22 iulie 2024
Chisinau
Social

Manipulare prin cifre, legată de scumpirea medicamentelor?

Loading
Social Manipulare prin cifre, legată de scumpirea medicamentelor?
Manipulare prin cifre, legată de scumpirea medicamentelor?
medicamente

Foto: moldovenii.md

 

Preţurile a 402 produse farmaceutice au fost modificate, conform unui ordin emis, recent, de conducerea Ministerului Sănătăţii. Potri­vit informaţiilor publicate de reprezentanţii Agenţiei Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale, cele 402 preparate sunt divizate în două anexe.

 

Prima anexă include 377 de medicamente, dintre care 201 sunt de origine europeană, 108 – autohto­nă, 32 – din Comunitatea Statelor Independente și 36 – din alte țări.

Totodată, cea de a doua anexă la acelaşi ordin con­ţine 25 de medicamente generice ale căror preţuri au fost micşorate, au accentuat reprezentanţii agenţiei respective.

Aceştia au mai specificat că 85 la sută din medica­mentele înregistrate în Republica Moldova sunt din import, iar preţurile pentru acestea sunt înregistrate în valută străină şi în moneda naţională.

Cu referire la listele de medicamente publicate, reprezentanţii Agenţiei Medicamentului şi Dispoziti­velor Medicale au concretizat că preţurile acestora în valută străină sunt în scădere cu 7,6% faţă de 2015, iar în moneda naţională – în creştere cu 1,7 la sută. Această majorare este explicată prin deprecierea leu­lui moldovenesc în raport cu dolarul şi moneda euro.

Conform cadrului normativ în vigoare, noile pre­ţuri care au fost înregistrate pentru medicamentele incluse în prima anexă vor fi valabile timp de un an de la data emiterii ordinului sus-menţionat. Ele au fost calculate în baza ratei oficiale medii de schimb valutar a Băncii Naţionale a Moldovei.

Rata medie pentru un euro a fost, în decembrie 2015, echivalentă cu 21,5143 lei moldoveneşti, iar în decembrie 2014 – cu 19,0314, ceea ce constituie o creş­tere de peste 13 la sută. În aceeaşi perioadă din 2014, rata medie pentru un dolar american era de 15,4354 lei moldoveneşti, iar în decembrie 2015 – 19,8295 lei sau mai mare cu peste 28 la sută.

Pentru a face mai multă lumină în acest şir de cifre şi informaţii, Viorel Soltan, directorul Centrului pen­tru Politici și Analize în Sănătate, fost viceministru al Sănătății, a publicat o informaţie cu propriile calcule. În aceasta, el constată că, de fapt, prețurile de produ­cător pentru medicamentele importate din străinătate în Republica Moldova ar fi crescut în medie cu 10,6 la sută în lei moldovenești, şi nu cu 1,7 la sută, cum afir­mă reprezentanţii Agenţiei Medicamentului şi Dispo­zitivelor Medicale.

În aceeaşi informaţie, Viorel Soltan constată că Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale are un statistician bun, pentru că, în urma analizei datelor, acesta poate arăta, statistic vorbind, orice fe­nomen, indiferent dacă i se cere ca acesta să vizeze o creștere sau o descreștere.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand