22 iulie 2024
Chisinau
Без рубрики

În premieră, la Chişinău s-a sărbătorit Ziua Internaţională a Mamei

Loading
Без рубрики În premieră, la Chişinău s-a sărbătorit Ziua Internaţională a Mamei
În premieră, la Chişinău s-a sărbătorit Ziua Internaţională a Mamei
ziua-mamei

Foto: holyresurrectionparish.org

 

Lideri sindicali ai mai mul­tor federaţii din cadrul CNSM, care sunt mame, s-au întrunit luni la Chişinău, în cadrul unei mese rotunde, consacrate Zilei Internaţio­nale a Mamei. Evenimentul a fost organizat de Federa­ţia Sindicatelor Lucrătorilor din Industria Chimică şi Re­surse Energetice (FSCRE).

 

Margareta Strestian, preşedin­tele federaţiei amintite, a spus că Ziua Mamei nu este o sărbătoare oficializată în ţara noastră, dar se serbează în prima sau a doua săp­tămână a lunii mai în ţările vecine: Ucraina, România şi în peste 70 de state ale lumii. Potrivit sursei cita­te, scopul întrunirii este de a fami­liariza participantele cu cele mai importante realizări în protecţia şi asigurarea socială a familiilor, mamelor şi copiilor din Republica Moldova.

„Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei a elaborat un proiect de lege ce vizează prestaţii­le sociale pentru copii, care preve­de că mărimea indemnizaţiei unice la naşterea copilului să fie stabilită egal cu valoarea coşului de bunuri necesare la naşterea copilului, care ar fi de cel puţin șase mii lei. Pe lângă garanţiile minime, acordate de stat, sindicatele de ramură au negociat şi au inclus în contrac­tele colective la nivel de unităţi ajutoare unice la naşterea copilu­lui în mărime de 1000–5000 lei”, a menţionat Margareta Strestian.

Petru Chirac, vicepreşedinte al CNSM, a spus să mamele duc po­veri grele – pe lângă faptul că educă copii, sunt buni specialişti la locul de muncă. „Astfel, mama are o pu­tere dumnezeiască, ea poate răbda, poate aplana conflicte. După cum scria Grigore Vieru, „mama este începutul începutului”. Mama este o biserică a Universului, deoarece ea ne naşte, ne educă, ne călăuzeşte pe calea cea dreaptă. Un om bine educat nu creează probleme socie­tăţii, ci contribuie la dezvoltarea ra­murii în care activează”, a conchis Chiriac.

Ana Selina, preşedintele Fede­raţiei „Sindindcomservice”, a men­ţionat că Organizaţia de Femei din cadrul CNSM a fost prima care a luptat pentru a fi aprobată Legea cu privire la egalitatea de şanse. „Dar mai avem mult de muncit. Trebuie să abordăm în mod serios procesul de migraţie a femeilor. Atâta timp cât ele activează peste hotare, fe­meile noastre îşi pierd calificarea. Totodată, avem cel mai scăzut ni­vel al natalităţii din Europa. Insti­tuţiile statului nu sunt preocupate de soluţionarea acestor probleme”, a opinat Ana Selina.

Nadejda Rusnac, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Lucrători­lor din Industria Uşoară, a spus că, „pentru soluţionarea problemelor cu care se confruntă mamele, e ne­voie de multă voinţă politică”.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand