22 November 2024
Chisinau
Cetăţeanul şi legea

Intrarea salariaţilor în grevă. Utilizarea bunurilor personale la serviciu

Loading
Cetăţeanul şi legea Intrarea salariaţilor în grevă. Utilizarea bunurilor personale la serviciu
Intrarea salariaţilor în grevă. Utilizarea bunurilor personale la serviciu

 

 

greva

Foto: cugetliber.ro

Rubrica „Cetăţeanul şi legea” vine în aju­torul cititorului nostru care caută răspun­suri la întrebări de ordin juridic. Conti­nuăm această tradiţie, pentru ca cititorii, care sunt şi salariaţi la diverse întreprin­deri, să nu se simtă vulnerabili juridic în faţa celor care încearcă să-i manipuleze.
La întrebările primite la redacţie va răs­punde şeful Departamentului juridic al Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova, Ion PREGUZA.
hot Linia fierbinte la tel. 022-23-76-39
Luni şi joi de la 14.00-16.00.

 

Intrarea salariaţilor în grevă, anunţată cu 48 de ore înaintea declanşării

 

guestion

Atunci când membrii comisiei de conciliere nu ajung la o înţelegere asupra revendicărilor înaintate de către reprezentanţii salariaţilor, cum se procedează mai departe? Au dreptul reprezentanții salariaților să declare grevă?

 

Nicolae Bolboceanu, Hâncești

 

În situaţia în care părţile în conflict nu au ajuns la o înţelegere sau nu sunt de acord cu decizia comisiei de conciliere, fiecare dintre ele este în drept să depună, în termen de 10 zile lucrătoare de la data adoptării deciziei sau primirii informaţiei respective, o cerere de soluţionare a conflictului în instanţa de judecată (art. 360 din Codul muncii).

Totodată, dacă în prealabil au fost epuizate toate căile de soluţi­onare a conflictului colectiv de muncă în cadrul procedurii de con­ciliere, poate fi declarată greva. Hotărârea privind declararea grevei este luată de reprezentanţii salariaţilor şi adusă la cunoştinţa an­gajatorului cu 48 de ore înainte de declanşare (art. 362 din Codul muncii).

 

Utilizarea bunurilor personale la serviciu, compensată de angajator

 

guestion

Lucrez la o companie de transport cu autoturis­mul personal. Din cauza combustibilului de calitate proastă, pe care îl procură angajatorul, s-a deteriorat motorul automobilului. Cum pot cere despăgubire?

 

Mihail Erhan, Chișinău

Potrivit art. 192 din Codul muncii, salariatului care foloseşte, cu acordul sau ştirea angajatorului şi în interesul acestuia, bunurile personale, îi este plătită compensaţia pentru utilizarea şi uzura mij­loacelor de transport, a instrumentelor, utilajului, a altor materiale şi mijloace tehnice ce-i aparţin şi îi sunt compensate cheltuielile le­gate de utilizarea lor. Cuantumul şi modul de plată a compensaţiei sunt stabilite prin acordul scris al părţilor, inclus în contractul indi­vidual de muncă.

Totodată, dacă angajatorul a cauzat un prejudiciu material sala­riatului, în urma îndeplinirii necorespunzătoare a obligaţiilor sale prevăzute de contractul individual de muncă, repară acest preju­diciu integral. Mărimea prejudiciului material se calculează con­form preţurilor de piaţă existente în localitatea respectivă la data reparării prejudiciului, potrivit datelor statistice (art. 331 din Codul muncii).

Astfel, în situația dată, salariatul prezintă angajatorului cererea scrisă privind repararea prejudiciului material şi a celui moral. An­gajatorul este obligat să înregistreze cererea respectivă, să o exami­neze şi să emită ordinul (dispoziţia, decizia, hotărârea) în mod co­respunzător în termen de 10 zile calendaristice din ziua înregistrării acesteia, aducându-l la cunoştinţă salariatului sub semnătură. Dacă salariatul nu este de acord cu ordinul (dispoziţia, decizia, hotărârea) angajatorului sau dacă ordinul (dispoziţia, decizia, hotărârea) nu a fost emis în termenul menționat, salariatul este în drept să se adre­seze cu o cerere în instanţa de judecată pentru soluţionarea litigiului individual de muncă apărut (art. 332 din Codul muncii).

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand