Veniturile disponibile medii lunare ale unei persoane în ţara noastră, adică veniturile care rămân în buzunarul nostru după reţinerea impozitului pe venit, precum şi a plăţilor şi contribuţiilor obligatorii, potrivit ultimelor date ale Biroului Naţional de Statistică, sunt cu puţin mai mari decât minimul de existenţă, 1667,7 lei, şi constituie 1787,4 lei. Acestea se formează din câştigurile obţinute din activitatea salariată, din activitatea individuală agricolă, din activitatea de antreprenoriat, din proprietate (rentă, dobândă, dividende ş. a.), precum veniturile proprietarilor de locuinţe din darea acestora în chirie, din prestaţiile sociale, remitenţe.
Un studiu realizat de către Institutul Naţional de Cercetări Economice (INCE), la comanda Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova (CNSM), arată că cele mai mari venituri înregistrează locuitorii din mediul urban, 2342,33 lei, mărimea medie lunară pe o persoană, adică de 1,7 ori mai mari decât în mediul rural. Acest decalaj, în opinia savanţilor de la INCE, se datorează în mare parte diferențelor semnificative în venituri din activitatea salariată. De exemplu, în orașele mari, veniturile medii din activitatea salariată constituie 1446,14 lei pe lună la o persoană, de patru ori mai mari decât cele ale unui om din mediul rural. Astfel, dacă în gospodăriile casnice din oraşele mari ponderea veniturilor din activitatea salariată în veniturile totale disponibile pentru o persoană constituie 61,7%, la nivelul altor orașe – 39,8%, iar în mediul rural, doar 28,3 la sută. De asemenea, autorii studiului constată existenţa unor diferențe semnificative şi pe alte surse de venit disponibil. Bunăoară, în oraşele mari, mărimea veniturilor medii din activitatea individuală agricolă constituie 3,61 lei de persoană, adică de 12,8 ori mai puțin decât în alte orașe, și de 69,5 ori mai mici faţă de mediu rural.
Veniturile orăşenilor sunt de aproape 4 ori mai mari decât ale celor de la sate |
Aşadar, rezultă din studiul INCE, principală sursă de venituri disponibile medii pentru o persoană în ţara noastră o constituie câştigurile din activitatea salariată. A doua sursă de formare a veniturilor disponibile medii pentru o persoană din mediul urban o reprezintă prestaţiile sociale, 15,1 la sută pentru oraşele mari și 24,6% pentru restul oraşelor din ţară. În timp ce, în mediul rural, pe această poziţie se află remitențele, 22,9%. Pe când a treia sursă de venituri disponibile medii ale unei persoane o constituie remitenţele, pentru mediul urban, și prestațiile sociale, pentru cel rural.
Diferenţe accentuate
Oamenii de ştiinţă de la INCE consideră că în Republica Moldova avem de a face cu o inegalitate accentuată în ce priveşte veniturile disponibile medii ale unei persoane din categoria celor mai înstăriţi și a celor mai săraci locuitori. Îndeosebi, cele mai grave disproporţii în acest sens se atestă la oraşe. Astfel, mărimea venitului disponibil mediu al unei persoane din categoria celor mai avuţi orăşeni se ridică la 2791,89 lei, faţă de 920,28 lei, din categoria celor mai săraci din mediul urban. Prin urmare, decalajul dintre veniturile disponibile medii ale unei persoane din diferite categorii de populaţie în condiţiile oraşelor noastre poate ajunge la 300%. În condiţiile de la sat, această diferenţă este puţin mai mică, de 290%.
Decalaje pe surse de venit
Totodată, autorii studiului consemnează o inegalitate mai mare la nivelul unor componente ale veniturilor disponibile medii ale unei persoane, comparativ cu disproporţionalităţile care se înregistrează la capitolul venituri disponibile în general. Mai cu seamă, această remarcă vizează sursele de venit din activitatea salariată în condiţiile oraşelor mari, din activitatea individuală non-agricolă, remitenţe, pentru mediul rural. De altfel, spun colaboratorii INCE, şi la nivelul celorlalte tipuri de surse de venituri se observă o anumită tendinţă de creştere a decalajelor. Bunăoară, în ceea ce priveşte remitenţele, cea mai mare pondere a transferurilor băneşti de peste hotare revine mediului rural. Astfel, o persoană de la ţară primeşte lunar din străinătate în medie o sumă de 1031,33 lei, cu 33,1% mai mult faţă de mediu urban, şi de 2,8 ori mai mare faţă de oraşele mari. Este adevărat că la sate se înregistrează cel mai mare grad de inegalitate, după volumul remiterilor între diferite categorii de persoane.
Se atestă o diferenţiere semnificativă şi după numărul gospodăriilor casnice care primesc bani de peste hotare. De exemplu, în condiţiile oraşelor mari, categoriile de persoane cu venituri mari beneficiază de 70,7% din sumele de bani venite din străinătate. Pe când în restul oraşelor din ţară, acestei categorii de persoane îi revine 31,4%, şi 21,3% la sate. În timp ce păturile mai sărace reprezintă doar 2,2% din numărul total al persoanelor care primesc bani de peste hotare, la nivelul oraşelor mari, 6,7% în restul oraşelor din ţară şi 15,3% la sate. Astfel, spun autorii studiului, se confirmă unul dintre postulatele teoriei migraţiei, conform căruia nivelul migraţiei creşte odată cu creşterea veniturilor populaţiei.
Se impun măsuri de echilibrare a diferenţelor de venituri
Cum concep savanţii INCE diminuarea inegalităţilor de venituri la nivelul surselor de venit, al categoriilor de persoane? Printre principalele măsuri în acest sens, aceştia consideră necesar ameliorarea sistemului de impozitare a veniturilor populaţiei. În primul rând, prin reglementarea de către stat a disproporţiilor la nivel de venituri în scopul reducerii acestora, fapt ce presupune redistribuirea veniturilor înalte şi foarte înalte ale familiilor bogate, cu suportul mecanismului fiscal. Se impune aplicarea cotelor progresive ale impozitului pe venit, fapt ce corespunde spiritului economiei orientate social. Adică, se cere introducerea unei trepte mai înalte de impozitare a sumei, care va fi supusă impozitului pe venit la o cotă maximă. De asemenea, introducerea încă a unei cote de impozitare a venitului persoanelor fizice, măsură conformă cu experienţa mondială şi, în special, cu practica ţărilor UE.
Majorarea scutirilor personale favorizează salariaţii cu venituri mici |
O altă măsură ar fi, după autorii studiului INCE, majorarea mărimii scutirii personale a impozitului pe venitul persoanelor fizice. În prezent, în Republica Moldova, mărimea scutirii personale constituie 39-49% din valoarea minimului de existenţă. Rezultă că raportul dintre scutirea personală şi valoarea minimului de existenţă a fost mai mic de 50%, ceea ce reprezintă un moment extrem de negativ. De aceea, se recomandă o posibilă creştere în procente a mărimii scutirii personale în raport cu minimul de existenţă. Astfel, acesta să fie stabilit la nivelul de 50% în perioada anilor 2015-2016; 75 la sută, pentru 2017-2019, şi 100%, începând cu 2020.
Vorbind despre efectele aplicării acestei măsuri, savanţii INCE susţin că în cazul aplicării scutirii personale la nivel de 50% din minimul de existenţă, ceea ce presupune micşorarea sumei impozabile lunare cu 804 lei, vor fi scutiţi de plata impozitului pe venit 1,5 la sută din angajații economiei ţării. De exemplu, în sectorul agricol, ponderea lucrătorilor care nu vor plăti acest impozit va atinge 18,5%, iar în sferele energie electrică, gaze şi aprovizionare cu apă, unde salariile sunt mari, doar 0,1 la sută.
În situaţia în care s-ar accepta creşterea mărimii scutirii personale la nivel de 75% din valoarea minimului de existenţă, ceea ce va reprezenta 1206 lei pe lună, de plata impozitul pe venit vor fi scutiţi 10,5% din numărul angajaților din economie, inclusiv 22,8% din sectorul agricol, şi 1 la sută din numărul salariaţilor din sfera energiei electrice, gaze şi aprovizionarea cu apă. Însă, dacă s-ar accepta stabilirea scutirii personale la nivelul valorii medii a minimului de existenţă, după cum recomandă cercetătorii de la INCE, nu vor plăti impozitul pe venit 26,5% din numărul angajaților din economie.
Ponderea lucrătorilor din agricultură, absolviţi de achitarea impozitului respectiv, se va ridica la 42,7%, iar din sectoarele de energie electrică, gaze şi aprovizionarea cu apă, va ajunge la 4,5%.