Pentru cetățenii Republicii Moldova, Ziua Independenței este o sărbătoare importantă, prin care marcăm unitatea națională, valorile democratice și dragostea pentru Patrie. Independența a creat noi oportunități pentru dezvoltarea statului nostru pe cale democratică și pentru dezvoltarea economică. Libertatea, democrația și independența au fost principiile consacra-te în Declarația de Independență.
Pe 27 august, când în anul 2023 se împlinesc 32 de ani de la proclamarea Independenței Republicii Moldova, în capitală vor avea loc mai multe evenimente culturale organizate de Guvern, informează Direcţia comunicare și protocol a Executivului.
Programul festivităților va începe la ora 8:30 cu depuneri de flori la statuia lui Ștefan cel Mare și la monumentul „Maica îndurerată”. Ulterior, conducerea țării va participa la ceremonia oficială de inaugurare a Sărbătorii Naționale „Ziua Independenței Republicii Moldova”, care va începe la ora 10:00.
Pe parcursul zilei, în Piața Marii Adunări Naționale vor avea loc concerte de fanfară în interpretarea Orchestrei Prezidențiale a Republicii Moldova, a Orchestrei-model a Inspectoratului General de Carabinieri al MAI și a Fanfarei Poliției de Frontieră.
În intervalul orelor 12:00-16:00, în spațiul verde din spatele Casei Guvernului, va fi organizat evenimentul „De vorbă cu cetățenii”, în cadrul căruia prim-ministrul Dorin Recean, membri ai Cabinetului de miniștri și șefi ai agențiilor de stat vor discuta cu cetățenii despre programele guvernamentale și importanța implicării fiecăruia dintre noi în dezvoltarea unui stat prosper.
Pe scena din Piața Marii Adunări Naționale, vor evolua: Baletul Național „Joc”, Ansamblul folcloric „Romanița”, colective folclorice din țară, Orchestra simfonică a Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici”, Orchestra Națională de muzică populară „Lăutarii”, artiști cu nume de rezonanță în lumea întreagă, precum Alexandra Conunova (Elveția), Martina Meola (Italia), Pavel Efremov (Germania), Lilia Istrati (România), Andrei Jilihovschi (Franța), Geta Burlacu (Marea Britanie), Cezar Moldovanu (Moldova), pianiștii Stanislav Jar & Laura Balicov (Olanda), țambaliștii Ion Curteanu (Ungaria) și Alexandru Olaru (Moldova).
Festivitatea va culmina cu marele joc „Moldovenii când se strâng”. De asemenea, pe 27 august, în toate localitățile țării vor fi organizate manifestări dedicate Zilei Independenței.