Aproape 400 de mii de persoane au depus până acum cereri pentru a beneficia de compensarea costurilor la energie termică pentru sezonul rece al anului. Peste 150 de mii dintre acestea au fost completate cu ajutorul registratorilor, iar restul s-au înscris în mod individual.
Pentru a primi compensații pentru luna noiembrie, doritorii trebuie să se înregistreze pe platforma compensatii.gov.md până pe data de 28. Cererile depuse după această dată vor beneficia de compensații începând cu luna următoare. În acest sezon, valoarea compensațiilor va fi stabilită pentru fiecare gospodărie în funcție de venituri, numărul de persoane care locuiesc împreună, statutul acestora, existența persoanelor cu dizabilități severe, tipul sursei principale de încălzire a locuinței etc.
Ministerul Muncii și Protecției Sociale precizează că sistemul a fost conectat la 11 baze de date din sectorul public, ceea ce permite obținerea informațiilor detaliate și actualizate despre fiecare gospodărie, incluzând veniturile declarate, proprietăți, pensii și alte date relevante.
Astfel, de la Serviciul Fiscal de Stat se vor analiza veniturile salariale, dar și peste 20 de tipuri de venituri anuale, cum ar fi cele din locațiune, venitul realizat de persoanele fizice, plăți de tip royalty și altele. Scopul este de a compara veniturile declarate de solicitant cu datele cunoscute de stat. De la Cadastrul Bunurilor Imobile se vor analiza cotele și valoarea proprietăților deținute de fiecare membru al gospodăriei înregistrate. Informații despre pensii și indemnizații pentru copii, pentru a valida venitul și a favoriza familiile cu copii mici, se vor solicita de la CNAS.
Consiliul Național pentru De-terminarea Dizabilității și a Capacității de Muncă va oferi date despre statutul de persoană cu dizabilitate severă, favorizând astfel solicitanții aflați în această situație. Iar Agenția Servicii Publice va verifica statutul de minor, IDNP-ul solicitantului. De la Poliția de Frontieră se vor solicita date despre prezența în țară a membrilor din familie care s-au înregistrat în programul de compensații. Informațiile cu privire la statutul de șomer și cu privire la persoanele oficial înregistrate ca șomeri se vor verifica la ANOFM, iar statutul de studenți va fi verificat cu ajutorul datelor de la universități. De la instituțiile bancare se vor solicita informații despre valoarea creditelor ipotecare pentru a favoriza gospodăriile cu credite până la un anumit plafon.
Întrebat ce se întâmplă cu cei care nu își declară veniturile corect, în special cu persoanele care lucrează „la negru”, ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, a accentuat că sistemul va verifica riguros și acest fapt.
„Dacă o persoană declară venituri 0, dar există indicii că ar avea venituri, vom verifica informațiile din bazele publice – de exemplu, din declarațiile fiscale sau din evidențele CNAS. Dacă nu găsim date, verificăm și prin intermediul furnizorilor de energie. Scopul nostru este să identificăm orice discrepanță între veniturile declarate și cele reale. Deși nu este o legătură directă, programul are și un impact asupra economiei informale, deoarece ajută la depistarea muncii „la negru”. În acest an, de exemplu, Inspectoratul Muncii a identificat 2.600 de persoane care lucrau fără contract. Peste 80% dintre ele au fost încurajate să semneze un contract de muncă, ceea ce este un progres semnificativ”, a spus Buzu.
Compensațiile vor fi acordate persoanei care face cererea, iar aceasta va fi verificată de furnizorul de energie. Dacă locuiește cu chirie, chiriașul va beneficia de compensație, iar înregistrarea se va face pe numele acestuia, iar furnizorul de energie va confirma locul de consum.
În sezonul rece 2024-2025, compensațiile pentru încălzire vor fi acordate în formă monetară. Compensațiile sunt finanțate din bugetul de stat, dar și din fonduri europene și internaționale.