21 November 2024
Chisinau
Social

Îndemnați să se vaccineze, pentru propria siguranță

Loading
Social Îndemnați să se vaccineze, pentru propria siguranță
Îndemnați să se vaccineze, pentru propria siguranță
khou.com

Mai puțin de o lună a rămas până la începerea noului an școlar, însă situația este incertă. Nici autoritățile, dar nici ma­nagerii școlari nu ne pot spune cu exactitate cum vor activa în acest an. Vor continua studiile online sau elevii vor reveni în sălile de clasă?

În capitală, de exemplu, situația este mai bună, fiind imuniza­te 60% dintre cadrele didactice. Însă oricum este insuficient pen­tru ca procesul de învățământ să se desfășoare în siguranță și cu prezență fizică, spun specialiștii. Potrivit lor, ar trebui să fie vaccinați nu mai puțin de 70 la sută din per­sonal. În cele două zile ale Mara­tonului de vaccinare antiCovid-19 pentru cadrele didactice, care au avut loc în week-end-ul trecut, s-au imunizat circa 850 de persoa­ne: profesori, învăţători, educatori şi angajaţi auxiliari de la instituţiile educaţionale din oraş.

„Încercăm să îi motivăm prin exemple de reuşită, astfel ca pă­rinţii să aibă siguranţă pentru să­nătatea copiilor, atunci când vor veni la şcoală, iar noi să fim bine pregătiţi. Vaccinarea va fi un indi­cator pentru stabilirea modului de organizare a procesului educaţio­nal începând din 1 septembrie”, a spus Viorica Negrei, șef-adjunct al Direcției generale educație, tineret și sport (DGETS).

Conform datelor prezentate de Ministerul Sănătății, Muncii și Pro­tecţiei Sociale, până acum, au fost imunizați cu prima doză aproape 33% dintre lucrătorii din domeniul educației din Republica Moldova, adică peste 35 de mii de persoa­ne, în timp ce doar 29,7 la sută, adică echivalentul a 32 de mii de oameni, și-au administrat ambele doze de vaccin.

O decizie definitivă privind cum va fi organizat procesul de învățământ în această toam­nă nu a fost deocamdată luată, mai menționează responsabilii. Contactați de ziarul „Vocea popo­rului”, mai mulți directori de gim­nazii și licee ne-au spus că așteaptă învestirea noului Guvern, pentru ca noul ministru al Educației să poată adopta o hotărâre în acest sens și să se stabilească exact după care scenarii vor învăța copiii.

Iar Ghenadie Donos, preșe-dintele Federației Sindicale a Edu-cației și Științei (FSEȘ), susține că vaccinarea trebuie promovată, dar nu impusă. „În general, deciziile acestea cu procentele de vaccinare nu prea le înțelegem noi, pentru că ar putea să stârnească reacție inversă, deoarece procedura de vaccinare ar trebuie să fie, în pri­mul rând, benevolă. Am salutat și am participat masiv la populari­zarea ideii de imunizare în masă, dar astăzi opiniile sunt divizate. Acum sunt 60 la sută dintre cadre didactice vaccinate, dar pe parcur­sul lunii curente cred că vor mai fi imunizați. Nu văd obstacole din partea colegilor mei de breaslă, care sunt conștienți că este nevo­ie de imunizare. În unele raioane avem poziții mai slabe, dar sunt și raioane unde situația este bună. În această lună vom avea ședința Bi­roului Executiv al FSEȘ, la care vom examina această chestiune, pentru că avem multe obiecții, plângeri din teren legate de obligativitatea vaccinării. Vin mesaje, informații neoficiale, dar noi nu avem nici un ordin emis că trebuie să se vacci­neze în mod obligatoriu. Dar cole­gilor, când merg la controlul medi­cal de rutină, li se spune că, dacă nu ai vaccinarea făcută, nu ești ad­mis la control. E o încălcare gravă”, a menționez Ghenadie Donos.

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand