26 October 2024
Chisinau
Social

La Anenii Noi, a fost semnată Convenţia colectivă de nivel teritorial

Loading
Social La Anenii Noi, a fost semnată Convenţia colectivă de nivel teritorial
La Anenii Noi, a fost semnată Convenţia colectivă de nivel teritorial
Vocea poporului

După mai multe runde de nego­cieri și consultări, recent, partenerii sociali din raionul Anenii Noi – vor­bim despre consiliul raional, sindi­cate și patronate – au semnat Con­venţia colectivă (nivel teritorial). Prevederile actului au fost negoci­ate în cadrul şedinţei Comisiei teri­toriale pentru consultări şi negoci­eri colective. Documentul stabileşte principiile generale de reglementa­re a raporturilor de muncă şi a celor social-economice, dezvoltarea par­teneriatului social, regimul de mun­că şi de odihnă, acesta fiind valabil pentru perioada 2022-2026.

„În baza acestei convenții am obținut foarte multe facilități pentru membrii de sindicat, e un pas înainte pentru îmbunătățirea drepturilor social-economice ale salariaților din raion”, ne-a spus ferm Daria Bostan, reprezentanta Confederației Naționale a Sindica­telor din Moldova (CNSM)  în raio­nul Anenii Noi.

„În baza acestei convenții vor fi efectuate modificări în contractele colective de muncă și vor fi înche­iate noi contracte, care să apere și mai mult interesele oamenilor. Vreau să vă spun că am obținut prin negocieri multe facilități pen­tru salariații noștri. Ne-am susținut reciproc. Fiecare chestiune, propu­nere a fost discutată, uneori poate mai dur, dar am ajuns la un numi­tor comun. Chiar dacă sindicatele se află într-o situație dificilă, de altminteri, cum este acum în toată Republica Moldova, vreau să cred că parteneriatul social la noi în rai-on se va îmbunătăți și mai mult. Toate problemele care apar pot fi soluționate mai ușor doar împre­ună, doar prin eforturi comune”, a menționat, pentru „Vocea poporu­lui”, Daria Bostan.

„De altfel, raionul Anenii Noi poa­te fi un model și pentru alte raioa­ne, partenerii sociali de aici au dat dovadă de maturitate, înțelegere, conlucrare și au ajuns să semneze  un document foarte bine struc­turat”, a relevat Sergiu Sainciuc, vicepreședinte al CNSM.

 

Prin acest document, au fost obținute drepturi care nu doar protejează, dar și motivează angajații

 

„Ca să fie semnată această convenție, era necesar să fie și o comisie teritorială pentru consul­tări și negocieri colective. Evident, membrii acesteia au avut mai mul­te atribuții, între care negocierea și, ulterior, semnarea unei convenții la nivel teritorial, care să acorde niște drepturi, garanții suplimen­tare pentru salariații din raion, su­plimentar la legislația în vigoare. Este un lucru foarte bun, pentru că, dacă ar fi să comparăm situația de aici cu cea din alte raioane, nu sunt atât de multe convenții care au fost semnate până în prezent. În acest an, doar două”, susține Sergiu Sainciuc.

Potrivit vicepreședintelui CNSM, acest lucru s-a întâmplat în urma unei bune conlucrări între parte­nerii sociali. Este vorba de consiliul raional, sindicate și patronate.

„S-au întrunit, au discutat, au negociat și în final au semnat acest document important pen­tru salariați. Scopul unei convenții este nu de a reda în ea cadrul le­gal existent, dar de a negocia ceva suplimentar. Lucru care s-a și fă­cut. Evident că este mai complicat să realizezi acest lucru în sectorul bugetar, dar și acolo se pot obține unele măsuri care să vină în aju­tor fie tinerilor specialiști, fie altor categorii de salariați. Acolo unde este o conlucrare eficientă între partenerii sociali la nivel teritori­al, cum ar fi administrația publică locală, sindicate, patronate, acolo este un dialog și o pace socială și se semnează această convenție. Vreau să spun că avem încă mul­te raioane unde nu a fost semnat un asemenea document. Raionul Anenii Noi este un exemplu pozi­tiv și demn de urmat pentru alte raioane din țara noastră, unde există o bună conlucrare între toa­te părțile dialogului social”, a con­chis Sergiu Sainciuc.

Faptul unei conlucrări bune o confirmă și președintele raionu­lui Anenii Noi, Ion Vicol. „Coope­rarea partenerilor sociali, pentru a fi și mai bună, mereu necesită îmbunătățiri. De vreme ce tindem să ne integrăm în Uniunea Euro­peană, suntem obligați să ajustăm toate normele legale la standarde­le europene. Mă refer aici și la co­laborarea dintre partenerii noștri, care trebuie să fie la un nivel în­alt. Am mers pe această cale, am îmbunătățit acest document, care credem că este unul destul de bun și care oferă drepturi suplimentare angajaților, astfel ca ei să se simtă nu doar protejați, dar și motivați”, a declarat Ion Vicol.

Printre membrii comisiei tripar­tite la nivel de raion, care a partici­pat nemijlocit la negocierea aces­tei convenții, se numără și Leonid Platon, președintele Consiliului raional Anenii Noi al Federației Sindicale a Educației și Științei (FSEȘ).

„Am specificat în document niște elemente care să fie în be­neficiul angajaților noștri. Nu doar din sistemul educațional, dar din toate ramurile, pentru că avem în comisie reprezentanți ai mai mul­tor sindicate. Aceste prevederi au drept scop să îmbunătățească condițiile de muncă și de trai ale angajaților. Am negociat preve­deri ce țin de condițiile de muncă și de odihnă, precum acordarea  a patru zile pentru angajații care se căsătoresc sau căsătoresc copiii. Trei zile pentru persoanele cărora le decedează rudele de gradul I și II. Iar dacă au de făcut o călătorie la o distanță mai mare de 300 km, atunci li se acordă cinci zile. De asemenea, se acordă trei zile plă­tite pentru  persoanele care nu au beneficiat de concediu de boală pe parcursul anului. Totodată, s-a stabilit reducerea timpului zilei de muncă cu trei ore înainte de sărbă­tori, cum ar fi hramul localităților, zilele naționale, Paștele sau Cră­ciunul. Sunt și alte beneficii pe care am reușit să le obținem, dar sunt și chestiuni unde nu am izbu­tit, din lipsă de resurse financiare. Unele beneficii se regăsesc în alte documente. Bunăoară, în cadrul  Convenției colective la nivel de ra­mură am încheiat recent un acord adițional între Ministerul Educației și Consiliul general al FSEȘ, unde am specificat că pentru bucătarul auxiliar, bucătarul simplu și spălă­tor de veselă, bufetier, să se acor­de șapte zile la concediul plătit. Ne-am dorit ca și acești angajați să se bucure de un concediu de vară binemeritat, ei având și un salariu foarte mic pe fondul dez­voltării economiei din țară”, a sub­liniat Leonid Platon.

Importanța convenției colecti­ve la nivel teritorial este relevată de influența acesteia asupra ra­porturilor de muncă. Convențiile colective la nivel teritorial sunt acte juridice care conțin norme ale dreptului muncii și reglementează raporturile de muncă și alte rapor­turi legate nemijlocit de acestea în unitățile administrativ-teritori­ale de nivelul al doilea și în mu­nicipii.

Potrivit art. 4 din Codul muncii, convențiile colective (inclusiv la ni­vel teritorial) fac parte din lista ofi­cială a izvoarelor dreptului muncii. Acestea sunt și urmează să fie in­strumente importante de protecție social-economică a membrilor de sindicat la nivel teritorial.

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand