De la începutul anului curent, colaboratorii Inspectoratului de Stat al Muncii au descoperit că aproape 700 de persoane lucrau fără contract de muncă la peste 300 de întreprinderi din ţară. Nu există o specificare vizavi de domeniile economice în care activează respectivii agenţi economici. Totuşi, în baza datelor de anul trecut, pe care ni le-a pus la dispoziţie Inspectoratul de Stat al Muncii, acestea fiind şi cele mai recente, putem realiza un „top” al sectoarelor economiei naţionale, care se dovedesc cele mai afectate de fenomenul muncii informale.
Astfel, potrivit acestei surse, domeniul agriculturii, silviculturii şi pisciculturii rămâne a fi „liderul” economiei subterane din ţară. În acest sector al economiei naţionale au fost identificate peste 115 persoane care fuseseră angajate fără a fi respectată legislaţia muncii, sau mai bine de 45 de procente din numărul total de 256 de persoane depistate că lucrau ilegal în diferite întreprinderi din ţară. Deci, ca şi acum patru ani, în 2011, acestui segment al economiei naţionale îi revine cel mai mare număr de persoane cu un loc de muncă informală, care au fost depistate de către Inspectoratul de Stat al Muncii.
Peste o mie de persoane lucrează fără contract de muncă în economie, și asta e doar vârful „aisbergului” |
Este adevărat că ponderea sectorului informal în domeniul agriculturii, silviculturii şi pisciculturii, după numărul cazurilor constatate de această instituţie de control, a scăzut faţă de perioada respectivă, când se ridica la 64 de procente. Astfel, în 2011 fuseseră identificate peste 730 de persoane care munceau „la negru”. Totodată, trebuie de spus că şi numărul total al celor care lucrau fără contract de muncă în economie, constatat ca urmare a controalelor efectuate, era mai mare – 1144 de persoane.
Comerţul este al doilea domeniu al economiei în care inspectorii de muncă au depistat un număr considerabil de persoane care munceau „la negru”. În 33 de întreprinderi din sfera respectivă activau 50 de persoane care nu aveau încheiate contracte de muncă cu angajatorii, ceea ce reprezintă 19,5 procente din numărul total de angajaţi care lucrau fără acte în regulă, fapt constatat ca urmare a controalelor înfăptuite. Drept urmare, comerţul a luat locul industriei prelucrătoare, care acum patru ani se afla pe poziţia a două în clasamentul sectoarelor economiei naţionale cele mai afectate de către fenomenul muncii informale, cu o pondere de 15 la sută. E drept că atunci, la cele 35 de întreprinderi din această ramură, Inspectoratul de Stat al Muncii a descoperit un număr mai mare de persoane cu un loc de muncă informal, 168 de oameni.
Serviciile, ca şi agricultura, silvicultura şi piscicultura, vădesc o poziţie constantă în ceea ce priveşte dimensiunile economiei subterane. În perioada de referinţă, inspectorii de muncă au descoperit 40 de persoane care lucrau fără contract de muncă la 24 de întreprinderi din sfera respectivă. Cu o pondere de aproximativ 13,5 procente din numărul total de cazuri de „muncă la negru” pe ţară, acest domeniu se menţine pe poziţia 3 în „topul” sectoarelor economiei ţării cele mai afectate de sectorul informal, pe care şi-o „adjudecase” chiar acum patru ani.
După cifra persoanelor care lucrează în sectorul real al ţării fără respectarea legislaţiei muncii şi dovedite de către inspectorii muncii, cele mai bântuite de către fenomenul muncii nedeclarate se arată construcţiile şi transporturile, cu o pondere de 5,5 procente, şi industria prelucrătoare, cu peste 4,5 procente.
De parcă organele de control ale statului nu cunosc situatia. Însăși organele de control si se ”hranesc” din ”controale și verificări”, iar pe urmă spun, cum” că totul este conform legii”. Drept exemplu, controlul la SRL ”Cuptorul Fermecat” al Inspectoraltului de Stat al Muncii, teritoriala Bălți. Toți sunteți CUMPĂRAȚI ȘI ȘANTAJABILI! domnilor!