Situația dificilă prin care trece acum Republica Moldova nu ocolește nici raionul Anenii Noi. Criza energetică, a gazelor, gândul la ziua de mâine este o preocupare zilnică nu doar a cetățenilor, dar și a autorităților publice locale. Cât de ușor le este acestora să găsească soluții la toate probleme cu care se confruntă ne spune chiar președintele raionul Anenii Noi, Ion Vicol.
– Domnule Vicol, situația critică din țară nu are cum să ocolească raionului Anenii Noi. Cum vă descurcați?
– Este o problemă destul de complicată și dificil de soluționat, dar împreună cu autoritățile publice locale de nivelul I facem tot posibilul ca să soluționăm problemele cele mai actuale în ajun de sezon rece. Mă refer aici la asigurarea cetățenilor cu lemne de foc. Unele primării deja au rezolvat această problemă, altele sunt în așteptare, pentru că nu avem stocurile necesare de lemne în gospodăriile silvice. Acum are loc tăierea acestora și pe parcursul zilelor rămase din luna octombrie, în noiembrie, majoritatea cetățenilor din raion vor fi aprovizionați cu lemne de foc. Avem două gospodării silvice în raion cu care colaborăm și care ne asigură cu lemne de foc.
– În acest context, vreau să vă întreb dacă a crescut numărul de tăieri ilicite?
– Am auzit câteva cazuri din teritoriu. Oamenii, aflându-se în această situație dificilă, comit diferite încălcări. Se lucrează în acest sens, astfel încât să nu avem defrișări ilegale, pentru că riscăm ca peste ani să nu mai avem vegetație în jur. De asta trebuie să facem tot posibilul să păstrăm pădurile, plămânii plaiului.
– S-a dat start și înregistrării pentru a beneficia de compensații. Aveți multe cereri în raion?
– Sunt doar câteva zile de când a început această procedură. Am expediat toate materialele necesare autorităților publice locale de nivelul I, ca să cunoască și responsabilii de acolo și să întreprindă măsurile necesare ca majoritatea cetățenilor să reușească în termenul stabilit să depună cererile pentru compensațiile respective. Nu sunt la curent câte cereri au fost completate până în acest moment, pentru că nu vin la noi, ci se adresează lucrătorilor sociali din primării, bibliotecarilor, care îi ajută.
– Cât de mult se răsfrânge criza și asupra administrației publice locale?
– Impactul este evident, vrem noi sau nu vrem. Trebuie să re-cunoaștem că facem tot posibilul ca, în limitele surselor financiare de care dispunem, să rezolvăm problemele cele mai acute. Și, totodată, facem economiile posibile, pentru că nu avem de ales. Trebuie să trecem această perioadă grea cu cât mai puține pierderi. În planurile de finanțare pentru anul viitor preconizăm doar strictul necesar: salarizarea, achitarea serviciilor, restul le lăsăm pentru viitor.
– Ce spun cetățenii din raion? Bănuim că discutați mereu cu ei?
– Oamenii sunt acum pre-ocupați mai mult cu finalizarea anului agricol. Se revoltă ei în sinea lor, dar nu prea au timp. Sperăm ca situația să fie ținută sub control. Este o perioadă grea și trebuie să înțelegem cu nu suferă doar Republica Moldova, dar toți din jur. Este o criză globală și împreună trebuie să reușim să ieșim cu bine din această situație.
– Nu pot să nu vă întreb și despre conlucrarea cu sindicatele. Recent, ați semnat și Convenţia colectivă (nivel teritorial).
– Totul depinde de inițiativa conducătorului. Dacă va fi inițiativă și vom fi activi, colaborarea dată sunt sigur că va fi una productivă și în favoarea cetățenilor. Cât privește acea convenție, parteneriatul social are mereu nevoie ca să-și îmbunătățească activitatea, ceea ce și facem. Am îmbunătățit acest pachet de documente, care vine să asigure o protecție și mai mare salariaților. Aceștia vor avea niște drepturi suplimentare, care îi va motiva și stimula și mai mult.