Medicii rezidenți vor avea, de acum înainte, mai multe șanse să-și primească salariile la timp, adică până pe data de 15 a fiecărei luni, aşa cum stabilesc actele normative în vigoare.
În acest scop, Compania Naţională de Asigurări în Medicină a solicitat instituţiilor medico-sanitare contractate ca facturile şi rapoartele privind retribuirea muncii medicilor rezidenţi să fie prezentate până pe data de 10 a fiecărei luni.
La rândul său, CNAM va efectua transferurile băneşti către instituţiile medicale începând cu data de 15 a fiecărei luni.
Până acum, instituţiile medico-sanitare prezentau documentele respective în ultimele zile ale lunii următoare celei de gestiune.
Reprezentanţii CNAM au anunţat că modificările în cauză au fost făcute pentru a optimiza procesul de achitare a salariilor medicilor rezidenţi.
De menţionat că salariile celor aproximativ 1100 de medici rezidenţi constituie 2000 de lei lunar. Aceeaşi categorie de lucrători primesc şi burse în valoare a câte 1200 de lei din partea instituţiilor de învăţământ.
Pentru luna martie, CNAM şi-a onorat integral obligaţiile financiare faţă de instituţiile medico-sanitare contractate pentru salarizarea medicilor rezidenţi.
Salariile respective se conţin şi în proiectul noului sistem de plată a muncii angajaţilor din instituţiile medico-sanitare publice încadrate în asigurările obligatorii de sănătate, a precizat pentru „Vocea poporului” Ion Cucu, consilier principal pe probleme legate de relaţiile de muncă în cadrul Federaţiei Sindicale „Sănătatea” din Moldova.
În corespundere cu acest sistem de plată a muncii, urmează ca salariile medicilor să fie majorate, de la 1 iulie 2016, cu
20 la sută. Reprezentanţii Guvernului au promis să îmbunătăţească, pas cu pas, condiţiile de muncă ale acestor angajaţi, pentru ca medicii şi personalul medical auxiliar să rămână să muncească în ţara noastră. Potrivit lor, sursele bugetare necesare pentru creşterea salariilor lucrătorilor medicali au fost deja planificate.
Premierul Pavel Filip a declarat că oamenii trebuie să trăiască mai bine în baza muncii lor şi că ei îşi vor găsi în Guvern un partener care doreşte să existe echitate socială, dar şi respect faţă de munca oamenilor. Prim-ministrul a adăugat că în acest scop a fost lansat şi un proiect orientat spre reîntoarcerea profesională a diasporei. În cadrul lui, sunt oferite granturi emigranţilor moldoveni în scopul efectuării unui transfer de capital uman şi de experienţă profesională pentru dezvoltarea academică, socia-lă şi economică a Republicii Moldova.