20 November 2024
Chisinau
Social

Instruirea, pe agenda sindicaliștilor din construcția de automobile și mașini agricole

Loading
Social Instruirea, pe agenda sindicaliștilor din construcția de automobile și mașini agricole
Instruirea, pe agenda sindicaliștilor din construcția de automobile și mașini agricole
facebook.com

Federația Sindicatelor Lucrătorilor din Industria Constructoare de Automobile și Mașini Agricole a organizat, recent, la Institutul Muncii, un seminar de in­struire a activiștilor sindicali cu generi­cul „Securitatea și sănătatea în muncă la întreprinderile din ramură”.

Obiectivul seminarului a fost instruirea activiștilor sindicali în domeniul SSM. Boris Babici, președintele Federației Sindicatelor Lucrătorilor din Industria Constructoare de Automobile și Mașini Agricole, a menționat, în discursul său, rolul activiștilor sindicali în domeniul SSM și a adus la cunoștință aces­tora schimbările și modificările în Legislația muncii, mai ales la capitolul SSM. El a subli­niat rolul dialogului social la întreprinderile din ramură, în special în ceea ce privește securitatea și sănătatea în muncă, stabilirea pentru salariați a drepturilor și garanțiilor suplimentare la cele prevăzute de Co­dul muncii, de alte acte normative și de Convențiile Colective.

Boris Babici a menționat că legiuitorul a stabilit prin lege cadrul general de regle­mentare a raporturilor de muncă și a permis dezvoltarea și concretizarea dispozițiilor legale prin intermediul Contractelor co­lective de muncă, acestea din urmă făcând parte din legislația muncii a țării. El a adă­ugat că prevederile din Codul muncii, po­trivit cărora printre principiile de bază ale reglementării raporturilor de muncă și a altor raporturi legate nemijlocit de acestea, principii ce rezultă din normele dreptului internațional și din cele ale Constituției Republicii Moldova, se numără și obligația părților la contractele colective de muncă de a respecta clauzele contractuale.

Gheorghe Gangură, inspector în dome­niul SSM în cadrul Federației, a prezentat prevederile Convențiilor OIM referitor la securitatea și sănătatea în muncă ratifica­te de către Republica Moldova. A vorbit despre comitetele de securitatea și sănăta­tea în muncă la întreprinderile din ramură, despre cercetarea accidentelor de muncă și a bolilor profesionale la întreprinderile din ramură, precum și despre modalitatea de elaborare a instrucțiunilor SSM după specialități și profilul întreprinderilor ș. a.

Totodată, Gheorghe Gangură a adus la cunoștința participanților rolul contracte­lor colective în îmbunătățirea condițiilor de muncă și a securității și sănătății în mun­că pentru salariați, inclusiv pentru femei, tineri și persoane cu dizabilități. El a accen­tuat că organizarea securității și sănătății în muncă la întreprinderi se efectuează în conformitate cu prevederile Codu­lui muncii, legii securității și sănătății în muncă și altor acte normative din domeniul SSM.

Participanții la seminar au adresat și au primit răspuns la mai multe întrebări des­pre posibilele anexe la Contractul colectiv de muncă, despre planul anual de acțiuni în domeniul SSM, finanțarea măsurilor de securitate și sănătate în muncă și modul de alocare a resurselor bănești în acest scop, despre riscurile profesionale, evaluarea lo­curilor de muncă, despre asigurarea gratui­tă cu echipamente de protecție individuală, cu alimente de protecție, cu apa carboga­zoasă, salină sau minerală, despre lucrări și locuri de muncă cu condiții grele și deo­sebit de grele, vătămătoare și deosebit de vătămătoare, pentru care salariaților li se stabilesc sporuri de compensare etc.

Cei prezenți și-au exprimat mulțumirea pentru seminarul respectiv, tematica fiind necesară și actuală. Ei au solicitat con­tinuarea instruirii liderilor de sindicat și specialiștilor din domeniul SSM, precum și a altor teme de instruire, care ar contri­bui la perfecționarea activiștilor sindicali în executarea funcției de apărător al drepturi­lor și intereselor salariaților, membrilor de sindicat. Participanților la seminar li s-au înmânat câte un complet de cărți în dome­niul SSM.

În altă ordine de idei, la un alt eveniment consumat recent, Boris Babici, președintele Federației, a înmânat lui Recep Üker, președintele „Blue Crescent”, și lui Muza­ffer Baca, vicepreședinte al acestei asociații, diplome pentru asistență constantă, sinceră și dezinteresată acordată refugiaților din Ucraina, cazați în sanatoriul „Bucuria-Sind”, care au suferit în urma agresiunii ruse.

 

Ana TARAS, organizator sindical al aparatului Federației SindicatelorLucrătorilor din Industria Constructoare de Automobile și Mașini Agricole

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand