18 November 2024
Chisinau
Social

Margareta Strestian: „Ne dorim să vă instruim, să creșteți, să rămâneți acasă și să aduceți plusvaloare”

Loading
Social Margareta Strestian: „Ne dorim să vă instruim, să creșteți, să rămâneți acasă și să aduceți plusvaloare”
Margareta Strestian: „Ne dorim să vă instruim, să creșteți, să rămâneți acasă și să aduceți plusvaloare”
sindicate.md

„Tinerii sunt promotorii schimbării, iar acest gen de evenimente amplifică și conturează importanța lor”. Acesta a fost unul dintre me­sajele enunțate recent, la Forumul Comisiei de Tineret cu genericul „Tânăr lider sindical” al Federației Sindicatelor Lucrătorilor din Indus­tria Chimică și Resurse Energetice din Republica Moldova (FSCRE). Evenimentul, care este la a XVIII-a ediție, a adunat peste 50 de tineri sindicaliști din cadrul organizațiilor sindicale primare și a fost organizat în perioada 17-19 mai curent.

„Scopul acestui forum este de a oferi oca­zia tinerilor, membri de sindicat ai FSCRE, să descopere strategii și metode inovative de participare pentru coeziunea economi­că și socială a comunității, să afle informații despre dezvoltarea personală și lidership, să-și motiveze apartenența la sindicat și să-și sporească abilitățile de reprezentare a drepturilor lor”, a menționat, în debutul evenimentului, Lilia Terentiev, președinta Comisiei de Tineret din cadrul FSCRE.

 

Profesioniști în activitatea sindicală

La rândul său, Margareta Strestian, președinta FSCRE, în mesajul de salut le-a mulțumit  tinerilor pentru implicare și pro­fesionalism în munca pe care o prestează, menționând că acest forum este o bună oportunitate de dezvoltare a competențelor și abilităților profesionale. Liderul sindical s-a referit la acțiunile FSCRE în domeniul politicilor de tineret, inclusiv la prevederile Convenției colective de nivel ramural pen­tru anii 2022-2026 cu privire la susținerea tinerilor salariați din ramură.

sindicate.md

„Rolul nostru, al sindicatelor, așa cum este conform prevederilor statutare și în conformitate cu strategia, este apărarea intereselor și a drepturilor salariaților, mem­bri de sindicat. Dar avem în statut și pre­vederi ce țin de apărarea drepturilor tine­rilor. Împreună cu partenerii sociali cu care am semnat convenția, am îmbunătățit-o și, probabil, voi, ca tineri, ați simțit ace­le garanții care vă vizează în mod expres. Sunt garanții care să vă motiveze să activați în ramura gaze, să munciți cu dăruire, cu multă abnegație, pentru a crește buni profesioniști. Sunteți profesioniști la locul de muncă de bază. Apreciez foarte mult acest rol și sunteți profesioniști deja și în ac­tivitatea sindicală. Ne dorim să vă instruim, să creșteți, să rămâneți acasă și să aduceți plusvaloare sistemului energetic din țară. Vreau să vă spun că în sistemul energetic se investește în oameni, ca să-și ridice gra­dul de calificare, să aibă o muncă decentă, locuri de lucru care să corespundă norme­lor de securitate și sănătate. Tot ce obținem se realizează printr-un efort comun, al unei echipe, care suntem noi, aproape șapte mii de salariați. Împreună cu partenerii noștri sociali, ne dorim ca „flacăra albastră” să ardă în casele oamenilor, să funcționeze economia în țară, să se producă bunuri”,a spus Margareta Strestian.

 

Misiune deloc ușoară – să aducem căldură și confort în fiecare casă

 

Despre aportul tinerilor în sistem a vorbit și Alexandru Șevciuc, membru al Consi­liului de administrație al SA „Moldovagaz”.

„Colectivul nostru întinerește de la un an la altul și acest lucru ne bucură. Avem peste cinci mii de angajați, parte din care sunteți și voi. Toți avem o misiune deloc ușoară: să aducem căldură și confort în fiecare casă. Pentru asta, acordăm o atenție sporită angajaților, să îmbunătățim condițiile de muncă, să asigurăm angajații cu tot de ce au nevoie pentru a-și îndeplini atribuțiile cu dăruire. Anual, revedem condițiile de plată. Remunerarea adecvată a muncii este factorul principal care ne și aduce tineri în colectivul nostru. În fiecare an, împreună cu sindicatele, revedem contractul colectiv de muncă, îl îmbunătățim. Ne propunem și în acest an o majorarea a coeficientului de salarizare, care va duce nemijlocit la o majorare de salarii”, a menționat în discur­sul  său Alexandru Șevciuc.

Prezent la Forumul tinerilor, Igor Zub­cu, președintele Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova  (CNSM), i-a în­curajat pe tineri să valorifice această plat­formă de comunicare, pentru a face schimb de experiență, a aborda problemele din ra­mură și a identifica soluții la problemele cu care se confruntă.

„Dumneavoastră sunteți o „flacără albastră” și a CNSM, pentru că sunteți parte și din familia mare al sindicatelor din Moldo­va. Platforma aceasta a forumului tinerilor nu este altceva decât o posibilitate de a face un schimb de experiență între voi ca și colegi, un schimb de experiență între noi toți ca și generații. Pentru noi, este des­tul de important să investim în formarea și educarea dumneavoastră ca tineri, de­oarece ne dorim să fiți incluzivi pe piața forței de muncă, să vă implicați în activita­tea și în viața sindicală nu doar la nivel de unități unde sunteți lideri, dar și la nivel de federație, de confederație. Mă bucur mult că deja în familia sindicală tinerii sunt cir­ca un sfert din totalul sindicaliștilor. Apre­ciez foarte mult că din partea federației avem un tânăr care vă reprezintă în cadrul Consiliului General al confederației, ceea ce este o creștere. Mișcarea sindicală este o componentă importantă a unei mișcări democratice, ea nu are limite și noi suntem ambasadorii muncii decente. Haideți să investim împreună într-o societate de­mocratică, unde rolul mișcării sindicale este unul de bază, unde despre mișcarea sindicală să se spună că suntem pilonii unii mișcări democratice, a unei societăți cu aspirații și cu valori europene. Prin dum­neavoastră, avem viitor”, a conchis Igor Zubcu.

„Sportul și energia sunt două compo­nente frumoase ale vieții noastre cotidie­ne. Marea energie ne propulsează înainte, iar sportul creează acel echilibru. Mă bu­cur să vă văd aici tineri și plini de energie. Nu am venit aici să luptăm pentru medalii, dar am venit să ne învățăm că fiecare din­tre noi suntem o echipă a acestui sistem și succesul sectorului energetic și securitatea energetică națională se bazează pe fiecare verigă, indiferent de funcța pe care o ocu­păm în acest sistem”, a relevat, în cadrul Forumului, Nolina Pompărău, șefa Direcției gaze naturale și produse petroliere din ca­drul Ministerului Energiei.

În a două parte a Forumului, Comisia de concurs a vizionat  lucrările  celor 19 participanți, elaborate pe diferite tematici sindicale cu ajutorul instrumentelor de cre­are (power point, canva, prezi sau format video), cu respectarea  criteriilor Regulamentului. Ultima etapă a concursului a constituit-o „Victorina sindicală”, care s-a

desfășurat într-un mod interactiv. La aceas­tă probă au participat câte doi concurenți, Comisia de concurs acordându-le câte o întrebare din tematicile sindicale ale instruirilor desfășurate online. Astfel, în baza rezultatelor obținute, în funcție depunctajul acumulat, Comisia a selectat trei învingători:

  • Locul I –  Iana Ciocati, OSP a angajaților SRL „Bălți-Gaz;
  • Locul II – Maxim Pulber, OSP a angajaților SRL „Flacăra-Albastră”;
  • Locul III – Marina Profirean, OSP a angajaților SRL „Gagauz-Gaz”.

La finele activității, președinta FSCRE  și președinta Comisiei de Tineret au înmânat participanților și învingătorilor la concurs diplome, cupe și cadouri sub formă de cer­tificat formatorilor, membrilor Comisiei de concurs, Diplome de mulțumire.

Forumul tinerilor a fost organizat sub egida Consiliului General al FSCRE și în conformitate cu Planul de activitate pentru anul 2024.

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand