Este lider sindical de numai trei ani, dar a reușit să aplaneze mai multe conflicte la locul de muncă. Fire sociabilă și optimistă, cu multă răbdare, Ina Buțcu este un exemplu pentru tinerii membri de sindicat de la Liceul Teoretic din satul Pepeni, raionul Sângerei, instituție în care își desfășoară activitatea.
Ina Buțcu își amintește că una dintre problemele pe care a reușit să le soluționeze în favoarea membrilor de sindicat îi viza pe salariații pensionari.
„Fostul director al liceului a încheiat contracte individuale de muncă cu salariații care sunt la pensie, până la data de 31 mai, dar, de fapt, aceste contracte trebuiau să fie încheiate până la data de 31 august. Era vorba și de profesori, și de lucrători tehnici. Am mers să discut cu fostul director. El m-a întrebat dacă pensionarii respectivi sunt membri de sindicat. Am spus „Da” și am adus argumente în favoarea membrilor de sindicat. Ulterior, contractele individuale de muncă respective au fost prelungite până la 31 august”, a precizat liderul sindical de la Liceul Teoretic din satul Pepeni, raionul Sângerei.
Femeia își amintește și despre un alt caz, în care, de asemenea, s-a încercat să se meargă împotriva legislației în vigoare.
Sindicatul a reușit să stopeze un caz în care s-a încercat să se meargă împotriva legislației
„A fost forțat să se concedieze un director-adjunct al liceului, pentru ca în această funcție să fie angajată o altă persoană. S-a întâmplat în septembrie 2021. Membrii de sindicat au ieșit la proteste. Am scris petiții către mai multe instituții responsabile din domeniu. Până la urmă, persoana pe care voiau să o pună drept director-adjunct, nu a fost angajată în această funcție, ei i s-au dat să predea ore de educație fizică”, a precizat Ina Buțcu.
Potrivit afirmațiilor sale, secretul unui dialog social eficient este să asculți atent, să auzi doleanțele salariaților, să fii receptiv la nevoile și cerințele angajaților. Iar atunci când vii cu aceste cerințe în fața angajatorului, pui pe masă și argumente.
Dintre cei 90 de salariați ai Liceului Teoretic de la Pepeni, 80 sunt membri de sindicat, adică 89% dintre angajații instituției. Cum reușește Ina Buțcu să atragă salariații în sindicat?
„Tinerilor le explic simplu că, dacă intră în familia sindicală, vor avea doar de câștigat. De exemplu, vor avea trei zile suplimentare la concediul anual de odihnă plătit. Totodată, vor avea parte și de asistență juridică gratuită. Vor mai avea ocazia să fie implicați în diferite activități de instruire și sportive”, a punctat Ina Buțcu.
Și salariații cu experiență în muncă sunt motivați să devină membri de sindicat. De exemplu, cadrele didactice de la Liceul Teoretic Pepeni care au atins vârsta de 50, 60 sau 70 de ani primesc, cu ocazia zilei lor de naștere, un ajutor bănesc de 1000 de lei. Iar lucrătorii tehnici, care, de asemenea, au ajuns la frumoasa vârstă de 50, 60 sau 70 de ani, beneficiază de un ajutor bănesc de 500 de lei.
Potrivit Inei Buțcu, comitetul sindical de la Liceul Teoretic Pepeni este format din șapte persoane – e vorba și de pedagogi, și de asistenți medicali, și de lucrători tehnici, atât salariați cu experiență în muncă, cât și tineri specialiști.
Eroina noastră nu doar că este un lider sindical activ, gata să ajute membrii de sindicat, dar este și un pedagog care învață mereu. Ina Buțcu a îmbrățișat mai multe meserii. Inițial, a făcut facultatea de economie, la Universitatea Agrară. Peste câțiva ani după finalizarea studiilor, i s-a propus un loc de muncă în calitate de educatoare într-o școală auxiliară din satul vecin, dar cu o singură condiție – să facă studii în pedagogie. Zis și făcut – a urmat studii la Institutul de Științe ale Educației. În prezent, este învățătoare la clasele primare și predă disciplina educație plastică la Liceul Teoretic de la Pepeni.
Eroina noastră nu doar că este un lider sindical activ, dar este și un pedagog care învață mereu
„Învăț împreună cu cei trei copii ai mei. Doi dintre ei urmează studii superioare la București. Iar eu în prezent fac studii de recalificare – profesor de educație plastică, la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”, a explicat Ina Buțcu.
Ea este de părere că este interesant să lucrezi cu copiii. „E o plăcere. Îmi place să glumesc cu copiii, să îi ascult. Un bun pedagog trebuie să fie optimist, entuziast, perseverent, să dea dovadă de multă răbdare. Roadele muncii unui învățător se văd abia peste patru ani”, a spus Ina Buțcu.
Comitetul sindical de la Liceul Teoretic Pepeni, raionul Sângerei, a obținut locul III la Concursul organizațiilor sindicale primare, organizat de CNSM, în cadrul Campaniei „Organizația primară – energia mișcării sindicale”, la Categoria „Incluziune sindicală”.