2 December 2024
Chisinau
Dialoguri

Lilia Savin: „Îmi plac provocările care îmi oferă posibilitatea de a crește”

Loading
Dialoguri Lilia Savin: „Îmi plac provocările care îmi oferă posibilitatea de a crește”
Lilia Savin: „Îmi plac provocările care îmi oferă posibilitatea de a crește”
Vocea poporului

Educator, învățător, psiholog, contabil, frizer universal, make-up artist. Sunt profesii pe care a reușit să le îmbrățișeze un singur om – Lilia Savin, care este și formator sindical de nivel național. Dar calea către succes nu a fost deloc ușoară – a fost multă muncă, ambiție și școlarizare.

De la tatăl ei a învățat să fie perfectă în toate și, oriunde s-ar duce și orice ar face, tinde ca totul să fie ca la carte. În anul 2006, a devenit formator de nivel național al Ministerului Educației. În toate instituțiile în care a activat, Lilia Savin a fost și lider sindical, iar „botezul” l-a trecut la Grădinița „Licurici” din Ungheni.

„Învățam totul din mers. Așa am ajuns să fiu membru al Biroului Executiv al organizației sindicale raionale a Federației

Sindicale a Educației și Științei (FSEȘ), ca acolo deja să mă descopere ex-președintele Timofei Gherman, care a fost înain­tea mea, și să-mi spună: „Uite, eu plec și te văd pe tine lider sindical”. La care eu i-am zis că nu știu cât de multă încrede­re au ceilalți salariați în mine, dacă văd ei în mine un potențial lider sindical. După Timofei Gherman, care a fost lider sindical peste 40 de ani, era foarte greu să ajungi la nivelul acestui om și să oferi atât de mult. Mereu îmi plac provocările care îmi oferă posibilitatea de creștere. Așa mă descopăr pe mine și îmi văd alte calități. Și când am devenit președinte al organizației sindicale raionale a FSEȘ, asta s-a întâmplat în toam­na anului 2016, i-am spus domnului Timo­fei Gherman să fie mentorul meu pe o pe­rioadă de timp, până mă încadrez în noua funcție. M-a susținut tot timpul. Acum sunt la al doilea mandat în calitate de președinte al organizației raionale Ungheni a FSEȘ”, ni s-a destăinuit Lilia Savin.

Și-a propus să schimbe viziunea oamenilor despre sindicate

În activitatea sa, Lilia Savin și-a pus drept obiectiv să schimbe viziunea oame­nilor despre sindicate.

„Pentru că mulți asociază sindicatele cu bilete la sanatoriu sau cu bilete la tabe­re de odihnă pentru copii și nu văd în ce constă cu adevărat misiunea unui sindicat. Membrii de sindicat au dorit cumva ca noi să reînnoim liderii sindicali, adică să îi în­tinerim. Și așa, când am intrat în al doilea mandat de președinte al organizației raio­nale Ungheni a FSEȘ, am promovat 47 de noi lideri sindicali din 82 de organizații, ei fiind tineri cu o vârstă de până la 29 de ani. Iar din cei care anterior au fost lideri sin­dicali, 1/3 exercită funcția de director de școală sau de grădiniță. Ei recunosc că ceea ce au învățat atunci când au fost lideri sin­dicali, inclusiv cunoștințele privind cadrul legal, le prind bine și acum”, a menționat formatorul sindical de nivel național.

De ce a decis Lilia Savin să fie și forma­tor sindical? „Eu în fața oamenilor trebuie să vin certificată de către organele abilita­te, care să vadă că pot face față și în do­meniul acesta. Sunt tot timpul persoane care au o altă experiență, și cumva noi ar trebui să ne orientăm spre ei. În 2016, eu am venit cu inițiativa către Nadejda Lavric, vicepreședintă a FSEȘ: „Când se organizea­ză grupurile pentru formare de formatori sindicali, vă rog frumos, nu uitați să mă includeți și pe mine în acest grup”, i-am spus Nadejdei Lavric. Recent, s-a realizat încă un vis al meu și am devenit formator sindical de nivel național”, povestește cu entuziasm Lilia Savin.

„Un formator sindical trebuie să iubească foarte mult oamenii, fără a-i judeca”

Un formator sindical de nivel național are o responsabilitate enormă față de oamenii pe care îi instruiește – este unul dintre principiile de care se ghidează Lilia Savin.

„Tot timpul trebuie să ai o viziune clară, ce vrei să transmiți oamenilor și să nu te concentrezi doar pe nivelul de informare. Eu tot timpul aplic formula: nu rămânem doar la informație. Este foarte important ca după formare să se acționeze în teritoriu. Le spun așa: în urma fiecărui seminar pe care îl organizăm, ar fi bine să fie un feedback  – ce s-a îmbunătățit, ce și cum s-a schimbat”, punctează formatorul sindical.

Un formator sindical trebuie să iubească foarte mult oamenii, fără a-i judeca, spune Lilia Savin.

„Privește-i ca pe o personalitate, pentru că în viața noastră avem două roluri – sau de învățăcel, sau de învățător. Chiar dacă ai schimbat două-trei cuvinte cu un om, ai învățat ceva sau omul acela a învățat ceva de la tine. Oamenii cred că merg după oa­meni. Eu nu am primit nici un refuz de la nici un membru de sindicat. Tot timpul le-am zis: eu am încredere în tine mai mult decât crezi tu, eu sunt alături de tine, eu cu tine fac acești pași. Asta îi motivează pe oameni, nu îmi este niciodată frică să cresc oamenii”.

Mulți dintre învățăceii Liliei Savin re­cunosc că, dacă ea nu îi încuraja, ei nu ajungeau acolo unde au ajuns acum. De exemplu, în funcția de lider sindical sau de director al unei instituții de învățământ.

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot gacor
ssh account
slot thailand