3 iulie 2024
Chisinau
Social

Învățământul dual ar putea fi extins și în universitățile din țară

Loading
Social Învățământul dual ar putea fi extins și în universitățile din țară
Învățământul dual ar putea fi extins și în universitățile din țară
agora.md

Începând cu viitorul an de studii, învățământul dual ar putea fi extins și în universități pentru studenții de la ciclul I (licență). Ministerul Educației și Cercetării planifică să definitiveze o ho­tărâre de Guvern care să reglementeze această inovație. Mai exact, studenții de la anumite specialități vor putea aplica pentru învățământul dual din anul III de studii, și vor putea combi­na lecțiile teoretice cu practica pe care o vor desfășura în cadrul mai multor unități de învățământ dual/agenți eco­nomici.

 

Ghidați de practica altor țări

,,Am pornit o discuție cu colegii din mi­nister, cu universitățile și cu mediul de afa­ceri. Ideea este următoarea: să permitem studenților din anul III sau IV, de la anumite specialități, de exemplu, la marketing și lo­gistică, pedagogie, inginerie sau IT, acolo unde există o componentă practică, dis­cipline mai puțin teoretizate, să petreacă circa 70% din anul III muncind într-o com­panie sau instituție de specialitate. Munca pe care o vor depune în acea companie urmează să fie contabilizată în procesul de studii în așa fel încât circa 60-70% din timpul alocat pentru studiu să fie petrecut la lecții teoretice, iar 30-40 % – într-o com­panie sau instituție”, a spus Dan Perciun în cadrul tradiționalului live de pe pagina sa de facebook.

Oficialul a menționat că ministerul se ghidează de anumite experiențe anterioare pe care le-au avut unele universități de la noi: ASEM, ULIM și UTM, dar și de practi­ca Franței, care are un concept de licență profesională exact pe același model, în care ultimul an de studii este o practică mare pe­trecută într-o companie. Totodată, ministrul a notat că este foarte important ca agenții economici să ofere experiență de muncă, conform specialității.

Anterior, și sindicatele s-au pronunțat pentru dezvoltarea învățământului dual, care, în opinia lor, ar putea contribui la îmbunătățirea situației din mai multe ramuri, prin pregătirea de specialiști calificați și im­plicarea tinerilor în activități de instruire, având un mecanism eficient de funcționare a învățământului dual bazat pe realitățile pieței muncii din Republica Moldova și pre­luarea standardelor internaționale în dome­niul dat. În acest sens, au venit și cu propu­neri de îmbunătățire a proiectului de lege cu privire la învățământul dual.

Învățământul dual este o formă alterna­tivă de studii, în care procesul de învățare se realizează în două categorii de instituții concomitent: la instituția de învățământ, unde este asigurată pregătirea teoretică și la compania-parteneră, unde sunt formate competențele practice. Învățământul dual este un model de colaborare între universi­tate și companii, implicând trei actori activi care beneficiază din plin de formarea du­ală: studentul, compania și universitatea. Studenții, care sunt principalii beneficiari ai învățământului dual, dobândesc experiență de lucru în paralel cu procesul de studii, câștigă un salariu și au șanse mari să obțină un loc de muncă, după absolvire, la com­pania în care s-a produs formarea lor pro­fesională.

 

Avantajele învățământului dual

Totodată, învățământul dual este avan­tajos și pentru agenții economici care au posibilitatea să participe la pregătirea forței de muncă în conformitate cu necesitățile proprii. Menționăm că agenții economici beneficiază de compensarea cheltuielilor suportate pentru organizarea și realizarea învățământului dual în proporție de cel mult 50% din cheltuielile admise pentru compensare.

În Republica Moldova, sistemul instruirii duale s-a aplicat începând cu 2014 și a fost reglementat, mai întâi, pentru învățământul profesional.  În prezent, circa 150 de com­panii și peste 30 de instituții profesional-tehnice implementează învățământul dual. Până acum, în R. Moldova, peste trei mii de tineri au fost instruiți prin învățământ dual, iar 85% dintre aceștia au rămas să muncească în cadrul companiilor unde au învățat meseria.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand