22 iulie 2024
Chisinau
Без рубрики

Interes sporit al ţărilor din regiune faţă de Şcoala sindicală din Moldova

Loading
Без рубрики Interes sporit al ţărilor din regiune faţă de Şcoala sindicală din Moldova
Interes sporit al ţărilor din regiune faţă de Şcoala sindicală din Moldova
cnsm-austria

Foto: vocea.md

„Noi ne mândrim cu faptul că mol­dovenii vor să înveţe din experien­ţa ţărilor europene şi acest lucru ne oferă şansa de a fi în rând cu cei care au trecut deja prin procese de democratizare reală”, a declarat preşedintele Confederaţiei Naţio­nale a Sindicatelor din Moldova, Oleg Budza. În contextul unei re­cente întrevederi cu ataşatul pe probleme sociale al Ambasadei Austriei la Chişinău, Georg Rei­bmayr, care îşi încheie misiunea în Moldova, preşedintele CNSM a menţionat că sindicaliştii partici­pă activ la programele de instruire din cadrul Şcolii sindicale din Mol­dova, ce sunt realizate în afara ore­lor de serviciu, în special, în zilele de sâmbătă şi duminică.

 

Oleg Budza a accentuat că CNSM are o conlucrare de peste zece ani cu mai mul­te organizaţii austriece, axată pe valori­ficarea experienţei acestei ţări în diferite domenii, inclusiv în crearea Şcolii sindi­cale, care este unul din cele mai moderne centre de instruire din regiune. „Proiectul de constituire a acestui centru, care a fost promovat de colegii din Austria, cu spri­jinul Ministerului de Externe şi pe baza bogatei experienţe în materie din această ţară, constituie un impuls pozitiv pentru procesul de democratizare a societăţii moldoveneşti”, a specificat Oleg Budza.

 

g_cnsm

Vrem să dispunem de garanţii sociale, locuri de muncă şi salarii decente

 

Preşedintele CNSM a relevat că, în con­textul actual, este importantă studierea practicii Austriei de combatere a muncii la negru. Totodată, un expemplu pozitiv este felul în care conlucrează Ministerul de Externe de la Viena cu sindicatele şi patronatele din diferite ţări.

Un aspect important îl reprezintă, în prezent, procesele ce ţin de angajamentele asumate de ţara noastră faţă de Uniunea Europeană de armonizare a actelor nor­mative şi legislative, dezvoltare a dialogu­lui social, dar şi de schimbare a sistemelor de garanţii sociale, salarizarea etc. „Odată cu ralierea la cerinţele stricte şi la standar­dele europene, noi vrem să ne asigurăm că vom dispune şi de garanţii sociale, de locuri de muncă şi salarii decente”, a ac­centuat Oleg Budza.

Sindicatele desfăşoară un şir de activi­tăţi, inclusiv împreună cu Inspectoratul Muncii al CNSM, orientate spre identifica­rea de soluţii neordinare pentru problema muncii la negru. Acest lucru este posibil, în primul rând, prin schimbarea radicală a sistemului de salarizare din ţară, care să nu le permită managerilor să facă uz de munca la negru şi de achitarea salariilor în plic şi să răspândească practica 

respec­tivă.

„Noi considerăm că este necesar ca, împreună cu Guvernul, patronatele şi cu forţele sănătoase ale societăţii, să micşo­răm ponderea economiei informale şi să asigurăm condiţii ca pensionarii, medicii, angajaţii din cultură şi toţi moldovenii să trăiască bine”, a sugerat preşedintele CNSM.

 

Parteneriat social calitativ

 

„Pentru noi contează foarte mult ca parteneriatul social să fie unul calitativ şi consolidat şi, de aceea, susţinem atât CNSM, cât şi Institutul Muncii din Moldo­va. Considerăm că avem rezultate bune şi continuăm să lucrăm în această direcţie”, a subliniat la rândul său Georg Reibmayr.

Vorbitorul a remarcat că statele din re­giune, în special, din fosta URSS manifes­tă un interes sporit faţă de proiectul pri­vind crearea Şcolii sindicale din Moldova, pe care îl văd drept model. În sprijinul afirmaţiei sale el a adus şi faptul că, toam­na trecută, un grup de experţi sindicali din România, ţară membră a UE, a efectuat o vizită de lucru la Chişinău şi s-au interesat mult de acest proiect.

Ideea este ca reprezentanţii sindica­telor să fie instruiţi în permanenţă şi să dispună de capacităţi consolidate, iar ei la fel ca şi reprezentanţii Institutului Muncii sunt întotdeauna deschişi şi motivaţi pen­tru a merge înainte. „Am asistat la proce­sul de modernizare a Institutului Muncii, care treptat a fost transformat într-un centru de instruire foarte modern. Dese­ori închiriem sălile acestuia pentru activi­tăţile noastre. Este bine că există un astfel de spaţiu, unde partenerii sau membrii de sindicat pot veni oricând pentru a fi in­struiţi”, a mai opinat Georg Reibmayr

Ataşatul cu misiuni speciale al Ambasa­dei Austriei la Chişinău, Gero Stuller, care curând va prelua funcţiile colegului său, a apreciat că proiectul în cauză este unul de bază în colaborarea cu CNSM. Acesta va fi consolidat şi extins în continuare pentru a contribui la europenizarea instituţiilor ce reprezintă şi apără drepturile salaria­jaţilor. „Consider că va trebui să intensifi­căm această colaborare şi, în următoarele săptămâni, vom veni cu noi conţinuturi în acest sens. Accentul va fi pus pe ocuparea forţei de muncă, un punct foarte impor­tant pentru orice stat”, a conchis Gero Stuller.

 

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand