21 November 2024
Chisinau
Social

Majoritatea populației conștientizează că viitorul nostru este în UE

Loading
Social Majoritatea populației conștientizează că viitorul nostru este în UE
Majoritatea populației conștientizează că viitorul nostru este în UE
parlament.md

La 27 august 1991, ca o consecință a procesului de destrămare a URSS, Republica Moldova şi-a declarat inde­pendenţa, iar peste mai puțin de un an a devenit stat-mem­bru al ONU. Pe 27 august se împlinesc 30 de ani de la adop­tarea, de către Parlament, a Declarației de Independență a Republicii Moldova. Acest act fondator al Republicii Moldova din 27 august 1991 este marcat în fiece an ca Ziua Națională a Republicii Moldo­va sau Ziua Independenței.

Declarația a fost votată și sem­nată de 278 de deputați. Actul original a ars în timpul proteste­lor din 2009 de la Chișinău, dar un document identic a fost resta­urat în 2010.

Declarația de independență a Republicii Moldova, în mod clar și direct, susține suveranitatea Republicii Moldova asupra Trans­nistriei, deoarece este „o parte componentă a teritoriului istoric și etnic al poporului nostru”.

De obicei, pe 27 august se organizează o serie de manifes­tări cultural-artistice dedicate Zilei Independenţei. În Piaţa Ma­rii Adunări Naţionale evoluează ansambluri de dansuri populare şi renumiţi interpreţi de muzică uşoară şi populară. În anul acesta, este organizată o paradă milita­ră, iar Cascada Niagara, situată la granița dintre statul nord ame­rican New York din SUA și pro­vincia Ontario din Canada, va fi luminată în culorile tricolorului, în urma unor eforturi făcute de diaspora moldovenească din cele două țări.

Unul dintre semnatarii Decla­raţiei de independenţă a Repu­blicii Moldova este scriitorul Vla­dimir Beşleagă, deputat în primul Parlament. Domnia sa şi-a amin­tit despre acea zi istorică, dar şi cum au trecut aceşti 30 de ani de atunci:

  • Când s-a produs puciul de la Moscova și s-a destrămat Uniu­nea Sovietică, Parlamentul nostru era animat de idei democratice.
  • Puciul a avut loc vara, când toți șefii din Parlament erau în concediu, inclusiv președintele. Rămăseseră în țară numai Valeriu Muravschi, prim-ministru, și Vale­riu Matei, membru al Prezidiului Parlamentului, președinte al Co­misiei parlamentare pentru mass-media. I-au rechemat în grabă pe toți deputații la Chișinău. Primele persoane din conducere au fă­cut demersuri către comunitatea internațională privind susținerea Republicii Moldova în momente de restriște.
  • Dacă republicile unionale care și-au recăpătat independența la 23, 24 august, la câteva zile după puci, Republica Moldova și-a de­clarat independența pe 27 august 1991. Drumul spre independență a fost greu, dar actul proclamării fost unanim votat, după dezba­teri aprinse. Prima țară din lume care a recunoscut independența a fost România. Ani de zile după proclamarea independenței, se prezentau imagini de la Marea Adunare Națională din 27 august, iar pe fundal se reproducea vocea președintelui Snegur. Domnul președinte a avut prezență de spirit să convingă deputații să voteze independența, pentru că acolo era prolemă com­plicată. Uniunea Sovietică încă nu era desființată, abia mai târziu s-a întâmplat la Belovejskaia Pușcea. Pe fundalul imaginilor Marii Adu­nări Naționale din 27 august, răsuna vocea lui Mircea Snegur, care spunea așa: Parlamentul Republicii Moldova, în unanimi­tate, a votat Declarația despre Independență. Așa și se repro­ducea această frază. Se spunea Declarația despre Independență, ceea ce a fost nu doar o inexac­titate gramaticală sau de logică, sau de sens, dar a fost și o pre­viziune în continuare. Care previ­ziune? Corect ar fi fost Declarația de Independență, nu despre independență. A fost o greșeală gramaticală, pentru că venea din partea unui reprezentant tot din zona acelor nomenclaturiști care aveau prea puțină carte. Pe urmă, ei s-au mai cizelat, s-au mai pre­gătit și uite așa a fost.
  • Acești 30 de ani care au trecut de la proclamarea Independenței au fost o rătăcire, un chin. Acum șapte ani a fost semnat Acordul de Asociere și de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător cu Uni­unea Europeană. Acela a fost un moment fast. Forțele dușmănoase au pus piedici acestui moment pe care Republica Moldova l-a dorit și l-a inițiat încă la 1999. Atunci, Guvernul Sturza era pregătit să depună cererea pentru adera­rea la Uniunea Europeană. El era pregătit să meargă la Bruxelles să depună cerere, dar au trebuit să treacă încă 10 ani ca să vină alt moment. Acum este momen­tul când noi începem să vedem lumină în fața noastră. Majorita­tea populației conștientizează că viitorul nostru este în Uniunea Europeană, în marea familie eu­ropeană.
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand