27 iulie 2024
Chisinau
Dialoguri

Ina ANTONIUC: „A fost în primul rând o provocare, dar care mi-a adus și satisfacție”

Loading
Dialoguri Ina ANTONIUC: „A fost în primul rând o provocare, dar care mi-a adus și satisfacție”
Ina ANTONIUC: „A fost în primul rând o provocare, dar care mi-a adus și satisfacție”
Vocea poporului

– Doamnă Antoniuc, în sfera deservirii sociale, mai ales acolo unde e vorba de servicii locative, de obicei, angajații sunt, majoritatea, bărbați. Cum vă simțiți în colectivul Întreprinderii Muni­cipale pentru Servicii Locative Ciocana, mun. Chișinău, unde sunteți președinta organizației sindicale primare?

– Într-adevăr, în sfera de servicii loca­tiv–comunale, majoritatea angajaților sunt bărbați. Nu contează câți bărbați sau femei activează în colectiv. Important este ca fieca­re om să fie auzit, ascultat și apreciat. Doar o comunicare eficientă asigură o atmosferă plăcută pentru angajați. Și acest lucru am izbutit să-l facem în colectivul nostru. Este important să promovăm egalitatea de gen și să asigurăm un mediu de lucru incluziv și echitabil pentru toți angajații. În același timp, organizația sindicală contribuie la crearea și dezvoltarea unei culturi organizaționale în care fiecare voce este auzită și valorizată. Sper din toată inima că toți angajații noștri se simt bine și reușim să ne facem munca onest și cu responsabilitate.

– Câți membri de sindicat sunt în organizația dvs. și care e proporția sin­dicalizării în colectiv?

– În cadrul organizației sindicale prima­re a angajaților Întreprinderii Municipale pentru Servicii Locative Ciocana avem 60 de membri de sindicat din numărul total de 80 de angajați, proporția sindicalizării fiind  de circa 75%. Această proporție reflectă un grad ridicat de implicare și susținere din partea colegilor, ceea ce ne permite să avem o voce puternică în negocierea și apărarea drepturilor lor la nivel de întreprindere.

Mă bucur că nu am întâmpinat dificultăți în recrutarea membrilor de sindicat. Suntem o organizație sindicală a angajaților dintr-un domeniu specific mai ales orașelor și activăm pentru binele tuturor locatarilor din sector și e normal în acest sens să avem obligația de a găsi metode eficiente pentru protejarea drepturilor muncitorilor noștri. Aceștia, la rândul lor, ne susțin si împreună reușim sa facem lucruri frumoase si utile pentru noi toți.

– Care sunt problemele în care aveți nevoie de susținerea Federației „Sindindcomservice” pentru a le rezolva?

– Noi suntem în permanentă colaborare cu Federația ,,Sindindcomservice”. Chiar de la inițierea procedurii de formare a organizației sindicale primare am fost ghidați de Federație. Pe parcursul activității, am avut nevoie de suport juridic la întoc­mirea și semnarea contractelor individuale de muncă cu unii angajați. Totodată, susținerea Federației ,,Sindindcomservice” este esențială în abordarea mai multor aspecte în cadrul Întreprinderii Municipale pentru Servicii Locative Ciocana, cum ar fi negoci­erea, semnarea și aplicarea contractului co­lectiv de muncă, organizarea de cursuri de formare profesională pentru angajați, pen­tru a le îmbunătăți competențele și a crește eficiența la locul de muncă, precum și pro­movarea parteneriatului social prin aplicarea Convenției colective la nivel de ramură.

Alte probleme majore pe care nu am putut să le soluționăm nu am avut. Totuși, suntem în dialog permanent cu Federația ,,Sindindcomservice” și cu angajații întreprinderii, pentru a identifica și rezolva mai rapid eventualele probleme. O relație pozitivă între sindicat și angajat este o relație care aduce câștig ambelor părți.

– Ce a însemnat pentru dvs. Concursul organizațiilor sindicale primare și cum v-a motivat în plan profesional și per­sonal?

– Concursul organizațiilor sindicale pri­mare a fost în primul rând o provocare, dar mi-a adus satisfacție că am reușit să câștigăm. Mă bucur că sunt parte a unei echipe responsabile, care muncește mult. Împreună  am identificat cele mai oportune soluții și am ajuns la rezultatele pe care ni le-am propus. Pentru a progresa în continuare, este necesar să învățăm și să ne dezvoltăm permanent. În plan profesional, mă motivea­ză să văd  cum  munca mea aduce succese și rezultate frumoase, de care beneficiază toți angajații întreprinderii. Totodată, concursul mi-a permis să îmi dezvolt abilitățile de lea­dership, pentru negociere și comunicare. De asemenea, interacțiunea cu alți lideri sindi­cali mi-a oferit ocazia de a schimba idei și bune practici, consolidându-mi rețeaua de sprijin și colaborare. Fiecare succes obținut ne-a adus o mare satisfacție și mândrie, iar poveștile motivaționale ale altor lideri sindi­cali m-au determinat să îmi propun obiective și mai ambițioase pentru viitor.

Acest eveniment a fost mai mult de­cât o competiție, a fost o platformă de recunoaștere a eforturilor depuse pen­tru îmbunătățirea condițiilor de muncă și protecția drepturilor angajaților. A fost o etapă esențială în activitatea noastră sindi­cală, oferindu-ne impulsul necesar pentru a continua să facem o diferență pozitivă în viața angajaților noștri și consolidându-ne angajamentul față de misiunea sindicală.

– Organizația sindicală din care faceți parte a ieșit învingătoare (locul I) la Categoria Debut sindical. Să însemne că organizația al cărei lider sunteți și-a făcut debutul fulminant în competiție cu alte organizații similare?

– „Debut fulminant” e spus cam tare, câștigarea locului I la Categoria Debut sin­dical a fost o realizare remarcabilă pentru organizația noastră sindicală. Acest succes reflectă debutul nostru puternic și promițător în competiție cu alte organizații similare. Re­zultatul a fost obținut prin eforturi susținute, angajament și dedicare din partea tuturor membrilor sindicatului nostru. În spatele acestui premiu sunt luni întregi de muncă, obstacole depășite, momente de incertitu­dine și negocieri. Am avut scopuri bine sta-bilite și acest lucru ne-a motivat să depu­nem eforturi suplimentare și ne-a propulsat înainte. Mulțumesc mult grupului de eva­luare că a apreciat munca și performanțele  noastre din primul an de activitate. Aceas­tă recunoaștere ne motivează să continu­ăm pe drumul pe care l-am început și să ne îmbunătățim constant.

– Cum vedeți evoluția mișcării sindica­le? Ce ar trebui să se mai întreprindă la nivel local, dar și la nivel central, ca sindicatele să fie mai eficiente?

– Evoluția mișcării sindicale este foarte dinamică. Schimbările pozitive din ultimul timp se datorează în primul rând relațiilor constructive ale liderilor cu membrii de sin­dicat și, respectiv, ale liderilor de sindicat de nivel local cu cei de nivel central. Cele mai sigure măsuri pentru dezvoltarea mișcării sindicale sunt:

  1. Consolidarea comunicării, îmbunătăți-rea comunicării între membrii sindicatului, precum și dialogul social cu angajatorul;
  2. Organizarea de activități educaționale, seminare, ateliere și sesiuni de formare, pentru a educa membrii de sindicat despre drepturile lor, despre unele prevederi ale legislației muncii și alte aspecte relevante;
  3. Îmbunătățirea reprezentării: acest lucru implică ascultarea preocupărilor și a sugesti­ilor membrilor de sindicat și abordarea pro­blemelor cu toată seriozitatea;
  4. Promovarea solidarității între membrii sindicatului prin organizarea de evenimente și activități care să promoveze coeziunea și colaborarea;
  5. Implicarea tinerilor pentru a asigura o continuitate în mișcarea sindicală și a aduce perspective noi;
  6. Informarea societății prin mijloacele mass-media și mediul on-line despre strate­giile și scopurile mișcării sindicale și altele.

Bineînțeles, în fiecare caz aparte, atunci când vorbim de liderii sindicali, care uneori pot muta munții, mai este vorba de perspi­cacitate, intuiție, voință, ambiție și dragoste pentru ceea ce faci.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand