Începutul lunii curente a fost bogat în evenimente pentru Federația Sindicatelor din Comunicații. Pe data de 1 martie a.c., membrii Consiliului FSCM s-au adunat pentru a doua ședință în plen de după Congresul VII. Aceasta s-a desfășurat la Institutul Muncii, unde peste 50 de lideri sindicali din organizațiile membre ale FSCM au participat la discuții.
În cadrul evenimentului, în calitate de invitat și formator, a fost prezentă Lilia Franț, vicepreședintă a CNSM.
Președinta FSCM, Elizaveta Iurcu, a prezentat Raportul de activitate al Biroului Executiv pentru anului 2023. În cadrul ședinței în plen au fost examinate și aprobate mai multe chestiuni, inclusiv validarea mandatelor noilor membri ai Consiliului, Raportul comisiei de cenzori pentru anul 2023 ș. a.
În raportul de activitate al Biroului Executiv pentru anul 2023, Elizaveta Iurcu a relevat acțiunile desfășurate în perioada respectivă, subliniind că aceste acțiuni au fost realizate în concordanță cu obiectivele strategice și direcțiile de activitate stabilite și aprobate de Congresul VII al FSCM. Au fost reiterate obiectivele pentru anul 2024, care includ: creșterea numărului de membri de sindicat, negocierea și semnarea convenției colective la nivel de ramură și consolidarea echipei sindicale a FSCM. Ea a subliniat că, prin atingerea acestor obiective, FSCM își propune să se afirme ca o voce puternică și reprezentativă în susținerea drepturilor și intereselor salariaților din domeniul comunicațiilor.
În timpul ședinței, Lilia Franț a prezentat membrilor Consiliului progresele realizate de CNSM în anul 2023. Acestea includ majorarea salariului minim și creșterea indemnizației unice pentru nașterea copilului. De asemenea, i-a informat pe cei prezenți despre actualizările în sistemul de asistență medicală, modificările în concediul paternal și actualizările privind pensiile etc. Totodată, vicepreședinta CNSM a adus în atenția membrilor Consiliului Ghidul liderului organizațiilor sindicale, care a fost distribuit tuturor activiștilor sindicali din FSCM.
La 2 martie curent, lideri sindicali din FSCM au participat la un seminar de instruire privind stresul la locul de muncă și arderea profesională și au fost familia-rizați cu modificările recente din Codul muncii. Activitatea a reunit peste 30 de activiști sindicali.
În prima parte a seminarului, Elena Anton, formator național, șefa Departamentului organizare, educație și instruire de la CNSM, i-a informat pe liderii sindicali despre impactul negativ al stresului asupra sănătății mentale și fizice a angajaților. Ea a evidențiat importanța conștientizării acestui fenomen și a oferit resurse și tehnici concrete pentru gestionarea stresului.
Participanții au fost îndemnați să realizeze evaluări periodice pentru a identifica sursele principale de stres la locul de muncă, conștientizând că acestea pot varia în funcție de contextul și specificul fiecărei organizații.
Elena Anton a accentuat importanța colaborării între organizațiile sindicale și angajatori pentru implementarea unor măsuri eficiente de gestionare a stresului. Ea a subliniat că un mediu de muncă sigur, sănătos și productiv poate fi realizat prin conștientizarea și gestionarea adecvată a stresului la locul de muncă.
În partea a doua a seminarului, liderii sindicali au fost familiarizați cu modificările recente din Codul muncii de către avocatul Federația Sindicatelor din Comunicații, Anatol Lupașcu.
Interesul pronunțat al activiștilor sindicali față de subiectele abordate a demonstrat încă o dată impactul seminarelor de instruire asupra acestora. De asemenea, participanții au manifestat dorința de a înțelege și a se adapta la schimbările legislative în domeniul muncii, subliniind astfel importanța continuă a educației și formării în cadrul mișcării sindicale, inclusiv în ceea ce privește gestionarea stresului la locul de muncă și arderea profesională.