În 400 de troleibuze din capitală au fost instalate dispozitive de monitorizare GPS, iar în 265 de troleibuze au fost instalate recirculatoare bactericide. Dotarea a început în luna iulie și s-a încheiat în septembrie. Aceasta este una dintre măsurile de siguranță sanitară în transportul public pentru combaterea răspândirii Covid-19 și a altor afecțiuni contagioase.
„În 400 de unități de transport au fost instalate dispozitive de monitorizare. Acestea au fost achiziționate în cadrul proiectului „MOVE IT like Lublin”, implementat de Primăria Chișinău. Scopul de bază este protejarea călătorilor împotriva virusurilor și bacteriilor, prevenirea răspândirii acestora. Datele de GPS vor fi în curând disponibile pentru utilizatori. La momentul de față, echipa IT adaptează softul și aplicația. Acestea vor putea fi citite de orice dezvoltator de aplicație sau platformă de monitorizare a transportului”, a menționat Dorin Ciornîi, șeful Regiei Transport Electric Chișinău, în cadrul ședinței serviciilor municipale ale capitalei.
Proiectul „MOVE IT like Lublin” anunța, în luna iunie, că recirculatoare bactericide vor fi instalate și în autobuzele din capitală. În total, 340 de autobuze și troleibuze urbane urmau să fie echipate cu 680 de purificatoare bactericide de aer.
Recirculatoarele bactericide cu raze ultraviolete sunt proiectate pentru a dezinfecta aerul în prezența persoanelor. Se folosește în încăperi medicale, sportive, industriale, localuri și în instituții publice. Este un mijloc eficient de prevenire și combatere a infecțiilor aeriene.
„MOVE IT like Lublin” este o inițiativă de dezvoltare durabilă a transportului public din municipiul Chișinău. Proiectul va fi implementat până în 2025, este finanțat de Uniunea Europeană și se bazează pe parteneriatul între primăria municipiului Chișinău și cea a orașului polonez Lublin.