27 iulie 2024
Chisinau
Varia

Hristos, Lumina Lumii, nădejdea învierii noastre

Loading
Varia Hristos, Lumina Lumii, nădejdea învierii noastre
Hristos, Lumina Lumii, nădejdea învierii noastre
paste-fericit

Foto: lenta.ru

 

Învierea Domnului este cea mai mare sărbătoare a creşti­nătăţii, un eveniment copleşi­tor pentru orice om, un mister care s-a petrecut acum două mii de ani, dar care continuă să fascineze întreaga făptură umană, este o realitate care se transmite din generaţie în generaţie, de la un secol la al­tul ca un izvor de apă vie.

 

Întruparea şi Învierea Fiului lui Dumnezeu sunt fundamentale pentru viaţa oricărui om, deoare­ce reprezintă începutul şi temeiul mântuirii noastre, prin care a fost distrusă moartea. Suntem nepu­tincioşi să cuprindem în cuvinte şi cu raţiunea minunea în sine, fiindcă depăşeşte posibilităţile noastre de înţelegere. Exemplul cel mai grăitor al tainei prazni­cului sunt valurile numeroşilor creştini care iau parte la această sărbătoare a bucuriei, a împăcă­rii şi luminii, lumină care, potrivit tradiţiei, trebuie dusă şi în case.

 

Obiceiuri şi tradiţii de Paşte

 

Cel mai răspândit obicei creş­tin de Paşte este vopsirea de ouă roşii. Acestea sunt nelipsite de pe masa copioasă din prima zi a acestei sărbători şi face deliciul celor mici, care abia aşteaptă să le ciocnească. Deşi înainte nu se accepta ca oule să aibă altă cu­loare în afară de cea roşie, acum lucrurile s-au mai schimbat, iar mamele şi copiii le colorează cu verde, galben sau albastru.

Există mai multe legende le­gate de obiceiul vopsirii ouă­lor. Cea mai populară dintre ele spune că Maică Domnului, care venise să-şi plângă fiul răstignit, a aşezat coşul cu ouă lângă cru­ce şi acestea au fost înroşite de sângele care picura din rănile lui Iisus.

 

Lumina sfântă

 

În noaptea de Înviere, credin­cioşii sunt încurajaţi să meargă la biserică şi să ia lumină. Ei trebuie să aducă de acasă o lumânare, pe care o vor aprinde cu cea pe care o scoate părintele din altar. Lumina este simbolul Învierii.

Cele mai multe familii păs­trează restul de lumânare rămasă nearsă după slujbă şi o aprind în cursul anului, în cazul în care au un mare necaz. La sfârşitul slujbei de Înviere, preotul împarte tuturor Sfinte­le Paşti şi îi împărtăşeşte pe cei mici.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand