19 November 2024
Chisinau
Cultura

Igor Vieru, un pilon al artelor plastice, pe care se sprijină cultura țării

Loading
Cultura Igor Vieru, un pilon al artelor plastice, pe care se sprijină cultura țării
Igor Vieru, un pilon al artelor plastice, pe care se sprijină cultura țării
facebook.com

La Centrul Expozițional „Constantin Brânciși” din capitală a fost vernisată recent expoziția de artă contemporană cu genericul „Igor Vieru – 100 de ani de la naștere”.

Expoziția cuprinde peste 150 de lucrări de grafică din colecțiile Muzeului Național de Artă al Moldovei, Muzeului de Isto­rie a Moldovei, Muzeului Național al Litera-turii Române, Bibliotecii Naționale pen­tru Copii „Ion Creangă”, din colecția familiei etc.

Prezent la eveniment, ministrul Culturii, Sergiu Prodan, a menționat că Igor Vieru este pilonul artelor plastice naționale și tre­buie să ne îngrijim de acest pilon, pe care se sprijină cultura noastră, și să-l promo­văm. „Această expoziție este o călătorie în copilărie, în abecedarul copilăriei mele. Eu am învățat din acest abecedar, din aces­te desene, pe care le-am admirat și le-am studiat în copilărie ore întregi. Cred că mai mult am învățat din aceste desene decât din abecedarul propriu-zis”, a subliniat mi­nistrul Culturii.

În același timp, directorul Muzeului Național de Artă al Moldovei, Tudor Zbâr­nea, a afirmat: „Expoziția îl reprezintă pe Igor Vieru-graficianul, care excelează prin ilustrația de carte. Aceste desene și aces­te portrete extraordinare, precum sunt cele ale lui Ion Creangă, Grigore Vieru, Alexei Mateevici vor rămâne ca o școală pentru cultura și cartea moldovenească”.

În context, directorul Muzeului Național al Literaturii Române, Maria Șleahtițchi, a afirmat că a adus la expoziție din colecțiile instituției 58 de lucrări, dintre care opt portrete de scriitori.

Igor Vieru s-a născut la 23 decembrie 1923. A fost pictor și ilustrator de cărți. Îm­preună cu Grigore Vieru și Spiridon Van­gheli, propun copiilor din clasa I cel mai frumos și prietenos „Abecedar” din fosta URSS. Tot alături de Grigore Vieru a sem­nat și volumele „Duminica cuvintelor” și „Mama”. Pictorul a ilustrat numeroase cărți pentru copii: „Povestea lui Harap Alb” și „Capra cu trei iezi” de Ion Creangă; „Poe­zii” de Mihai Eminescu; „Guguță, căpitan de corabie” și „Băiețelul din Coliba Albastră” de Spiridon Vangheli ș. a. S-a stins din viață la 24 mai 1988 și a fost înmormântat în satul său natal, Cernoleuca, Dondușeni.

Expoziția va fi deschisă până la 31 de­cembrie curent.

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand