19 November 2024
Chisinau
Social

Mai mulți membri de sindicat în instituțiile culturale. Cum îi motivăm? 

Loading
Social Mai mulți membri de sindicat în instituțiile culturale. Cum îi motivăm? 
Mai mulți membri de sindicat în instituțiile culturale. Cum îi motivăm? 
Vocea poporului

Mai mulți lideri sindicali de la instituții de cultură din municipiul Chișinău s-au întrunit vineri, 16 februarie, în cadrul unui atelier de lucru, cu genericul „Aspecte privind motivarea apartenenței la sin­dicat”. Scopul evenimentului a fost de a face schimb de experiență, astfel încât mai mulți angajați ai instituțiilor teatral-concertistice, ai muzeelor și școlilor de arte să devină membri de sindicat.

În prezent, Federația Sindicatelor Lucră­torilor din Cultură (FSLC) întrunește pes­te 12 mii de salariați, ceea ce înseamnă că 85 la sută dintre angajații din domeniu sunt membri de sindicat. FSLC are 250 de organizații sindicale primare.

În unele instituții de cultură, 100% din­tre salariați sunt membri de sindicat. De exemplu, la Teatrul Municipal de Păpuși „Guguță” și la Biblioteca Municipală „B. P. Hasdeu”. La polul opus se află alte câteva instituții de învățământ. De exemplu, la Liceul Academic de Arte Plastice „Igor Vieru”, doar 13 dintre cei 55 de angajați sunt membri de sindicat.

„Sunt mulți profesori care activează la liceu prin cumul, iar angajații care sunt în etate nu mai pot activa, din motive de să­nătate. Tinerii specialiști vin pe o perioadă scurtă de timp, de șase luni. Au mult de lucru, dar nu sunt bine plătiți”, a precizat pentru „Vocea poporului” Corina Gadibadi, președintă a organizației sindicale primare de la Liceul „Igor Vieru”.

Nicolae Garaz, președintele FSLC, a ținut să menționeze că prevederile contracte­lor colective de muncă de la instituțiile din cultură sunt benefice nu doar pentru angajați, dar și pentru angajatori. Iar liderii sindicali sunt cei care trebuie să negocieze aceste contracte cu angajatorii, să obțină semnarea documentelor respective și să urmărească dacă se respectă ceea ce este stipulat în aceste contracte. Contractele co­lective de muncă la nivel de unitate au la bază Convenția colectivă la nivel de ramură, iar acest document oferă 3-7 zile suplimen­tare la concediul anual plătit, de exemplu.

 

Alocații pentru tinerii specialiști din cultură

Nadejda Andronic, vicepreședintă a FSLC, a menționat în cadrul atelierului că, la insistența sindicatului de ramură, Gu­vernul a aprobat o decizie potrivit căreia, din anul curent, tinerii bibliotecari, mu­zeografi sau artiști, care vor merge să lu­creze în instituțiile publice din domeniul culturii din orașele și satele din Republica Moldova, vor beneficia de o indemnizație unică pentru primii trei ani de activitate. Absolvenții instituțiilor de învățământ supe­rior cu profil artistic vor primi 120 de mii de lei, în timp ce absolvenții instituțiilor de învățământ profesional-tehnic vor beneficia de o alocație de 90 de mii de lei.

 

Probleme privind salarizarea la AMTAP

Nicolae Negru, vicepreședinte al organizației sindicale primare de la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, a cerut implicarea conducerii FSLC în soluționarea problemei ce ține de salarizare la instituție.

„S-a schimbat formula de finanțare a instituțiilor de învățământ superior. Fiind în anumite funcții, am văzut că sunt mul­te „suflete moarte” – într-adevăr, se duceau banii așa, aiurea. Dar acum, chiar ceea ce trebuie să primim legal, nu  primim. Am fost cu președintele organizației sindica­le primare la prorector, ne vom duce și la rector. Noi, dacă am da instituția în jude-cată, am câștiga procesul”, a atenționat Nicolae Negru.

„Când s-a început această reformă, a venit rectorul personal, cu rugămintea ca să cedăm din salarii. Angajații de la cate­dra discipline socio-umanistice au cedat, în ultimele șase luni, vreo 10-15% din sa­lariu. Probabil, catedra va fi desființată, pentru că se pune accent pe disciplinele de specialitate. Dar nici acum, cât încă mai activăm, nu suntem remunerați conform actelor normative în vigoare. E strigător la cer!”, a adăugat Nicolae Negru.

Nicolae Garaz, președintele FSLC, a pre­cizat că AMTAP se află în subordinea Mi­nisterului Educației și Cercetării, deși, dacă este o instituție de cultură, ar fi trebuit să fie subordonată Ministerului Culturii. Instituția este la autofinanțare.

Nadejda Andronic, vicepreședintă a federației, a spus că FSLC a cerut implica­rea Guvernului și a Ministerului Finanțelor în vederea modificării legislației în vigoa­re pentru ca instituțiile de cultură să fie finanțate în mod centralizat de la buge­tul de stat, astfel încât angajații din ra­mură să beneficieze de salarii mai mari. Federația de ramură a mai cerut ca, de la 1 ianuarie anul curent, să fie aplica­tă o valoare de referință unică la calcularea salariilor pentru toți angajații din sectorul bugetar. Au trecut aproape două luni de când am înaintat în mod repetat aceste re­vendicări, dar, deocamdată, nu am primit nici un răspuns, a relevat vicepreședinta FSLC.

Solicitată de ziarul „Vocea poporului” să vină cu o reacție la acest subiect,  rectorul Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plas­tice, Victoria Melnic, a spus să îi expediem în scris întrebările, după care va veni cu un răspuns.

Liuba Lupașco, consultant principal în Serviciul informare și comunicare cu mass-media de la Ministerul Culturii, a menționat, de asemenea, că un speci­alist de la minister va veni cu o reacție la problema salarizării angajaților AMTAP, după ce le vom expedia în scris întrebările.

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand