Reprezentanţii sindicatelor sunt îngrijoraţi în legătură cu faptul că accidentele de muncă produse în ţara noastră de la începutul acestui an nu sunt cercetate. Elena Carchilan, şefa Inspectoratului Muncii al CNSM, a precizat că, în corespundere cu legislaţia în vigoare, această funcţie nu poate fi exercitată în prezent de nici o instituţie de stat.
Astfel, până la 21 mai curent, la Inspectoratul de stat al Muncii au fost înregistrate 149 de accidente de muncă. Dintre acestea, 20 s-au soldat cu decesul a 23 de persoane, patru – cu traumatizarea gravă a şase salariaţi, iar 126 de persoane și-au pierdut capacitate temporară de muncă.
În opinia Elenei Carchilan, stârneşte îngrijorare şi decalajul mare dintre numărul de accidente grave şi al celor cu pierderea temporară a capacităţii de muncă. Or, s-ar putea ca, din lipsă de control din partea structurilor statale de resort, unele accidente cu caracter grav să fie clasificate ca fiind cu incapacitate temporară de muncă.
Problema este însă una mai veche şi datează încă din 27 octombrie 2017. De atunci şi până în prezent nu au fost întocmite procese-verbale de cercetare a accidentelor grave şi letale.
doar pentru utilizatorii înregistrați
Logare