La inițiativa Sindicatului Lucrătorilor din Comerț, Alimentaţia Publică, Cooperația de Consum, Servicii, Restaurante şi Hoteluri din Republica Moldova „SindLUCAS”, la 1 februarie curent, în sala de şedinţe a Primăriei din orașul Floreşti a fost desfășurat seminarul de pregătire a liderilor nou aleşi ai organizaţiilor sindicale primare din teritoriu, cu genericul „ABC–ul sindical”.
Obiectivele seminarului au fost dezvoltarea capacitaţii liderilor de sindicat, pentru a asigura o eficientizare a actului sindical, la toate nivelurile Sindicatului „SindLUCAS”, creşterea competenţelor (cunoştințe, abilităţi şi atitudini) ale liderilor de sindicat, schimbul de experienţă şi informaţii, dezbaterea problemelor comune, căutarea de soluţii şi formularea strategiilor de activitate, întărirea mişcării sindicale.
Pe lângă partea teoretică a seminarului, participanţii la eveniment au desfășurat și lucru în grup. În cadrul activităţilor în grup, aceștia au identificat atribuţiile comitetului sindical, rolul liderului sindical în activitatea organizaţiei primare, teritoriale; drepturile şi obligațiile membrilor de sindicat. O temă importantă a seminarului a vizat identificarea punctelor forte şi slabe ale organizaţiilor sindicale primare, ale Consiliului Teritorial din raionul Florești, ale Consiliului National al Sindicatului „SindLUCAS”. Moderatorii seminarului, Valentina Chiriac, președintele Sindicatului „SindLUCAS”, şi Valeriu Furdui, preşedinte al Consiliului teritorial al Sindicatului „SindLUCAS” din raionul Floreşti, au alocat pentru participanţii la seminar timp și spaţiu pentru realizarea unui exerciţiu, prin care aceştia au organizat niște teste vizând desfăşurarea conferinţei de dare de seamă şi alegeri în organizaţia sindicală. Participarea la această activitate le-a oferit posibilitatea de dezvoltare a capacităţii de analiză şi comunicare eficientă.
„Putem aprecia că seminarul şi-a atins scopul propus, având în vedere interesul manifestat de participanţi, implicarea acestora şi evaluarea cursului la sfârșitul seminarului. Fiecare participant a primit broşuri „ABC sindical”, pliante, ghiduri, etc.), având astfel posibilitatea de a-şi selecta ceea ce consideră că este necesar şi mai util pentru dezvoltarea competenţelor de care are nevoie un lider sindical”, a menţionat Valentina Chiriac.