Preşedinta Federaţiei Sindicatelor Lucrătorilor din Industria Chimică şi Resurse Energetice, Margareta Strestian, a efectuat recent o vizită de lucru la SRL „Cahul-gaz”, unde s-a întâlnit cu salariaţii întreprinderii respective şi cu membrii comitetului sindical. Vizita a avut loc în scopul sporirii capacităților și a competențelor organizațiilor sindicale primare din cadrul FSCRE.
Margareta Strestian s-a interesat de condițiile de muncă în care activează salariații de la SRL „Cahul-gaz” și a analizat detaliat problemele cu care se confruntă zi de zi membrii de sindicat. În cadrul vizitei, FSCRE a desfăşurat și un seminar de instruire, la care au participat 40 de salariați, membri de sindicat din cadrul filialelor „Cantemir-gaz” şi „Cahul-gaz”.
Margareta Strestian a vorbit la seminar despre acțiunile desfășurate de Confederaţia Naţională a Sindicatelor din Moldova şi de Federaţia Sindicatelor Lucrătorilor din Industria Chimică şi Resurse Energetice, în vederea protecției sociale a salariaților, despre importanţa dialogului social, aspecte privind salarizarea, despre importanţa contractului colectiv de muncă. Liderul sindical a menţionat că, grație acestei campanii de informare, membrii de sindicat îşi vor cunoaşte mai bine drepturile la locul de muncă.
Activitatea educațională a membrilor de sindicat în teritoriu este eficientă prin faptul că sunt implicați un număr mare de participanți, inclusiv toți membrii comitetului sindical, care, la finele seminarului, în cadrul rundei de întrebări și răspunsuri, pot să abordeze problemele cu care se confruntă la locul de muncă şi să găsească soluţii pentru ele”, a menţionat Margareta Strestian.
Prezent la seminar, Ștefan Bratu, directorul SRL „Cahul-gaz”, a opinat că
seminarul va spori cunoștințele sindicaliștilor, care au rolul de a proteja drepturile și interesele salariaților membri de sindicat.
Ilona Josanu, lector la Universitatea de Stat din Moldova, magistru în drept, care a participat la activitate în calitate de formator, i-a informat pe participanţii la seminar despre modificările operate la Codul muncii, precum şi despre ce documente necesită a fi ajustate conform acestor modificări. Formatorul a vorbit despre aspecte privind încetarea raporturilor de muncă din inițiativa angajatorului, precum şi despre garanțiile oferite membrilor de sindicat la încetarea relațiilor de muncă din inițiativa angajatorului.
Pe parcursul seminarului, formatorul a desfășurat activități în grupuri, care au menirea de a educa deprinderi de lucru în echipă și de a soluţiona divergențele prin luarea unor decizii în comun, bine argumentate. Participanții s-au arătat interesați de tematicile abordate și au subliniat necesitatea de a continua perfecţionarea cadrelor și a activului sindical. Informația acumulată la seminar va fi transmisă mai departe altor salariaţi, pentru a spori rolul sindicatelor în societatea modernă.
La final, Ion Cebanu, preșe-dintele comitetului sindical al SRL „Cahul-gaz”, a mulțumit Fe-derației Sindicatelor Lucrătorilor din Industria Chimică şi Resurse Energetice pentru susținerea acordată în organizarea acestui seminar.