinse de Guvern în vederea eliminării muncii „la negru” şi a salariilor „în plic” să fie apreciate drept insuficiente. „Avem o hotărâre de Guvern din 2011, nefuncțională, și un mecanism ineficient. Propun să stabilim un termen în care fiecare parte a dialogului social să vină cu propuneri suplimentare, care ne-ar ajuta să rezolvăm această problemă”, a menţionat Anatol Arapu.
Ministrul a constatat că în prezent bugetul de stat nu mai este în stare să suporte toate plăţile îndreptate spre instituţiile finanţate din bugetul asigurărilor sociale şi cel al asistenţei de sănătate obligatorii. Fără ajutorul sindicatelor şi al patronatelor problema nu poate fi rezolvată. Totodată, cât timp nu va exista presiune din partea salariaţilor asupra patronului, ca acesta să indice tot salariul în documente, numai prin presiunile din partea statului, nu poate fi eliminată problema, a accentuat Anatol Arapu.
Ministru Finanţelor a mai propus ca partenerii sociali să analizeze situaţia existentă şi să convină asupra unei ramuri a economiei în care este cea mai mare cotă a muncii la negru. Aceasta ar putea fi construcţiile, în care fenomenul este foarte răspândit, transporturile sau altă ramură. „Ştim cu toţii că acest fenomen este răspândit în toată ţara. Noi putem să venim cu propuneri concrete de combatere a flagelului, ar trebui să fie măsuri direcţionate, nu generale”, a subliniat Anatol Arapu.
Guvernul vs. agenţii economici
În context, preşedintele Confederaţiei Naţionale a Patronatului din Moldova, Leonid Cerescu, a apreciat că partenerii sociali trebuie să-şi consolideze eforturile, să întreprindă acţiuni conjugate pentru a combate acest flagel. În caz contrar, bugetul de stat nu-şi va putea onora anumite plăţi.
Leonid Cerescu s-a referit şi la lipsa de reacţie din partea Guvernului la unele propuneri ale patronatelor de îmbunătăţire a condiţiilor de activitate ale agenţilor economici.
„De vreme ce acest lucru nu se întâmplă, reacţia agenţilor economici este adecvată poziţiei factorilor de decizie. Este necesară o schimbare de atitudine”, a conchis Leonid Cerescu.
Directorul executiv al Uniunii Transportatorilor şi Drumarilor, Eugen Daţco, a menţionat, în cadrul aceleiaşi şedinţe, că salariul minim achitat în ramura transporturilor, de 1400 de lei, îl primesc 85-90 la sută dintre angajaţi.
Pornind de la aceasta, Eugen Daţco şi-a exprimat nedumerirea faţă de faptul că, potrivit statisticilor oficiale, salariul mediu în această ramură este de 4000 de lei lunar.
Dura lex, sed lex
Preşedintele Federaţiei Sindicatelor Angajaţilor din Serviciile Publice „SindASP”, Vlad Canţîr, a apreciat că munca nedeclarată este o practică de când lumea, care este parte a unui fenomen global înrădăcinat şi în ţara noastră, numit corupţie. Vlad Canţîr a sugerat ca, în combaterea acestei practici, accentul să fie pus pe impact, iar în acest scop să fie efectuate controale şi să fie făcute publice informaţiile despre cei care comit încălcările respective. Concomitent, să fie înăsprite şi pedepsele, astfel încât acestea să ajungă până la desfiinţarea unităţilor care promovează munca „la negru” şi salariile „în plic”.
În încheiere, vicepremierul Tatiana Potîng, preşedinta Comisiei pentru consultări şi negocieri colective, a cerut ca, în termen de două luni, să fie elaborate propuneri de îmbunătăţire a Planului de acţiuni privind minimalizarea practicii de achitare a salariilor „în plic” şi a muncii „la negru”. „Noi am elaborat anterior un plan de acţiuni. În urma implementării acestuia, am constatat că nu sunt suficiente măsurile întreprinse. Haideţi să revedem acest plan şi să venim cu alte activităţi, să modificăm acest document şi să stabilim cum se poate rezolva problema”, a menţionat Tatiana Potîng.