Echipele de negociatori ai Acordului bilateral de securitate socială din Republica Moldova și Republica Italiană s-au reunit recent într-o videoconferință, pentru a avansa în discuțiile în vederea completării documentului.
Evenimentul, organizat de Ministerul Muncii și Protecției Sociale din R. Moldova, în colaborare cu Ministerul Muncii și Politicilor Sociale din Italia, vizează implementarea angajamentelor asumate prin Declarația de Intenție semnată la Roma, pe 26 septembrie 2024, de către ministrul moldovean al Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, și omoloaga sa italiană, Marina Elvira Calderone.
În cadrul videoconferinței, reprezentanții celor două părți au discutat o primă versiune de proiect al Acordului revizuit.
Echipele au discutat despre includerea în document a unei prevederi privind însumarea perioadelor de contribuții pentru anii de muncă realizați de cetățenii moldoveni în Moldova și Italia. Aceasta ar permite ca, la stabilirea pensiei sau a altor prestații, anii de muncă realizați în Moldova și Italia să fie recunoscuți și agregați, indiferent de țara în care s-a lucrat. Astfel, cetățenii ar putea beneficia de pensii pentru limită de vârstă, pensii de dizabilitate, indemnizații de invaliditate, pensii de urmaș, luând în considerare perioadele lucrate în ambele state.
Corina Ajder, secretar de stat la Ministerul Muncii și Protecției Sociale, a mulțumit oficialilor italieni pentru receptivitatea și sprijinul acordat în acest demers. Ea a menționat: „Deschiderea pe care a manifestat-o partea italiană de a avansa rapid pe acest subiect este una care ne bucură foarte mult, deoarece actualizarea acestui acord ar putea aduce beneficii importante pentru diaspora noastră din Italia. Ne dorim ca să le oferim cetățenilor moldoveni un viitor mai stabil, prin facilitarea accesului la pensii și prestații sociale”.
Potrivit Ministerului Muncii și Protecției Sociale de la Chișinău, intenția părților pentru a renegocia acest acord subliniază consolidarea relațiilor bilaterale dintre Republica Moldova și Italia, precum și angajamentul ambelor state de a acționa eficient pentru a îmbunătăți bunăstarea socială și economică a cetățenilor aflați peste hotare.
În ultimele două decenii, Italia a ratificat doar trei acorduri bilaterale de securitate socială. Printre acestea se numără și Acordul cu Republica Moldova, semnat în 2021 și intrat în vigoare în 2023.
Până în prezent, Casa Națională de Asigurări Sociale aplică prevederile unor acorduri internaționale în domeniul securității sociale semnate cu următoarele state: România, Portugalia, Bulgaria, Luxemburg, Austria, Estonia, Cehia, Polonia, Belgia, Lituania, Germania, Turcia, Belarus, Grecia, Italia.
Potrivit CNAS, pe parcursul anului 2023, în baza acordurilor sus-menționate, au fost stabilite 339 de prestații sociale, între care 294 de pensii pentru limită de vârstă, 38 de pensii de dizabilitate, şapte pensii de urmaș.