27 iulie 2024
Chisinau
Social

Instruiți în domeniul securității și sănătății în muncă

Loading
Social Instruiți în domeniul securității și sănătății în muncă
Instruiți în domeniul securității și sănătății în muncă

securitatea-in-munca

 

Circa o sută de manageri și res­ponsabili de securitatea și sănă­tatea în muncă (SSM) din cadrul instituțiilor educaționale din mu­nicipiul Chișinău au fost instruiți zilele trecute cum să apere drep­turile membrilor de sindicat, să prevină și să cerceteze accidentele de muncă.

 

„Scopul seminarului este de a pregăti cadrele din școli, grădinițe, alte instituții din sfera învățământului pentru a se impli­ca în apărarea drepturilor și a intereselor angajaților din domeniu. Acestea trebuie să știe care sunt politicile statului și cele sin­dicale în domeniul securității și sănătății în muncă. Cum să organizeze și să desfășoare activități de protecție a lucrătorilor la locul de muncă. Prioritatea noastră, a sindica­telor, este ca omul, când vine la muncă, să se simtă în siguranță. Să nu-i fie frig, în­tuneric, să aibă curent electric și să nu fie înregistrate accidente de muncă”, a spus vicepreședintele Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM), Petru Chiriac.

 

Moratoriul a înmulțit numărul încălcărilor

 

Potrivit lui Petru Chiriac, cele mai mul­te încălcări sunt în construcții, transpor­turi și în agricultură. „Moratoriul impus de guvernanți față de controale nu a făcut decât să mărească de două ori numărul de accidente, inclusiv cele mortale. De aceea, tragem un semnal de alarmă, trebuie să fa­cem tot ce ne stă în puteri, pentru a-i pro­teja pe angajați fiindcă sănătatea e cel mai de preț capital al omului”, a conchis Petru Chiriac.

Acesta este al patrulea seminar de acest gen organizat cu managerii și responsabilii de SSM. Primele două au fost mai mult teo­retice, alte două – practice.

„Au luat cunoștință de un șir de acțiuni pe care trebuie să le întreprindă, dar care să fie corecte. Cum trebuie să fie certificat 

lo­cul de muncă, cum să fie evaluate condițiile de muncă, să fie atestate locurile de muncă și cum să fie evaluate riscurile. Fiecare per­soană cu funcții de răspundere trebuie să cunoască o metodologie de implementare a normelor în vigoare, care sunt pericolele din sistemul de muncă, dar și factorii de risc profesional”, a spus Vasile Siloci, formator, reprezentant al Inspectoratul Sindical al Muncii.

Nu au lipsit din discuții nici problemele cadrelor didactice, acțiunile de protest care s-ar putea declanșa în cazul în care guverna­rea nu va da curs solicitărilor sindicaliștilor din educație. „Bineînțeles, problema cea mai dureroasă o constituie salariile mizere: o mie de lei salariu pentru personalul au­xiliar de categoria I și 2950 de lei pentru cadrele didactice. Desigur, cu așa salariu nu poți trăi decent și exclude diferite pro­vocări. Pentru a face reforme, trebuie să se ofere mai întâi condiții și un salariu decent. Dacă vom fi ascultați, se va întruni comisia de negocieri, vom negocia, în caz contrar, vom iniția acțiuni de protest”, a spus Ma­ria Sârbu, președinta Consiliului municipal  Chișinău al Federației Sindicale a Educației și Științei (SEȘ).

„Sindicatele au fost mereu lângă noi. Problema principală este salariul mizerabil, condiții nocive de muncă, lipsa de spațiu locativ pentru pedagogi. Și condițiile de muncă lasă de dorit. Personalul auxiliar are și condiții  nocive de muncă, dar și salarii foarte mici. Același lucru îl putem vorbi și despre profesorii de chimie, de fizică, des­pre bibliotecari. Cerințele sunt foarte mari, iar dotările aproape inexistente”, a spus Nina Corjan, directoarea Liceului Teoretic „Academia Copiilor”.

 

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand