22 iulie 2024
Chisinau
Dialoguri

Lilia FRANȚ: Liderii sindicali de la Orhei, un model de curaj în soluționarea problemelor membrilor de sindicat

Loading
Dialoguri Lilia FRANȚ: Liderii sindicali de la Orhei, un model de curaj în soluționarea problemelor membrilor de sindicat
Lilia FRANȚ: Liderii sindicali de la Orhei, un model de curaj în soluționarea problemelor membrilor de sindicat
sindicate.md

– Dnă Franț, vă rog să faceți o comparație, dacă se poate, între publi­cul care a participat la Orhei și cel de la Ungheni. Mă refer la problemele abor­date de aceștia, căci în fiecare zonă oamenii sunt preocupați de probleme diferite?

– La orice întâlnire, contează foarte mult cine sunt cei care participă. La Orhei, de exemplu, sunt unele aspecte care dau tonul. La Ungheni, lucrurile s-au văzut oarecum global. La Orhei, au fost secvențe clare, în care anumiți lideri nu s-au temut să-și ex­pună cazurile lor de succes pe care le-au obținut în activitatea lor sindicală, ca să fie un exemplu și pentru ceilalți. E vorba de pro­tejarea pe dimensiunea juridică a membri­lor de sindicat care au mers până la capăt ca să-și facă dreptate. Este un exemplu de curaj care poate servi drept model pentru alții. Cred că până o să ajungem la ultimul seminar din cadrul campaniei o să diversifi­căm ciclul de informații pe care-l aducem în contextul întrebărilor care apar.

Dacă, la Ungheni, au fost mai multe discuții pe dimensiunea protecției social-economice, la Orhei s-a pus accent pe apă­rarea salariaților din punct de vedere juridic. Și e îmbucurător faptul că aici s-a mers până în instanță ca să fie protejați membrii de sin­dicat. Căci există situații când liderul sindical, întrucât nu deține informația necesară, nu acționează. Mai este și frica de a expune o problemă în public. La Orhei nu am observat așa ceva. În oricare sistem au loc schimbări frecvent, unii vin, alții pleacă, și atunci când știi la cine să te adresezi după un sfat, e bine. De exemplu, liderul sindical de la Spitalul ra­ional Orhei a expus experiența sa de activita­te din 2018. Atunci fusese lansată campania privind Contractul colectiv de muncă, iar în acea perioadă tocmai se înregistrau con­cedieri în masă. A fost dezamăgit când cei concediați și-au retras cererile. Dar faptul că a mers măcar de unul singur până la capăt, ca să aibă câștig de cauză, a însemnat foarte mult. De aceea, acest lucru nu l-a distrus, ci, dimpotrivă, l-a făcut mai puternic. Mai sunt astfel de situații, în care membrul de sin­dicat sesizează problema, apoi îi este frică să lupte pentru dreptatea sa. Frica de a nu pierde locul de muncă. De asta am și inițiat acest ciclu de seminare, pentru a-i informa pe liderii sindicali, ca ei să știe cum să-i pro­tejeze pe membrii de sindicat și îi asigurăm de susținerea noastră oricând au nevoie și în orice problemă care apare.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand