2 December 2024
Chisinau
Social

Lipsă acută de medici veterinari în țară: care e cauza și unde e soluția

Loading
Social Lipsă acută de medici veterinari în țară: care e cauza și unde e soluția
Lipsă acută de medici veterinari în țară: care e cauza și unde e soluția
presasm.ro

Criză acută de medici veterinari. Po­trivit responsabililor de la Agenția Națională pentru Siguranța Ali­mentelor (ANSA), acum, în țară, sunt vacante aproape 400 de funcții de medici veterinari. Dar nu vorbim despre clinicile pentru animale­le de companie din oraș, care stau foarte bine la capitolul venituri. Nu ne ajung medici veterinari în sate, unde lefurile sunt chiar mai mici decât salariul minim pe economie. Iată de ce tinerii specialiști nu se lasă convinși să muncească acolo nici măcar cu cele 200 de mii, ajutor unic oferit de stat.

Această problemă a fost discutată în una din zilele trecute, la Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova (CNSM), în­tre reprezentanții CNSM, ai ANSA, dar și ai instituțiilor de învățământ care pregătesc astfel de specialiști.

Până acum, autoritățile au elaborat și acordat suport financiar, fiind vorba de acea indemnizație unică de 200 de mii de lei pen­tru tinerii specialiști din domeniile educație și medicină.

„La fel ca aceste domenii, importantă este și medicina veterinară și noi trebuie să susținem acești tineri”, ne spune Lilia Franț, vicepreședintă a CNSM, care a participat la discuții.

„De aceea, am decis să ne unim efortu­rile noi și, prin intermediul reprezentanților sindicali din teritoriu, să inițiem o campanie de informare, de ghidare a acestor tineri specialiști cum să poată beneficia de ajutorul unic acordat de stat, dar și să aleagă această profesie. Să trezim interesul pentru această profesie, ca absolvenții de liceu să depună dosarul la facultatea în cauză. Ne-am bucu­rat mult că responsabilii de la ANSA, de la Colegiul Medicilor Veterinari ne sunt alături și ne susțin acțiunile. Doar prin coeziune, prin unirea forțelor putem obține rezulta­te. De asemenea, pentru noi, ca sindicaliști, este important ca acești tineri să-și cunoas­că drepturile de muncă, să știe cum să și le apere, să cunoască normele de securitate și sănătate la locul de muncă”, a subliniat Lilia Franț.

Autorităţile speră că indemnizația unică de 200 de mii de lei, care se oferă din acest an, va atrage mult mai mulţi tineri pentru a se angaja la sate. Salariul mic şi infrastructu­ra slabă ar fi principalele cauze care fac nea­tractivă profesia de medic veterinar, mai ales în mediul rural.

„Anul trecut, doar 16 medici veterinari, tineri specialiști, au fost angajați în câmpul muncii. Este foarte puțin. Salutăm decizia autorităților de a acorda această indemni-zație unică la angajare, dar mai este de muncă. Trebuie să ne unim eforturile toți și să ducem acel mesaj mai departe, ca acești tineri nu doar să aleagă această facultate, dar și să se angajeze în câmpul muncii. Pentru că lipsa acestora ne afectează foarte mult: se mărește timpul de acordare a ser­viciilor medicale. La toate se adaugă și sa­lariul mic. Acesta pornește de la zece mii și ajunge la 13, pentru medicii veterinari care dețin statut și de inspector”, menționează Mihail Jereghi, director adjunct pentru pro­bleme economice al ANSA.

Pe de altă parte, Nicolae Nafornița, vice-președinte al Colegiului Medicilor Veterinari din Republica Moldova, spune că studenți la facultăți sunt, alta e cum sunt motivați fi­nanciar, ca atunci când termină studiile să se angajeze la muncă, în special în localitățile rurale.

„Problema ține și de infrastructura de la țară, cum se dezvoltă localitățile, dacă sunt întreprinderi de creștere a animalelor. Și această componentă contribuie la convin­gerea tinerilor specialiști să se angajeze la muncă la țară”, a afirmat Nafornița.

Anterior, ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, a recunoscut că situația este gravă, dar a dat asigurări că autoritățile caută soluții pentru a resuscita acest domeniu.

„De-a lungul anilor, zootehnia era practic pe cale de dispariție în Republica Moldova și s-a axat pe farmacii veterinare, existând angajați în ANSA, în clinici private pentru tratamentul animalelor de companie și abia astăzi am început să vorbim despre dezvoltarea zootehniei pe segmentul fermelor, unde trebuie să lucreze și acești medici vete­rinari”, a declarat ministrul Vladimir Bolea.

În Republica Moldova activează acum în jur de o mie de medici veterinari, dar nu­mărul necesar este mult mai mare. În une­le raioane, un singur specialist deservește chiar și până la 40 de sate. Asta în timp ce peste 30% dintre medicii veterinari sunt angajați în Chișinău.

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot gacor
ssh account
slot thailand