23 iulie 2024
Chisinau
Social

Majorând vârsta de pensionare, am putea rămâne fără pensionari

Loading
Social Majorând vârsta de pensionare, am putea rămâne fără pensionari
Majorând vârsta de pensionare, am putea rămâne fără pensionari

pensionari

 

Începând cu anul 2005,  cu mici devieri înregistrate în 2009-2010, durata medie a vieţii în ţara noastră a cunoscut o creştere continuă, arată datele Biroului Naţional de Statistică. Astfel, în 2013, un cetăţean al Republicii Moldova ajunsese să trăiască  în medie 71-72 de ani, cea mai înaltă cotă a speranţei de viaţă din istoria ţării. Potrivit experţilor, creşterea considerabilă a duratei medii de viaţă s-a datorat scăderii mor­talităţii pe ţară până la 10,7 decedaţi la 1000 locuitori.

 

De ce se insistă asupra creşterii vârstei de pensionare?

 

Este adevărat că speranţa de viaţă a crescut nu doar în Repu­blica Moldova, ci şi la  nivel global, în medie, cu șase ani faţă de 1990, în urma scăderii ratei mortalită­ţii din cauza cancerului şi bolilor cardiovasculare în ţările bogate şi a creşterii ratei de supravieţuire a bolnavilor de tuberculoză, diaree şi malarie în ţările sărace. Astfel, o analiză ce se conţinea în studiul Global Burden of Disease (GBD) realizat acum doi ani, confirma că speranţa de viaţă este în creştere aproape în fiecare regiune a globu­lui. Christopher Murray, profesor la Universitatea Washington, cel care a condus studiul, a declarat că creşterea uriaşă în domeniul ac­ţiunilor colective şi al finanţărilor acordate pentru lupta împotriva unor boli infecţioase cu potenţial mortal, cum sunt diareea, pojarul, tuberculoza, HIV şi malaria, a avut un impact important, reducând rata mortalităţii şi crescând spe­ranţa de viaţă.

Studiul GBD a oferit cele mai cuprinzătoare şi actuale estimări ale numărului de decese anuale din 240 de cauze diferite, din 188 de ţări, pe o perioadă de 23 de ani, din 1990 până în 2013. Analiza  echipei conduse de Murray a descoperit că nu doar Republica Moldova, ci şi unele dintre cele mai sărace ţări din lume, precum Nepal, Rwanda, Etiopia, Niger, Maldive, Timorul de Est şi Iran au înregistrat creşteri excepţionale ale speranţei de viaţă a populaţiei.

Văzând că durata medie a vie­ţii creşte, iar sistemul public de pensii a pornit să se clatine, mulţi experţi internaţionali, precum cei de la Banca Mondială, dar şi cei autohtoni, îndeosebi de la Centrul analitic „Expert-Group”, precum şi specialişti ai Ministerului Mun­cii, Protecţiei Sociale şi Familiei, ai Casei Naţionale de Asigurări Sociale au venit cu o soluţie „salva­toare”, sugerând majorarea vârstei de pensionare, pentru a salva siste­mul public de pensii din Republica Moldova.

 

Durata medie a vieţii scade

 

Un alt argument foarte des in­vocat de cei care văd majorarea vârstei de pensionare ca una dintre măsurile ce urmează a fi întreprin­se pentru reformarea sistemului public de pensii îl constituie faptul că chiar şi ţările cele mai bogate din lume, precum cele din Uniunea Europeană, nu permit angajaţilor să se pensioneze la o vârstă atât de timpurie, precum se procedează în ţara noastră. Însă acest argu­ment nu stă în picioare câtă vreme speranţa de viaţă în UE ajunge la aproape 80 de ani.

Între timp, şi tendinţa de creş­tere a duratei vieţii în ţara noastră a luat o altă întorsătură. Astfel,  în mod surprinzător, speranţa de viaţă în Republica Moldova, anul trecut, a constituit doar 71,5 ani, cu 0,4 ani mai mică faţă de 2013. Aceasta, ca urmare a majorării nu­mărului decedaţilor comparativ cu anul anterior. Rata mortalităţii a crescut, constituind 11,1 decedaţi la 1000 de locuitori. Indicatorul spe­ranţei de viaţă la naştere a scăzut în mare măsură din cauza creşterii mortalităţii bărbaţilor din mediul rural, cu aproape un an.

 

Republica Moldova, prima pe glob dupăritmul de descreştere a populaţiei

 

Mai grav, potrivit unui studiu realizat de Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU), în următorii 35 de ani, numărul populaţiei Republicii Moldova va scădea cu 20,3 la sută, una dintre cele mai mari rate de scădere din lume. Republica Mol­dova se află pe lista celor 48 de ţări în care numărul de locuitori se va reduce, în perioada 2015-2050, cu peste 15  procente, alături de Bul­garia, România, Ucraina, Serbia, Bosnia și Herţegovina, Croaţia, Li­tuania, Letonia, Japonia. În timp ce populaţia de pe glob va creşte până la 9,7 miliarde de locuitori, către 2050, şi până la 11,2 miliarde, către 2100.

Recent, şi faimoasa publicaţie periodică americană „Washington Post” a plasat Republica Moldova pe primul loc în topul ţărilor cu cea mai mare descreştere a populaţiei. Ţara noastră se numără printre 11 state ale căror populaţii se vor re­duce dramatic în secolul curent. Vestea tristă pentru noi este că cea mai mare scădere a numărului de locuitori de pe glob se aşteaptă în Republica Moldova. Potrivit stu­diului, în perioada 1950-2100, ţara noastră va pierde 54,4 procente din populaţie.

 

Sindicatele, împotriva creşterii vârstei de pensionare

 

Aşa că s-ar putea întâmpla ca în câteva decenii în ţara noastră să se producă o catastrofă demografică, încât să nu aibă nici cine munci şi nici cine primi pensii la bătrâneţe. Amintesc că sindicatele din Repu­blica Moldova se pronunţă catego­ric împotriva majorării vârstei de pensionare, deoarece durata medie a vieţii în ţara noastră este foarte scurtă faţă de ţările dezvoltate. Ast­fel, puţini dintre bărbaţi ajung să trăiască 65 de ani.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand