În anul 2015, Institutul Muncii a trăit mai multe transformări. Ne bucurăm că încheiem anul cu un colectiv consolidat de angajaţi, membri de sindicat, cu o cifra de afaceri pozitivă şi cu un portofoliu de circa 20 de parteneri noi şi pentru că am păstrat partenerii tradiţionali.
În anul acesta, am reuşit să valorificăm în beneficiul instituţiei şi a mişcării sindicale brandul instituţiei cu o istorie de 50 de ani în domeniul educaţiei sindicale, dar şi să modernizăm edificiul şi produsele educaţionale şi cele comerciale.
În activitatea noastră, pe parcursul anului, ne-am ghidat de convingerea că investiţiile în oameni sunt cele mai profitabile. În această ordine de idei, am depus eforturi pentru a dezvoltă o idee mai veche a Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova, de transformare a Institutului Muncii într-un centru regional de educaţie şi studii sindicale. Am asigurat, cu resurse proprii şi în parteneriat, valorificarea a peste 1 mln. de lei în scopuri educaţionale şi de studii sindicale.
Totodată, ne-am propus să sporim capacitatea Institutului Muncii în calitate de centru de educaţie a adulţilor, pe piaţă locală. Astfel, am lansat câteva proiec-te educaţionale în domeniul comunicării, sănătăţii, economiei şi autoorganizării.
Ne bucurăm să constatăm că Institutul Muncii este o carte de vizită a sindicatelor din Moldova. Partenerii noştri, din diferite ţări, ne felicită pentru faptul că nu am schimbat profilul instituţiei şi că avem voinţă şi capacitatea de a dezvoltă programe educaţionale şi de cercetare din surse proprii și prin cooperare.
Iniţiativa şi inovativitatea, factori determinanți în formarea liderilor |
Bineînţeles, suntem conştienţi de faptul că mai avem multe de realizat pentru a atinge performanţele unei instituţii de educaţie sindicală şi a adulţilor, competitivă la nivel regional şi internaţional. În primul rând, e nevoie să stimulăm iniţiativa şi inovativitatea, să motivăm angajaţii, să continuăm dotarea instituţiei cu cele mai performante tehnologii de informare şi comunicare, să favorizăm învăţarea prin crearea unui mediu confortabil, funcţional pentru membrii de sindicat şi familiile lor. Să modernizăm programele de formare şi să stimulăm dezvoltarea competenţelor formatorilor sindicali. În ultimă instanţa, ne-am dori să atingem performanţele unui centru de excelenţă în domeniul raporturilor de muncă şi formării profesionale.
Acum, în ajunul sărbătorilor de Crăciun, ne permitem să fim visători, fiind conştienţi că visul devine viziune, iar instituţiile ce şi-au stabilit viziunile ştiu unde vor să ajungă. Noi ne dorim să continuăm INVESTIŢIILE ÎN OAMENI.
Stimaţi colegi,
În numele colectivului Institutului Muncii, vă felicit cu prilejul Luminoaselor Sărbători de Iarnă. Vă dorim sănătate, locuri de muncă sigure şi salarii decente.
Vă invităm cu drag, și în anul 2016, la Institutul Muncii.
Cu respect,
Sergiu STANCIU,
director general al Institutului Muncii