Pentru a atrage și a menține tinerii specialiști în sistemul medical, în special la sat, unde nu sunt suficiente cadre, la inițiativa Ministerului Sănătății, Executivul a majorat indemnizația unică acordată tinerilor specialiști cu studii medicale și farmaceutice încadrați în câmpul muncii în mediul rural.
În lista beneficiarilor de indemnizații și compensații sunt incluși și tinerii specialiștii cu studii superioare de licență în medicină: optometriști, asistenți medicali generaliști licențiați, tehnicieni radiologi, kinetoterapeuți etc.
Astfel, indemnizația unică crește de la 120 de mii de lei până la 250 de mii de lei. Beneficiarii acesteia sunt medicii, farmaciștii și specialiștii cu studii superioare de licență în domeniul medical care se vor angaja conform repartizării Ministerului Sănătății.
„Vorbim despre o indemnizație unică în mărime de 250 de mii de lei acordată specialiștilor cu studii în medicină, inclusiv superioare de licență, medicilor și farmaciștilor, care se va achita în două tranșe. 120 de mii de lei după șase luni de activitate și 130 de mii de lei după anul trei de activitate”, a menționat ministrul Sănătății, Ala Nemerenco.
Cabinetul de miniștri a mai decis să majoreze de la trei la cinci ani perioada în care medicii vor beneficia de compensarea cheltuielilor pentru închirierea spațiului locativ și pentru facturile la energie termică și electrică, în primii cinci ani de activitate. De indemnizație vor beneficia toți specialiștii cu studii superioare în medicină, inclusiv medicii de familie și farmaciștii.
„O astfel de decizie este luată în baza unor consultări. Este legată strict de îmbunătățirea condițiilor de viață și profesionale pentru tinerii specialiști”, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă.
Mihail Pîsla, conferențiar universitar la Școala de Sănătate publică a Universității de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, susține că ajutorul din partea statului pentru tinerii specialiști este mereu binevenit, însă dublarea indemnizației nu este suficientă pentru a-i convinge pe tineri să lase orașul și să se mute la țară.
„Evident că numai mărirea salariului sau a indemnizației unice nu va ajuta. Trebuie să se ia un complex de măsuri, care ar face atractivă activitatea tinerilor medici în regiunile rurale. Sunt probleme sociale, culturale. Condițiile de la țară pentru o persoană tânără nu le poți compara cu condițiile de la oraș. Desigur că banii niciodată nu încurcă, doar că acest ajutor nu ajută. Este nevoie de abordări complexe, cum ar fi posibilitatea de a avea grădinițe, școli pentru familiile medicilor, loc unde să-și petreacă timpul liber, pentru că în tinerețe oamenii au și alte necesități”, a menționat Mihail Pîsla.
Recent, Guvernul a aprobat, la inițiativa Ministerului Sănătății, Regulamentul privind modul de stabilire și acordare a compensației pentru cheltuielile de transport (deplasarea tur-retur între domiciliu și locul de muncă) lucrătorilor medico-sanitari și farmaceutici. Aproximativ trei mii de lucrători medicali vor beneficia de compensații.
„Federația Sindicală „Sănătatea” salută această decizie a Guvernului de a majora indemnizația pentru tinerii specialiști care se angajează conform repartizării Ministerului Sănătății în spaţiul rural. De această majorare vor beneficia mai multe categorii de cadre medicale cu studii superioare de licență în domeniul medical. Este o bucurie pentru tinerii specialiști și un suport de început destul de bun. Totodată, noi am dori ca de această majorare să beneficieze și celelalte categorii, am în vedere personalul medical cu studii medii. Pornind de la necesitățile sectorului rural, eu cred că este un prim pas și vor urma și alte acțiuni, care sunt așteptate de întreg personalul medical care ar dori să lucreze la sat, dar și de federația noastră. Pentru asta sunt necesare eforturi din partea autorităților, dar nu doar din partea celor centrale, din partea Guvernului, ci și a autorităților locale. Să le creeze condiții, să dezvolte localitatea, ca ei să aleagă să meargă acolo. Este clar că este un efort din partea tinerilor, dar și Guvernul trebuie să compenseze cheltuielile printr-un ajutor substanțial”, a menționat, pentru „Vocea poporului”, Mihail Dutca, consilier principal în domeniul educației sindicale, securitate și sănătate în muncă de la Federația „Sănătatea”.
Potrivit datelor statistice, în anul 2023, în sistemul ocrotirii sănătății din Republica Moldova activau aproape 9640 de medici și peste 18900 de persoane cu studii medicale medii, dintre care 20 la sută cu statut de pensionar. Deficitul cel mai mare de specialiști cu studii superioare medicale se înregistrează la specialitățile: medicină de familie, anestezie și terapie intensivă, radiologie și imagistică medicală, dar și chirurgie generală.
Datele publicate de Ministerul Sănătății mai arată că, în prezent, unele raioane nu dispun de nici un medic specialist în domeniile: cardiologie, neonatologie, oncologie, ortopedie, dar și medici legiști.