Când zilele se scurtează şi iarna îşi întră în drepturi, toată lumea este în căutarea unui cămin cald. Dar ce fac micii noştri prieteni din lumea animalelor atunci când nu se mai pot adăposti în coroanele copacilor sau în tufişurile dense din grădina noastră? Mulţi dintre ei hibernează în această perioadă, dar alţii trebuie să găsească hrană şi un ascunziş potrivit.
Aşadar, de ce să nu uşurăm viaţa veveriţelor şi a păsărilor în timpul iernii? Există câteva modalităţi simple şi deloc dificile pentru a face acest lucru. Agăţarea de recipiente de hrănit şi montarea unor căsuțe de lemn ajută multe păsări care nu migrează în sud să supravieţuiască mai uşor frigului iernii.
Locul potrivit pentru o căsuță de lemn
Dacă v-aţi hotărât să hrăniţi păsări în timpul iernii, în minte o să vă vină câteva întrebări. De exemplu, care este cel mai bun loc pentru amplasarea unui cuib de lemn? Există mai multe opţiuni: Puteţi amplasa cuibul în grădină, îl puteţi fixa de un copac sau ataşa pe un perete al casei. Dacă doriţi să puneţi cuibul în copac, trebuie să vă asiguraţi că nu este pe partea expusă vântului, astfel încât să fie protejat de vremea proastă şi de ploaie. Deoarece păsările nu sunt tulburate de contactul cu oamenii, câtă vreme sunt lăsate în pace, un cuib de lemn poate fi fixat şi pe un perete al casei orientat către o terasă. Pentru cei care au pisici: dacă aveţi o platformă pentru păsări şi doriţi să o amplasaţi pe gazon, asiguraţi-vă că se află lângă tufişuri sau arbuşti, astfel încât, în eventualitatea unui atac al felinelor, păsările să se refugieze rapid între crengi.
Care este cea mai bună hrană?
Nu orice hrană este potrivită pentru păsări, în timpul iernii. În mod firesc, ar trebui oferită doar mâncare adecvată speciilor respective, astfel încât să asigure păsărilor toţi nutrienţii necesari. Diferite păsări preferă tipuri diferite de mâncare, în funcţie de tipul de cioc. Se face diferenţa între păsările care preferă mâncarea moale şi cele cărora de plac seminţele. Cu toate acestea, dacă trebuie să satisfaceţi nevoile tuturor păsărilor cântătoare, trebuie să oferiţi ambele tipuri de hrană. Păsările vor consuma hrana adecvată pentru ciocul fiecăreia.
Mâncarea moale constă în special din bace, bucăţi de fructe, ovăz şi stafide. Când vine vorba de seminţe, puteţi asigura seminţe de floarea-soarelui, mei, nuci sau seminţe de dovleac. Se recomandă adăugarea unei hrane mai grase. Pe aceasta o puteţi achiziţiona sub forma bilelor sau inelelor de seu ori o puteţi prepara chiar dvs., adăugând untură sau ulei la cereale. Cel mai bine este să puneţi mâncare dimineaţă devreme sau târziu după-amiază, pentru ca animalele să compenseze consumul de energie din timpul nopţii.
Dacă există un strat de zăpadă şi un strat permanent de gheaţă pe pământ, trebuie să puneţi mâncare până la sfârşitul lui martie.
Curăţarea cuibului de lemn
Cuiburile de lemn trebuie să fie mereu igienice. Asta înseamnă că un rol extrem de important îl are curăţarea regulată. Nu este absolut necesar să asiguraţi păsărilor şi o sursă de apă, deoarece pot să-şi satisfacă nevoia de apă din zăpadă, dacă aceasta există. Totuşi, dacă vreți să asiguraţi şi apă, este important ca recipientul cu apă să nu fie atât de mare pentru ca păsările să se îmbăieze în el. Îndeosebi păsările mai tinere şi neexperimentate se vor avânta să se bălăcească, dar în acest fel temperatura corpului lor va coborî prea mult.
Dacă montaţi cuiburi de lemn în copaci sau mese verticale pentru păsări, puteţi descoperi că veveriţa profită de ospitalitatea dvs. Dacă vreţi să daţi de mâncare şi acestor rozătoare, lăsaţi la îndemână nuci şi bucăţi de măr pentru a le asigura nutrienţii importanţi. Dacă respectaţi toate aceste reguli, nimic nu vă va opri să vă bucuraţi de o iarnă minunată, alături de alte creaturi.