Normele minime în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă ce trebuie aplicate în cadrul instituţiilor de învăţământ din ţara noastră au constituit tema unui curs de instruire, cu durata de trei zile, desfăşurat recent la Institutul Muncii din capitală. La instruire a participat un grup constituit din angajatori şi specialişti responsabili de aplicarea normelor în cauză de la instituţii din raioanele Rîşcani şi Ştefan Vodă, care au organizaţii sindicale afiliate Federaţiei Sindicale a Educaţiei şi Ştiinţei (FSEŞ).
Pentru prima dată, participanţii la acest curs au fost familiarizaţi cu întregul set de documente din domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, care trebuie să existe la întreprinderi, a precizat pentru „Vocea poporului” Vasile Siloci, inspector sindical de muncă şi instructor. Totodată, au fost specificate, într-un mod aparte, atât aspectele relevante legate de securitatea în muncă, cât şi cele ce ţin de sănătate, lucru care nu s-a mai făcut până acum.
Vasile Siloci a remarcat că, pentru a avea rezultate cât mai bune în domeniul respectiv, este necesar ca specialiştii sindicali să conlucreze între ei şi să dea dovadă de solidaritate. „Faceţi tot ce vă stă în puteri ca membrii colectivelor de muncă şi fiecare salariat în parte să nu sufere, să existe condiţii cât mai bune de muncă acolo unde vă aflaţi şi ca lucrurile să evolueze din bine în mai bine”, i-a îndemnat pe participanţi Vasile Siloci.
Experienţa şi cunoştinţele oferite au fost bine asimilate şi vor avea un impact major |
La rândul său, Ion Vartic, inspector sindical de muncă şi instructor, a menţionat că, în cadrul acestui curs, a existat un interes sporit din partea angajatorilor şi a specialiştilor faţă de cunoaşterea şi implementarea normelor de securitate şi sănătate în muncă.
Astfel, participanţii au fost activi în cadrul diferitelor sesiuni şi au pus numeroase întrebări pentru a se asigura că înţeleg în detaliu materia studiată. „Acest fapt denotă că experienţa şi cunoştinţele oferite au fost bine asimilate şi vor avea un impact major. De asemenea, este evident că angajatorii simt o responsabilitate dublă, atât faţă de salariaţi, cât şi pentru elevii care le sunt încredinţaţi de părinţi”, a subliniat Ion Vartic.
În calitatea sa de participant la instruire, Tudor Semeniuc, preşedintele Consiliului interramural al sindicatelor din raionul Rîşcani şi preşedinte al Consiliului raional Rîşcani al FSEŞ, a specificat că iniţiativa de a urma acest curs aparţine angajatorilor şi salariaţilor.
„Am avut nevoie de perfecţionarea cunoştinţelor în ceea ce priveşte normele în vigoare de securitate şi sănătate în muncă. În instituţiile noastre ne confruntăm cu unele dificultăţi atunci când trebuie să elaborăm documentaţia necesară în această materie, iar conţinutul acestui modul îmi pare util sub toate aspectele”, a accentuat Tudor Semeniuc.
Şi Fedora Ciobanu, directoarea Gimnaziului „Ion Creangă” din satul Copceac, raionul Ştefan Vodă, a apreciat că, în cele trei zile, a căpătat cunoştinţele de care avea nevoie, axate pe normele în vigoare ce trebuie respectate de angajatori în raport cu lucrătorii şi elevii.
„Ne perfecţionăm cunoştinţele sub aceste aspecte o dată la 36 de luni. Suntem conştienţi de importanţa temei, pentru că securitatea şi sănătatea oamenilor au un preţ inestimabil. Aceste norme sunt puse pe primul plan în activitatea noastră de zi de zi”, a constatat Fedora Ciobanu.
Dorin Suruceanu, şeful Direcţiei formare sindicală şi cercetare din cadrul Institutului Muncii, a concretizat că acest curs este prevăzut pentru o durată de 40 de ore. Obiectivul lui principal este însuşirea cerinţelor minime în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă prevăzute de legislaţia în vigoare. Cursul este destinat angajatorilor, conducătorilor locurilor de muncă şi specialiştilor din serviciile interne în acest domeniu ale unităţilor.