În Republica Moldova, situația economică continuă să fie una complicată. Chiar dacă în această toamnă va exista o stabilitate a prețurilor, acest lucru se va datora doar perioadei electorale în care ne aflăm.
Ne așteaptă, totuși, o majorare la tarifele pentru energia termică. Aceste date au fost prezentate de către IDIS „Viitorul” în cadrul studiului numit „Relansarea economiei moldovenești se lasă așteptată”.
Datele prezentate de BNS nu întotdeauna coincid cu ceea ce este, de fapt, în realitate, susțin specialiștii. Drept exemplu ne servesc prețurile pentru cereale care, conform statisticii oficiale, au crescut, iar în realitate au fost diminuate. În cadrul lansării au fost menționate și unele aspecte pozitive ale economiei. Astfel, pentru următoarele luni ale anului 2016 se prognozează o inflație de circa 1,7%. De menționat că, pentru luna aprilie 2016, inflația a constituit 7,2%.
„Există stabilitate, dar o situaţie mai bună pe care o aşteptăm cu toţii, vom avea numai atunci când vom avea stabilitate economică şi politică în ţară, când reformele în ţară vor fi realizate cu mare elan şi vor fi susţinute de politicieni”, a declarat Viorel Chivriga, expert IDIS „Viitorul”.
Dezvoltarea regională reprezintă unul dintre obiectivele fundamentale ale UE, respectiv, ar trebui să fie și un obiectiv pentru politica economică moldovenească. În 2016, performanțele sunt mai proaste în raport cu 2015, care, la rândul lor, au cunoscut o descreștere semnificativă a PIB-ului regional.
A fost propusă și o alternativă pentru soluționarea problemei datoriei de 13 miliarde 700 de milioane de lei. O măsură mult mai rezonabilă ar fi crearea unui Fond de dezvoltare, susțin experții.
Așteptăm, vorbim, discutăm, analizăm…numai nu ne apucăm de treabă