Salariile cadrelor didactice nu vor crește până pe 1 ianuarie 2025. Asta susține ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, care a dat de înțeles, în cadrul unei emisiuni televizate, că lefurile pedagogilor în anul curent nu vor mai fi majorate.
300 de tineri pedagogi, repartizați la muncă
„Eu am spus și anterior că majorări în acest an nu vor fi. Urmează de la 1 ianuarie 2025. Nimeni n-o să dea acum detalii cu privire la valoarea majorării. Suntem în plin proces de definitivare a planificării pentru următorii trei ani, suntem în discuții pe marginea bugetului, ne clarificăm acum în privința resurselor care vor fi disponibile anul viitor. În perioada octombrie-noiembrie, vom avea o claritate cu cât vor fi majorate salariile în anul viitor. Evident că vor fi aceste majorări. Ele se fac în fiecare an. Dar toată lumea are acum așteptări vizavi de mărimea acestor majorări. Nu cred că a existat vreun an în istoria Republicii Moldova când n-au fost aceste majorări. Ele vor fi. Întrebarea este: cât vor constitui aceste majorări? Și vom putea spune asta mai clar în perioada octombrie-noiembrie, când vom ști mult mai bine cum va arăta bugetul pentru anul 2025”, a declarat Dan Perciun la un post de televiziune.
Salariile cadrelor didactice au fost majorate la 1 ianuarie 2024 cu aproximativ 15 la sută, deși sindicatele din educație au insistat pe o majorare de minim 20 la sută. Atunci, valoarea de referință pentru această categorie de bugetari a fost majorată de la 2000 la 2300 de lei. Perciun a trecut în revistă și pașii făcuți de autorități pentru a motiva tinerii pedagogi să profeseze după ce absolvesc facultatea. E vorba de indemnizația unică în primii cinci ani de activitate didactică în mărime de 200 de mii de lei, iar pentru absolvenții programelor de studii profesional-tehnice – de 160 de mii de lei. Pe lângă indemnizațiile unice, tinerii specialiști din învățământ vor beneficia în primii cinci ani de activitate de câte 1000 de lei lunar pentru închirierea spațiului locativ și câte 3000 de lei anual pentru plata facturii la energia termică și electrică.
Indemnizațiile, un suport substanțial
„Avem pentru moment peste 300 de tineri care au fost deja repartizați. De pe 15 iulie, am deschis turul doi de repartizare. Sperăm foarte mult să ajungem la 400 de tineri, care într-un final vor merge în instituțiile de învățământ din țară, o bună parte dintre care sunt în afara Chișinăului”, a mai spus Perciun.
În prezent, sistemul educațional din Republica Moldova are un deficit de aproape 2000 de profesori. Cifra ar fi, însă, mult mai mare, dacă nu ar activa și pensionarii și dacă nu s-ar lucra peste normă. Cel mai mare deficit se atestă în Chișinău – aproape 600, în Comrat și în raioanele de centru ale Republicii Moldova, precum Anenii Noi, Căușeni. Dacă toți ar fi angajați pe o normă didactică, dacă nu am angaja pensionari, atunci, fără îndoială, acest deficit ar fi și mai mare. Estimativ, este vorba de 7000 de cadre didactice necesare.
În prezent, sistemul educațional din Republica Moldova are un deficit de aproape 2000 de profesori
La rândul lor, sindicatele spun că argumentul principal pentru a avea destule cadre didactice constă în necesitatea motivării salariale, crearea unor condiții de muncă inofensive, crearea unui mediu psiho-emoțional favorabil, ceea ce ar face profesia de pedagog mai atractivă. Federația Sindicală a Educației și Științei a cerut insistent, mereu, majorarea salariului mediu din educație până la nivelul salariului mediu pe economie. La ora actuală, conform datelor BNS, acesta este de 13.818 lei, respectiv, în învățământ – 10.932 de lei. De asemenea, sindicaliștii au insistat, în special, asupra necesității operării unor modificări în Legea 270 ce țin de revizuirea unor clase salariale. În prezent, un șir de funcții sunt retribuite conform clasei de salarizare 52.