Federația Sindicatelor Lucrătorilor din Industria Chimică și Resurse Energetice (FSCRE) a desfășurat, la 10 decembrie, un seminar pentru liderii și membrii organizațiilor sindicale primare cu tema „Evaluarea riscurilor ocupaționale”.
Activitatea a avut drept scop familiarizarea participanților cu actele normative de securitate și sănătate în muncă (SSM), identificarea problemelor legate de SSM la nivel de unitate, cunoașterea metodologiei generale de evaluare a riscurilor și măsurilor de prevenire a acestora.
Potrivit Margaretei Strestian, președinta FSCRE, angajații din ramura energetică și farmaceutică activează în condiții periculoase pentru viață și sănătate, de aceea, dacă nu se respectă cerințele de securitate și sănătate în muncă, ei se expun riscurilor zi de zi. „Fiecare întreprindere trebuie să promoveze un management eficient în acest sens. Angajatorul, în conformitate cu legislația, are obligații ce țin de evaluarea riscurilor profesionale, el trebuie să efectueze, în cadrul întreprinderii, evaluarea tuturor locurilor de muncă, pentru a veni cu propuneri și măsuri de prevenire, protejându-și, astfel, principala investiție – personalul”, a menționat liderul sindical.
Companiile din sistemul energetic au implementat deja o serie de standarde internaționale, precum ISO 9001- Sistem de management al calității, ISO 14001 – Sistem de management de mediu, OHASAS 18001 – Sistem de management privind securitatea și sănătatea ocupațională în sistemele de muncă și SA 8000 – Sistem de management privind responsabilitatea socială în cele trei domenii: economic, mediu și social, în contextul unei dezvoltări durabile.„”Implementarea acestor sisteme constituie garanția faptului că organizația își ține sub control întreaga activitate și conduce la reducerea cheltuielilor, la creșterea productivității muncii și a calității serviciilor, precum și la reducerea riscurilor în cadrul organizațiilor”, a precizat Margareta Strestian.
Federația Sindicatelor Lucrătorilor din Industria Chimică și Resurse Energetice întrunește peste șapte mii de membri de sindicat, angajați din industria chimică și petrochimică, farmaceutică și sectorul energetic (gaze).
Departamentul Informațional al Sindicatelor