3 December 2024
Chisinau
Varia

In memoriam. O legendă cu mai bine de 60 de ani de activitate și cu peste 100 de roluri

Loading
Varia In memoriam. O legendă cu mai bine de 60 de ani de activitate și cu peste 100 de roluri
In memoriam. O legendă cu mai bine de 60 de ani de activitate și cu peste 100 de roluri
moldovenii.md

La 15 ianuarie, s-au împlinit 100 de ani de la nașterea actriței de teatru și film Domnica Darienco, Artistă a Poporului, deținătoare a Ordinu­lui Republicii, ex-preşedintă a Ligii Veteranilor Scenei din Moldova. Cu acest prilej, la Biblioteca Națională a fost inaugurată o expoziție foto-documentară.

Domnica Darienco s-a născut în 1919 în satul Valea Hoțului (astăzi Dolinskoe), raionul Ananiev, regiunea Odesa, Ucraina. În 1933-1937, a studiat la Școala de Teatru din Odesa. După absolvirea Şcolii de Tea­tru, a fost angajată ca actriță la Teatrul Mu­zical-Dramatic „A. S. Pușkin” (astăzi Teatrul Național „Mihai Eminescu”), aflat inițial la Tiraspol, iar din 1944 – la Chișinău, unde a lucrat până în 1989.

A debutat pe scenă în rolul Krucini­nei în spectacolul „Vinovați fără vină” de A. Ostrovski, din dramaturgia clasică rusă. A interpretat peste 100 de roluri, în speci­al, din dramaturgia națională și universală – Liubov Iarovaia din piesa omonimă de K. Treniov, Aftenia din „Soacra cu trei nu-rori” de Ion Creangă, Elmira („Tartuffe” de Moliere),  doamna Capuletti („Romeo și Ju­lieta” de W. Shakespeare), Corina din „Ovi­diu” de Vasile Alecsandri, Vasiluța („Casa Mare” de Ion Druță), mătușa Ruța („Păsă­rile tinereții noastre” de I. Druță), Mama („Președintele” de D. Matcovschi), mătușa Evlampia („Cântec de leagăn pentru bunici” de D. Matcovschi), bătrâna Gana („Amur­gul” de A. Dudarev) ș. a.

 

Spectatorii, vrăjiți de măiestria artistei, veneau iarăși și iarăși doar pentru a o vedea în scenă pe Domnica Darienco

 

Domnica Darienco a debutat în cinema­tografie în anul 1955 în filmul „Andrieș”, tur­nat la Studioul „A. Dovjenko” din Kiev. Rolul  care a consacrat-o în cinema a fost Domni­ca din filmul „Armaghedon” (1966). S-a mai produs în filmele „Gustul pâinii”, „Ultimul haiduc”, „Dincolo de marginea orașului”, „Bărbații încărunțesc de tineri”,  „Trecea o lebădă pe ape”, „Povârnișul”, „Codrii”, „Între cer și pământ”, „Durata zilei” etc.

Potrivit lui Victor Gherlac, cunoscutul actor şi regizor de teatru, „Domnica Dari­enco nu juca rolul, ea pătrundea în natura chipului personajului redat. Ea căuta „ră­dăcinile”, pentru ca mai târziu să înfloreas­că, iar rodul acestei căutări erau chipurile perfecte, care cucereau inimile spectatori­lor. Spectatorii nu analizau, nu discutau, ci, vrăjiți de măiestria artistei, veneau iarăși și iarăși doar pentru a o vedea în scenă pe Domnica Darienco. Domnica este o artistă din născare, care nu și–a pus drept scop distrarea spectatorilor, cum o fac actorii de astăzi, ci stăpânirea emoțiilor, redarea unor chipuri care să zguduie sufletele oameni­lor”.

Domnica Darienco s-a stins din viață la 6 noiembrie 2010 la Chișinău și a fost în­mormântată la Cimitirul Central Ortodox de pe strada Armenească din capitală.

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot gacor
ssh account
slot thailand