22 iulie 2024
Chisinau
Social

În ultimii ani, numărul cazurilor noi de diabet a crescut cu 1,5 ori

Loading
Social În ultimii ani, numărul cazurilor noi de diabet a crescut cu 1,5 ori
În ultimii ani, numărul cazurilor noi de diabet a crescut cu 1,5 ori
besmax.ro

Potrivit Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP), unul din zece adulți trăiește cu diabet zaharat. Majoritatea dintre ei au diabet de tip doi. Trei din patru persoane cu diabet zaharat trăiesc în țări cu venituri mici și medii, iar aproape 44% de persoane cu diabet zaharat rămân nediagnosticate.

În Republica Moldova, cota diabetului dintre toate bolile endocrine, de nutriţie şi metabolice este în jur de 48%. În ultimii trei ani, se atestă o creștere de 1,5 ori a cazurilor noi de boală: de la 280,8 cazuri la 100 de mii de locuitori, în anul 2020, până la 409,9 cazuri la 100 de mii de locuitori, în anul 2022. Rata mortalității în anul 2022 a constituit 16,5 la 100 de mii de locuitori.

Potrivit studiului STEPS (Prevalența factorilor de risc pentru bolile netransmisibile în R. Moldo- va, 2021), una din cinci persoane nu și-a măsurat niciodată nivelul de zahăr în sânge. La fiecare a zecea persoană s-a constatat că avea glicemia a jeun (dimineața, pe nemâncate) alterată sau prediabet (glicemie plasmatică a jeun 6,1-6,9 mmol/l), iar 6,3% aveau fie diabet, fie glicemie crescută (glicemie plasmatică a jeun ≥ 7,0 mmol/l sau luau medicamente antidiabetice).

Medicii spun că diabetul apare la o anumită categorie de vârstă și este cauzat în mare parte de stilul de viață. Astfel, cei mai predispuși la îmbolnăvire sunt oa- menii care nu fac mișcare și au un regim alimentar neechilibrat. „Diabetul este o patologie congenitală, pe care de multe ori o dobândim sau ne naștem cu ea, însă trebuie să avem în vedere, pe parcursul vieții să ducem un mod de viață sănătos, echilibrat, fără excese, să acordăm atenție unei activități fizice zilnice”, spune doctorul Alexandru Bogdan.

Potrivit medicilor, pacienții bolnavi de diabet trebuie să meargă sistematic la medic, pentru întreaga viața. Și asta pentru că diabetul scăpat de sub control are consecințe grave, care poate duce până  la  amputarea  membrelor sau la accidente cardiovasculare grave.

Fiecare a treia persoană cu cecitate şi insuficiență renală suferă de diabet zaharat, 70% din amputații ale membrelor inferioare sunt cauzate de diabet. Boala determină, în medie, o reducere cu 10 ani a speranței de viaţă.

Începând cu 1991, anual, pe 14 noiembrie, este marcată Ziua Mondială a Diabetului.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand