Directorul general al Institutului Muncii, Sergiu Stanciu, a prezentat marți, 31 martie, conducerii Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM), precum și președinților sindicatelor de ramură, raportul privind realizarea Planului de activitate al instituției în domeniul formării sindicale și cercetării pentru anul 2014.
Activitatea educațională a Institutului Muncii în anul 2014 s-a axat pe asigurarea accesului echilibrat al liderilor și activului sindical de toate nivelurile la instruirea sindicală și dezvoltarea sistemului educațional orientat spre asigurarea cu resurse umane competitive a organizațiilor sindicale de toate nivelurile.
Potrivit lui Sergiu Stanciu, pe parcursul anului precedent a fost acordată asistență metodică și logistică în organizarea și desfășurarea activităților educaționale din sursele CNSM centrelor sindicale național–ramurale (CSNR) și consiliilor interramurale teritoriale.
Este vorba de ateliere de lucru cu formatorii implicați în proiectul Școala sindicală din Moldova, seminarul pentru formatorii sindicali la tema „Reguli și modalități de elaborare a materialelor metodico-didactice pentru instruirea adulților” etc.
Institutul Muncii urmează și încontinuare să depună eforturi susținute pentru a face față provocărilor |
În semestrul I al anului 2014 au fost finalizate proiectele educaționale desfășurate în incinta Institutului Muncii, și anume: „Managementul sindical”, „Formare formatori”, „Managementul proiectelor” ș. a.
„Urmează şi în continuare să depunem eforturi susţinute pentru a înfrunta provocările ce stau în faţa Institutului Muncii, orientându-ne atenţia şi capacităţile în direcţia întreprinderii măsurilor consecvente şi eficiente. De asemenea, atragerea surselor financiare externe pentru implementarea anumitor activități educaţionale este o practică benefică ce necesită a fi continuată şi care permite economisirea surselor băneşti proprii”, a subliniat Stanciu.
Conexiunea între teorie şi practică
El a sugerat celor prezenți ca să fie modificată planificarea proiectelor educaţionale pentru anul de învățământ, astfel încât acestea să fie organizate şi desfăşurate la comanda CSNR–urilor cu indicarea concretă a tematicii cursurilor de formare sindicală.
„Este stringent necesară monitorizarea de către CSNR a persoanelor delegate şi instruite în cadrul activităţilor de formare sindicală în perioada post-instruire. Ulterior, aceștia să fie incluși în activităţi sindicaliste concrete şi să fie convocați în cadrul Institutului Muncii pentru a raporta acţiunile realizate, asigurând astfel conexiunea între teorie şi aspectul practic al formării sindicale”, a propus directorul general al Institutului Muncii.
La rândul său, președintele CNSM, Oleg Budza, i-a urat succes lui Sergiu Stanciu în implementarea Planului de activitate al Institutului Muncii în domeniul formării sindicale și cercetării pentru anul 2015. Totodată, liderul sindical a subliniat necesitatea colaborării în continuare cu partenerii străini, în special, cu reprezentanții Organizației Internaționale a Muncii, ceea ce va duce la creșterea nivelului competitivității.
Sergiu Stanciu a ținut să menționeze că toate realizările consemnate nici pe departe nu înseamnă că Institutul Muncii și-a atins scopurile propuse. „Cu certitudine, există rezerve la fiecare compartiment, începând cu activitățile organizatorice și finalizând cu cele editoriale. Urmează și în continuare să depunem eforturi susținute pentru a face față provocărilor care stau în fața Institutului Muncii, orientându-ne atenția și capacitățile în vederea asigurării unei organizări și desfășurări eficiente atât a activităților educaționale, cât și prestării în continuare a serviciilor de calitate pentru membrii de sindicat”, a menționat directorul Institutului Muncii.
Institutul Muncii este centrul de pregătire a cadrelor sindicale, orientat spre susţinerea principiilor parteneriatului social în relaţiile de muncă, sprijinirea sindicatelor şi a membrilor de sindicat în protecţia drepturilor, a intereselor profesionale, social-economice ale oamenilor muncii. Institutul Muncii a fost fondat în anul 1964 şi rămâne un centru metodico-didactic al sindicatelor din Moldova.