Peste 200 de angajați ai Spitalului de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă” și ai Spitalului Dermatologie și Maladii Comunicabile au protestat marți în fața Guvernului. Aceștia au depus și o petiție prin care au cerut ca Ministerul Sănătății să-și retragă proiectul prin care a propus fuzionarea celor două instituții. Angajații au transmis că vor reforme și optimizare, dar nu lichidarea instituțiilor, au emis și o declarație comună, prin care au cerut ca Ministerul Sănătății să reevalueze proiectul.
„Acest proiect nu a fost consultat cu sindicatele” a declarat Aurel Popovici, președintele Federației Sindicale „Sănătatea”, într-o conferință de presă. „Nu se spune clar ce va urma, care este scopul acestui proiect. Din această cauză au și apărut neînțelegerile. Noi am primit sesizări din partea ambelor instituții, acestea au fost semnate de toți angajații. Ministerul Sănătății a făcut primul pas în reformarea sistemului spitalicesc, dar este important cum faci acest pas. Cu regret, sesizăm faptul că ceea ce se întâmplă astăzi ne demonstrează că nu există un dialog între conducători și angajați. În prezent ne propunem ca scop integrarea europeană și una din directivele UE este respectarea dialogului social. Lucrul acesta nu se întâmplă”, a menționat Aurel Popovici.
De cealaltă parte, Ministerul Sănătății susține că „Nu se închide nici un spital. Se comasează sub un management comun, deoarece au același specific – maladii contagioase, ambele sunt terțiare și activează cu o capacitate joasă din punct de vedere economico-financiar. Spitalul de Dermatologie și Maladii Comunicabile funcționează la o capacitate de 40% din fondul activ de paturi. Ministerul Sănătății declară că va eficientiza utilizarea resurselor financiare și va investi în calitate. Aceste resurse sunt banii cetățenilor și ministerul are obligația de a-i utiliza eficient și a oferi pacientului calitate. Atât timp cât pe medici nu îi paște nici un pericol de disponibilizare, nu înțelegem această agresivitate”, se arată într-un comunicat al ministerului.