24 October 2024
Chisinau
Dialoguri

Marianna DONȚU: „A fost o experiență care m-a ajutat să cresc în plan profesional”

Loading
Dialoguri Marianna DONȚU: „A fost o experiență care m-a ajutat să cresc în plan profesional”
Marianna DONȚU: „A fost o experiență care m-a ajutat să cresc în plan profesional”
Vocea poporului

– Doamnă Donțu, cred că a fi lider sin­dical într-un penitenciar, unde sunt condiții speciale de activitate și există riscuri de care noi, muritorii de rând, nici nu bănuim, e și o mare responsabi­litate. Sau nu e așa?

– Da, aveți dreptate. A fi lider sindical într-un penitenciar este o sarcină extrem de complexă și responsabilă, care necesită determinare, curaj, loialitate față de mem­brii sindicatului, încercând să reprezinți și să aperi cât mai eficient drepturile și intere­sele lor.

– Câți membri de sindicat sunt în organizația dvs. și care e proporția sin­dicalizării în colectiv?

– La ora actuală, în cadrul instituției sunt 154 de membri de sindicat. Având în vedere că proporția membrilor de sindicat este ri­dicată, de aproximativ 92%, acest lucru de­notă o solidaritate și coeziune puternică între angajații instituției, arată că există o mobilizare și implicare semnificativă a personalului în activitățile sindicale. Acest lucru poate fi interpretat ca un semn al unei relații de încredere și colaborare între angajați, precum și între aceștia și conduce­rea instituției.

– Care sunt problemele în legătură cu care aveți nevoie de sprijinul Federației „SINDLEX” în general, și al Sindicatului „GARDIANUL”, în special?

– Ca reprezentant al Sindicatului „GAR­DIANUL”, pot să vă spun că, în general, sistemul de organizare a activității sindica-telor funcționează bine și nu au apărut pro­bleme majore până în prezent. Totuși, există câteva aspecte pe care ne-am dori să le ri­dicăm la un nou nivel cu ajutorul Federației „SINDLEX”:

  • Îmbunătățirea condițiilor de muncă și a beneficiilor pentru angajați. Deși condițiile sunt acceptabile, dorim să le îmbunătățim în continuare, în special, în ceea ce privește salariile, programul de lucru și facilitățile oferite.
  • Consolidarea dialogului social – do­rim să avem o comunicare mai eficientă și o colaborare mai strânsă cu responsabilii de management, pentru a putea identifica și rezolva mai ușor eventualele probleme.
  • Dezvoltarea programelor de formare și perfecționare profesională – considerăm că este important să investim în dezvolta­rea continuă a competențelor angajaților, pentru a le oferi oportunități de creștere.
  • Protecția drepturilor angajaților – vom continua să monitorizăm respectarea drep­turilor angajaților și să intervenim prompt în cazul oricăror încălcări.

În general, suntem mulțumiți de modul în care funcționează sistemul, dar rămânem deschiși la dialog pentru îmbunătățiri care să aducă beneficii membrilor noștri. Contăm pe sprijinul Federației „SINDLEX” în aceste demersuri.

– Ce a însemnat pentru dvs. Concursul OSP și cum v-a motivat în plan profesi­onal și personal?

– În ceea ce privește Concursul organizaților sindicale primare, am avut o senzație de împlinire și satisfacție, știind că eforturile mele au fost apreciate. A fost o oportunita­te de a mă implica activ și de a-mi dezvolta abilitățile de lider și de negociator. M-a mo­tivat să devin un activist vocal și mai implicat în îmbunătățirea condițiilor de muncă și a drepturilor personalului. A fost o experiență care m-a ajutat să cresc în plan profesional, precum și în plan personal.

– Organizația sindicală din care faceți parte a ieșit câștigătoare la Categoria Debut sindical. Interesant că la această categorie a mai ieșit învingătoare o co­legă de breaslă de a dvs., Nadejda So­rocean. Să însemne aceasta că până nu demult în Serviciul Penitenciar nu erau organizații sindicale?

– Faptul că ambele organizații sindica­le primare au ieșit câștigătoare la Catego­ria Debut sindical nu înseamnă neapărat că în Sistemul Penitenciar nu existau deloc organizații sindicale. Este vorba despre o organizație sindicală nouă care, prin politica promovată, a reușit să atragă și să mobilize­ze o mare parte din colectivul de angajați. OSP a reușit, probabil, să câștige adeziunea angajaților prin activități și inițiative relevan­te pentru nevoile și preocupările acestora. Este important să rămânem deschiși la di­versitatea evenimentelor și pentru evoluția organizației sindicale și să continuăm să ne implicăm în sindicalism.

– Cum vedeți evoluția mișcării sindica­le? Ce ar trebui să se mai întreprindă la nivel local, dar și la nivel central, ca sindicatele să fie mai eficiente?

– Evoluția mișcării sindicale depinde de mai mulți factori, inclusiv de cadrul legis­lativ, climatul economic și social, precum și de capacitatea sindicatelor de a se adapta la schimbările de pe piața muncii. La nivel local, este vorba de îmbunătățirea comuni­cării și colaborării între sindicat și membrii săi. Organizarea mai multor întâlniri și dez­bateri pentru a înțelege mai bine nevoile angajaților. La nivel central, ar fi nevoie de revizuirea cadrului legal, pentru a oferi mai multe drepturi și facilități sindicatelor, inclu­siv în ceea ce privește accesul la informații și participarea la decizii.

Încurajarea dialogului social și a nego­cierilor colective la nivel de sector și de ra­mura de activitate. Crearea de programe de finanțare și formare pentru a sprijini dezvol­tarea capacităților sindicatelor. Promovarea imaginii sindicatelor în societate și încuraja­rea participării angajaților în activitățile sin­dicale.

În general, este nevoie de o abordare mai curajoasă și mai orientată către nevoile reale ale angajaților, atât la nivel local, cât și la nivel central, pentru a crește eficiența și impactul sindicatelor asupra vieții membrilor de sindicat.

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand